Τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του τελευταίου κύκλου της πετυχημένης σειράς του Netflix, «The Crown», προσφέρονται ήδη στην πλατφόρμα και οι κριτικοί των βρετανικών εφημερίδων μετά από έντονο binge-watching κατέθεσαν τις απόψεις τους για το πρώτο σκέλος της 6ης σεζόν – και δεν είναι κολακευτικές.

Η συγκεκριμένη σεζόν του δράματος της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσιάζει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’90, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Επιπλέον, καλύπτει και τον απόηχο του τραγικού γεγονότος που είναι κι αυτός που προκάλεσε και τα περισσότερα αρνητικά σχόλια, μιας και το «φάντασμα» της Lady Di εμφανίζεται στον πρίγκιπα Κάρολο και τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η άβυσσος και το φάντασμα

Στην εφημερίδα «The Guardian», αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η σειρά, που έχει εμμονή με την Νταϊάνα, είναι ο ορισμός του κακογραμμένου σεναρίου», έγραψε η Lucy Mangan και συνέχισε: «Άρχισε να τρεκλίζει στην 3η σεζόν, έπειτα έχασε την ισορροπία και τώρα (η σειρά) βυθίζεται στην άβυσσο. Κι αυτό παρά τις εξαιρετικές ερμηνείες όλου του καστ».

Στη «The Telegraph», πάλι, η Anita Singh ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Το κόσμημα του Netflix βρήκε αδιέξοδο», έγραψε και σημείωσε πως αυτή η σεζόν «είναι στοιχειωμένη με το περίεργο φάντασμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα». Κι έπειτα σχολίασε αρνητικά για το πόσο κακόγουστες ήταν οι σκηνές του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ.

Από την άλλη, το ίδιο το BBC χαρακτήρισε την τελευταία σεζόν ως «προβλέψιμη» και «πρόχειρη» και πως «ιδίως αυτές τις τελευταίες σεζόν θα μπορούσαμε να έχουμε γράψει την ιστορία μόνοι μας».

Οι «The Times», πάλι, μπορεί να έδωσαν θετική βαθμολογία στη σειρά, με τη σημείωση, όμως, πως το φάντασμα της Νταϊάνα δεν αποτέλεσε «και ό,τι καλύτερο έχουμε δει στο συγκεκριμένο σόου», το οποίο «ήταν παράξενο και ουσιαστικά επέφερε ήττα σε μια κατά τα λοιπά δυνατή και συγκινητική έναρξη της σεζόν με τα τέσσερα αυτά επεισόδια».

Έπειτα, το Time Magazine χαρακτήρισε τα πρώτα επεισόδια «περιέργως θρασύτατα» και «πως προσπαθούν να βγάλουν… ξύγκι από το μυστήριο που περιβάλλει τις τελευταίες ημέρες της Νταϊάνα», ενώ σημειώνεται πως καταλήγει σε μια καταστροφή, όπως αυτή που προσπαθεί να καλύψει. Για τους Financial Times, πάλι, από τη σειρά απουσιάζει η έμπνευση, ενώ στην «Independent» δεν άρεσε το γεγονός πως το κουτσομπολιό προτάσσεται των δυνατών συναισθημάτων.

Τα θετικά σχόλια

Πέραν του «The Guardian», τις ερμηνείες ξεχώρισαν και άλλες εκδόσεις. Οι «The Times» χαρακτήρισαν «θαυμάσια» την Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Νταϊάνα. Πάνω στο παίξιμο των ηθοποιών βασίζονται θετικές κριτικές από το Variety και το Empire, τα οποία, όμως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αναφέρουν και το σενάριο ως κάτι που βοήθησε τη σειρά.

Το δεύτερο σκέλος της τελευταίας σεζόν θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο και θα παρουσιάσει γεγονότα όπως ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου με την Καμίλα και η αρχή της σχέσης του Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον, νυν πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας, όσο βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους.