Νέες πρωτοβουλίες και δράσεις δρομολογεί το Πανεπιστήμιο των Ορέων, το οποίο δραστηριοποιείται στα σχολεία των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με προγράμματα συνδιδασκαλίας μεταξύ ορεινών σχολείων και μαθητών των σχολείων των πόλεων.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, οι νέες δράσεις θα υλοποιηθούν στο δήμο Αγίου Νικολάου στο Λασίθι της Κρήτης και περιλαμβάνουν ιατρικές εξετάσεις σε κατοίκους του χωριού Πρίνα, αλληλοδιδασκαλία μαθητών ανάμεσα σε δημοτικά σχολεία πόλης και τοπικών διαμερισμάτων, καφενείο γυναικών στον Κρούστα και καφενείο ανδρών στην Κριτσά.

Το Πανεπιστήμιο Ορέων

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έχει ως κύριο στόχο του, την παρέμβαση στα Σχολεία των Ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών και στις τρείς βαθμίδες της εκπαίδευσης με προγράμματα Συνδιδασκαλίας μεταξύ των Ορεινών Σχολείων και των μαθητών των Σχολείων των πόλεων.
Καθηγητές των Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου της Κρήτης, με υπεύθυνο τον Καθ. κ. Παναγιώτη Μιχαηλίδη και με την υποστήριξη άλλων καθηγητών των Παιδαγωγικών (κ. Καραγιώργος Επικ. Καθηγητής Δημοτικής Εκπαίδευσης), τους δασκάλους με τους καθηγητές των Σχολείων και με την συνεχή αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας Κρήτης, δια του Περιφερειάρχου Παιδείας κ. Αποστόλου Κλινάκη, οργανώνουν καινοτόμες διδακτικές παρεμβάσεις, με εργαστηριακά μαθήματα για την υλοποίηση πειραμάτων φυσικής, με ιδιοκατασκευές ή εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Τα παιδιά των Σχολείων των Ορεινών περιοχών, με μεγάλη δεξιότητα και αγάπη για τους Τόπους τους, διδάσκουν αντίστοιχα τα παιδιά των πόλεων, τρόπους παραγωγής ρακής, παραγωγής διαφόρων τυριών, φυτέματος κήπων και περιβολιών, την τέχνη της υφαντικής, την τέχνη του κρητικού χορού, του τραγουδιού, την τέχνη της παράδοσης.

Με αυτό τον τρόπο, το Πανεπιστήμιο των Ορέων, προσπαθεί να διερευνήσει και να γεφυρώσει τις εκπαιδευτικές ανισότητες που έχουν χαρακτηριστικά γεωγραφικά, κοινωνικά, οικονομικά με την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής.

Ολη αυτή η προσπάθεια της Αλληλοδιδασκαλίας, ανάμεσα στα παιδιά της υπαίθρου και της πόλης, είναι μεγάλης εθνικής σπουδαιότητος, δεδομένου ότι δημιουργείται συνάφεια όχι μόνο ανάμεσα στους μαθητές αλλά και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς από τη Πρωτοβάθμια βαθμίδα έως και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου της Κρήτης, που ως εθελοντές υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου των Ορέων.