Το σουβλάκι για τους λάτρεις του είδους είναι απλό, λιτό και απέριττο. Έχει ελάχιστα συστατικά, αναδεικνύοντας το ένα το άλλο, και όχι υπερκαλύπτοντάς το.

Παρακάτω θα βρείτε τα πιο καλτ σουβλατζίδικα στην πόλη που σερβίρουν το σουβλάκι όπως παλιά. Όπως ακριβώς πρέπει να τρώγεται.

Ο Κώστας

Το σουβλάκι του Κώστα

Θρύλος για το εθνικό μας street food, το σουβλάκι του Κώστα σερβίρεται σε ένα κάθετο στη Μητροπόλεως δρομάκι, κοντά στο Σύνταγμα (Πεντέλης 5). Η αρχή έγινε το 1950 όταν ο παππούς Κώστας άνοιξε το πρώτο μαγαζί του επί της Αδριανού, στην Πλάκα.

Για να επιβεβαιώσετε οι ίδιοι γιατί πρόκειται για το καλύτερο σουβλάκι στην πόλη, δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε καθημερινές μέχρι το μεσημέρι και να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν στοϊκά για το πολυπόθητο σουβλάκι του.

Μην απογοητευτείτε. Το μότο «όχι άγχος» πάνω από την ψησταριά θα σας χαλαρώσει και δεν θα καταλάβετε πότε εξυπηρετηθήκατε κιόλας! Απλό, με αλάδωτη και σωστά ψημένη πίτα, το σουβλάκι του ο Κώστας το σερβίρει με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα, καυτερό πιπέρι και σος γιαουρτιού.

Λευτέρης

Σουβλάκι Λευτέρης ο Πολίτης

Οι μερακλήδες της πόλης δίνουν ραντεβού στον Λευτέρη, που λειτουργεί στην Ομόνοια (Σατωβριάνδου 20) από το 1951, όταν πρωτολειτούργησε το σουβλατζίδικο του κυρίου Σταύρου (το όνομα οφείλεται στο γιο του Λευτέρη, ο οποίος μεταλαμπάδευσε την τέχνη του και στο γιο του, τρίτη γενιά ιδιοκτητών).

Μην περιμένετε να δείτε γύρους, πατάτες και τζατζίκια. Σε αυτό το παλιό και καλό σουβλατζίδικο θα φάτε όλα κι όλα δύο πράγματα: τρομερό μπιφτέκι ή σουτζούκι σε πίτα με ντοματούλα, κρεμμύδι και καυτερό πιπέρι. Απλό, κλασικό, νοστιμότατο. Πλέον, συναντάται και επί της Ρόμβης.

Διόνυσος

σουβλάκι από το Διόνυσο στην Κυψέλη

Ένα από τα πιο δημοφιλή σουβλατζίδικα, όχι μόνο της Κυψέλης όπου λειτουργεί από το 1969, αλλά ολόκληρης της Αθήνας. Με το σουβλάκι του Διόνυσου (Ιθάκης 9-12) έχουν μεγαλώσει γενεές και γενεές, ενώ στα τραπέζια του έχουν βρεθεί διάσημες προσωπικότητες της καλλιτεχνικής και πολιτικής σκηνής.

Καλοψημένος, ζουμερός και πεντανόστιμος ο γύρος του διαθέτει το απαραίτητο λίπος για γεύση που πραγματικά απογειώνει. Δοκιμάστε, επίσης, κοντοσούβλι, καλαμάκια και κοκορέτσι.

Ο Λευτέρης (Νέα Σμύρνη)

Με περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργίας ο Λευτέρης στη Νέα Σμύρνη (Ομήρου 66) αποτελεί σταθερή αξία για τους λάτρεις του τυλιχτού και του καλού κρέατος. Η αλάδωτη πίτα του κάνει θραύση, ενώ σταθερά στις προτιμήσεις του κοινού το σουβλάκι και το κεμπάπ του (με ανάμεικτο αρνί, μοσχάρι και χοιρινό).