Σε ένα ταξίδι στη μυθική ζωή μιας γυναίκας – σύμβολο, της Ρόζας Εσκενάζυ, μάς προσκαλεί ο σκηνοθέτης Αντώνης Λουδάρος, με την ομώνυμη παράσταση που ανεβάζει για τη βασίλισσα του ρεμπέτικου.

Το ομώνυμο βιογραφικό έργο ανεβαίνει από τις 18 Οκτωβρίου και κάθε Τρίτη στη σκηνή του πολυχώρου πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ. Το σενάριο έγραψε ο Παναγιώτης Μέντης, ενώ τη μεγάλη κυρία του ρεμπέτικου ερμηνεύει με συγκινητικό τρόπο  η Νεφέλη Ορφανού.

Τα τραγούδια της Εσκενάζυ που ακούγονται στην παράσταση μάς ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη του 1883 μέχρι την Αθήνα του 1980. Η «Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά» ήξερε άλλωστε πώς να ξεσηκώνει τα πλήθη. Ανάμεσα τις επιτυχίες που ακούγονται στην παράσταση είναι το «Χαρικλακι», η «Δημητρούλα», η «Λιλή η σκανδαλιάρα» και το «Ράμπι-Ράμπι».

Η Ρόζα, χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, έζησε μια ζωή γεμάτη ένταση και μυστήριο. Βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και  σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, αντίσταση, δικτατορίες κι έρωτες, χωρίς να πάψει ούτε στιγμή να είναι μια γυναίκα που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της.

Ρόζα η παραβατική, η απρόβλεπτη. Με αληθινό «φως» όμως… Το «φως» της Ρόζας καίει ακόμα και θεραπεύει ψυχές. Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, μας διατάζει σαν γνήσια βασίλισσα, πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε.

Η «Ρόζα Εσκενάζυ» παρουσιάζεται κάθε Τρίτη στις 21.15. Πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ. 210 3480080. Προπώληση εισιτήριων γίνεται στο viva.gr, στο 11847 και στα καταστήματα Public, Seven Spots, IANOS, RELOAD και Media Martk. rosaesk2 rosaesk3rosaesk