Έργα των Μικελάντζελο, Κλοντ Μονέ, Πάμπλο Πικάσο, Εγκον Σίλε, Ογκίστ Ρενουάρ, Τζορτζ Σταμπς εκτίθενται ήδη στο Λονδίνο, αναμένοντας αγοραστή σε μία από τις πιο πλούσιες και πιο συναρπαστικές δημοπρασίες της εποχής, όπως τη χαρακτηρίζει ο οίκος Κρίστις, που θα την πραγματοποιήσει.

Ο οίκος αναμένει μάλιστα τουλάχιστον 250 εκατομμύρια λίρες μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Ποιος θα αγοράσει, όμως, όλα αυτά τα έργα;

Για τη γέννηση μιας νέας γενιάς «Μεδίκων», μιας νέας γενιάς συλλεκτών έργων τέχνης, μιλάει ο Jussi Pylkkanen, πρόεδρος των Κρίστις στους οίκους της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της Ινδίας. Είναι πάρα πολύ πλούσιοι άνθρωποι που διαλέγουν τα καλύτερα έργα τέχνης από μία ευρύτερη ποικιλία τεχνών -είτε είναι επίπλωση ή ζωγραφική, ή γλυπτική- αντί να επικεντρώνονται σε κάτι εξειδικευμένο.

Πλούσιοι Ρώσοι βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς τους συσσωρευτές ποικίλων συλλογών είτε για προσωπική χρήση είτε για δημόσια μουσεία. Μεταξύ των αριστουργημάτων που αναζητούν αγοραστή στην επόμενη δημοπρασία του Λονδίνου είναι η «Μάχη της Κασίνα» του Μικελάντζελο (τουλάχιστον 5 εκατ. λίρες), ο «Νυμφέας» του Μονέ (το λιγότερο 17 εκατ. λίρες) και «Το αποκοιμισμένο κορίτσι» του Πικάσο (με τιμή εκκίνησης τις 12 εκατ. λίρες).

Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», αν και ο οίκος έχει συλλέκτες από 60 διαφορετικές χώρες που παρακολουθούν τις δημοπρασίες, η ανερχόμενη δύναμη συλλεκτών φαίνεται πως προέρχεται κυρίως από τα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Κίνα. Εκπρόσωποι πολλών νεογέννητων μουσείων στο Άμπου Ντάμπι, θα κατακλύσουν, καθώς φαίνεται, τις επερχόμενες δημοπρασίες, ενώ οι Ρώσοι συλλέκτες είναι πιο ισχυροί από ποτέ.