Το CineDoc προβάλλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy» (Caricaturistes – Fantassins de la Démocratie),  ένα χρόνο μετά την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Η προβολή έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Γαλλίδας Stephanie Valloatto, που έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ των Καννών 2015, ακολουθεί τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Plantu της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, καθώς διασχίζει τον κόσμο για να συναντήσει 12 κορυφαίους πολιτικούς σκιτσογράφους με ένα κοινό γνώρισμα: διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης.

Οι σκιτσογράφοι προέρχονται από εντελώς διαφορετικές χώρες όπως Γαλλία, Τυνησία, Ρωσία, Αμερική, Μπουρκίνα Φάσο, Κίνα, Αλγερία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, Ισραήλ και Παλαιστίνη. Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά όλοι οι σκιτσογράφοι έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους: ευφυΐα, οξυδέρκεια, χιούμορ και την ικανότητα να εκφράζουν κάτι με ένα σκίτσο, που άλλοι δεν μπορούν να πουν με λόγια.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελοιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι είναι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup, Το Ποντίκι) και Μιχάλης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).

Από το 2009, το CineDoc προβάλει βραβευμένα ελληνικά και διεθνή ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Τις προβολές, που διαρκούν όλο τον χρόνο, από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, συνοδεύουν παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τον διάλογο γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.

Από φέτος, το CineDoc είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs που επιδιώκει την ταυτόχρονη διανομή και προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη, σε συνεργασία με το European Documentary Network και την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe ΕΕ.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκη.

Η ταινία επαναπροβάλλεται την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ.

Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας: