Μία δεκαετία μετά την ταινία «The Wind Rises» του 2013, ο Hayao Miyazaki επιστρέφει, υπογράφοντας το animation, «Το Αγόρι και ο Ερωδιός». Ή για να είμαστε ακριβείς, ο 82χρονος δημιουργός υπογράφει ένα αριστούργημα που ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας τυπικής ταινίας κινουμένων σχεδίων, η οποία μάλιστα είναι και η πρώτη animation που κατέκτησε το αμερικανικό box office.

Και τώρα ετοιμάζεται να κατακτήσει και το ελληνικό κοινό, καθώς βγαίνει στις αίθουσες την 1η Φεβρουαρίου, ενώ «Το Αγόρι και ο Ερωδιός» ετοιμάζεται και για τη μεγάλη βραδιά των Όσκαρ, καθώς είναι υποψήφια στην κατηγορία, «Καλύτερης Ταινίας Animation». Προηγούμενως, κατέκτησε τη Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία, ενώ στην Ιαπωνία γνωρίζει τεράστια επιτυχία. Και να φανταστεί κανείς, ότι δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε παραδοσιακή προωθητική ενέργεια.

Αλλά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του κορυφαίου Ιάπωνα δημιουργού Hayao Miyazaki αντλεί από τη ζωή του και μας χαρίζει ένα λυρικό και μεγαλειώδες θέαμα, έναν θρίαμβο της αισθητικής και της χειροποίητης τεχνικής του στο κινούμενο σχέδιο.

Η υπόθεσης της ταινίας

Τόκιο, κοντά στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο 11χρονος Mahito χάνει τη μητέρα του και βρίσκει καταφύγιο με τον πατέρα του σε μία παλιά έπαυλη στην εξοχή, όπου στέκει ένας ερειπωμένος πύργος που φιλοξενεί έναν γκρι ερωδιό.

Ο Mahito παλεύει με τα αντικρουόμενα συναισθήματα που νιώθει για τον πατέρα του και τη μητριά του Natsuko, που τυχαίνει να είναι η μικρότερη αδελφή της μητέρας του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο σχολείο νιώθει αποξενωμένος. O Mahito έχει ακούσει ότι ο πύργος χτίστηκε από τον αδελφό του παππού του, που τελικά χάθηκε μέσα του για πάντα.

Μια μέρα η Natsuko εξαφανίζεται, οπότε ο Mahito καταφεύγει στον πύργο για να τη βρει. Ακολουθώντας τον γκρι ερωδιό, καταλήγει να βιώνει μία οδύσσεια σε έναν άλλο κόσμο. Ο Mahito θα βρεθεί σε μία αλλόκοτη διάσταση όπου ζωντανοί και πεθαμένοι συμβιώνουν. Μέσα από τις συναντήσεις με τους εκπληκτικούς κατοίκους θα μάθει τα μυστικά του κόσμου.

Η πιο προσωπική στιγμή του Hayao Miyazaki

«Το Αγόρι και ο Ερωδιός» είναι μία ταινία φαντασίας με ένα ημί-αυτοβιογραφικό στοιχείο. Ο ιαπωνικός τίτλος, «How do you live?», προέρχεται από το διάσημο μυθιστόρημα του Genzaburu Υoshino, το οποίο είχε χαρίσει η μητέρα του δημιουργού στον Hayao Miyazaki όταν ήταν μικρός. Επιπλέον, μερικά περιστατικά της παιδικής ηλικίας του Miyazaki απεικονίζονται για πρώτη φορά στη νέα του ταινία κινουμένων σχεδίων. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιαπωνία του παρελθόντος που ακόμα υπάρχει στις αναμνήσεις του Miyazaki.

Αφού έχασε τη μητέρα του σε μία πυρκαγιά στο Τόκιο, ο 11χρονος Mahito μετακομίζει με τον πατέρα του στην εξοχή στην έπαυλη του Γκρι Ερωδιού, μία μίξη ιαπωνικής και δυτικής αρχιτεκτονικής σε ένα καταπράσινο κτήμα. Ο Mahito παλεύει με τα αντικρουόμενα συναισθήματά του για τον ισχυρό πατέρα του και τη μητριά του Natsuko, που τυχαίνει να είναι η μικρότερη αδελφή της μητέρας του. Όλα αλλάζουν ότι τον επισκέπτεται ένας γκρι ερωδιός, που του αποκαλύπτει ότι είναι η ιπτάμενη εκδοχή ενός άντρα-ερωδιού που αλλάζει μορφές.

Στο κτήμα κατοικούσε κάποτε ο πατέρας του παππού του, που λέγεται ότι έχασε το μυαλό του από τα πολλά βιβλία και τελικά εξαφανίστηκε. Η έπαυλη είναι γεμάτη με ηλικιωμένες υπηρέτριες που προσέχουν τον Mahito. Ακολουθώντας τα ίχνη του ερωδιού, ο Mahito περιπλανιέται στις πιο σκοτεινές γωνιές του κτήματος, όπου ο χρόνος και ο χώρος αρχίζουν να αναδιπλώνονται, τα όνειρα και η πραγματικότητα αναμειγνύονται και ένας αφοπλιστικός κόσμος ξετυλίγεται. Εισέρχεται σε έναν κόσμο όπου η ζωή και ο θάνατος συνυπάρχουν. Περνώντας την πύλη, συναντά την Kiriko, που τον συστήνει στα μυστικά του κόσμου.

Συναντά, επίσης, τα Warawara, τα πλάσματα που ενσαρκώνουν τη ζωή και τον θάνατο. Κάποιοι πελεκάνοι συνεχίζουν να πετούν ψηλά στον ουρανό, παρόλα τα τραύματα. Ένας παπαγάλος καθοδηγεί σμήνη πουλιών, σαν καρικατούρες της μαζικής κοινωνίας των ανθρώπων. Εκεί βρίσκεται και η Himi, ένα κορίτσι με τη δύναμη να τιθασεύει τη φωτιά.

O Mahito και ο άντρας-ερωδιός βυθίζονται ακόμα πιο βαθιά σε αυτόν τον κόσμο, σαν αντανάκλαση του δικού μας, που έχει αναδυθεί ξαφνικά και που έχει χάσει κάθε ισορροπία και έλεγχο.

Γιατί βρέθηκε ο Mahito σ΄ αυτή τη σφαίρα την οποία μοιράζονται ζωντανοί και πεθαμένοι; Ζει ακόμα η μητέρα του; Ποια είναι η μυστηριώδης Himi και τι θέλει ο αδελφός του παππού του, που διατηρεί την ισορροπία αυτού του κόσμου;

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Σενάριο: Χαγιάο Μιγιαζάκι
Φωτογραφία: Ατσούσι Οκούι
Μουσική: Τζο Χισάισι
Με τις φωνές των: Σόμα Σαντόκι, Μασάκι Σούντα, Εμιόν, Γιοσίνο Κιμούρα
Διάρκεια: 124 λεπτά

Στους κινηματογράφους την 1η Φεβρουαρίου από τη Feelgood