Το λανσάρισμα της νέας BMW Σειράς 5 Sedan στην αγορά θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023. Η νέα γενιά μοντέλων θα προσφέρεται σε όλο τον κόσμο με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και, ανάλογα με την περιοχή, με plug-in υβριδικά συστήματα, καθώς και με εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel που χρησιμοποιούν ήπια υβριδική τεχνολογία 48-volt. Όπως όλες οι προηγούμενες γενιές μοντέλων, η νέα Σειρά 5 Sedan παράγεται στο εργοστάσιο του Group στο Dingolfing.

Σχεδίαση

Μια καθαρή και λιτή σχεδιαστική γλώσσα τονίζει τη σπορ κομψότητα της νέας Σειράς 5 Sedan. Συγκρινόμενη με την προκάτοχό της, η νέα έκδοση έχει μεγαλώσει σε μήκος κατά 97 mm (5.060 mm), σε πλάτος, κατά 32 mm (1.900 mm) και σε ύψος κατά 36 mm (1.515 mm). Το μεταξόνιο αυξήθηκε κατά 20 mm και ορίζεται στα 2.995 mm.

Η εμπρός όψη χαρακτηρίζεται από τους διπλούς προβολείς και την χαρακτηριστική μάσκα. Τα στοιχεία LED που είναι τοποθετημένα σχεδόν κάθετα χρησιμεύουν ως φλας και φώτα ημέρας, ενώ η μάσκα νεφρών διαθέτει ένα ευρύ περίγραμμα, με το τελευταίο να υιοθετεί προαιρετικά φωτισμό Iconic Glow.

Από το πλάι, οι δυναμικά σχεδιασμένες επιφάνειες και οι δύο χαρακτηριστικές γραμμές που διαγράφονται με ακρίβεια, διαμορφώνουν το σπορ αμάξωμα. Οι μαύρες πλαϊνές ποδιές, οι χωνευτές λαβές των θυρών και ο ανάγλυφος αριθμός 5 στη βάση της κολόνας C είναι μερικά ακόμα χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι δυναμικές αναλογίες καταλήγουν σε ένα με προσωπικότητα πίσω μέρος.

Τα επίπεδα πίσω φώτα που χωρίζονται από μια χρωμιωμένη λωρίδα σχηματίζουν το χαρακτηριστικό σχήμα L.

Ο σπορ χαρακτήρας της νέας Σειράς 5 Sedan μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με το προαιρετικό M Sport Package και το M Sport Package Pro, ενώ κατά το λανσάρισμα στην αγορά, η χρωματική παλέτα περιλαμβάνει ήδη τρία χρώματα BMW Individual.

Οδηγική ευχαρίστηση και άνεση στο ταξίδι

Η νέα Σειρά 5 Sedan προσφέρει ιδανικό περιβάλλον στους οδηγούς, τόσο στην καθημερινή κίνηση όσο και σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Οι γενναιόδωροι χώροι, η σύγχρονη λειτουργικότητα, το υψηλό επίπεδο ακουστικής άνεσης καθώς και τα υψηλής ποιότητας, επεξεργασμένα με ακρίβεια υλικά, η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και οι προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό.

Το cockpit διαθέτει σημαντικά μειωμένο αριθμό κουμπιών και χειριστηρίων σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο, κάτι που επιτυγχάνεται με τη συνεχή ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Η Curved Display είναι προσανατολισμένο στον οδηγό, ενώ το πλήρως ψηφιακό σύστημα απεικόνισης αποτελείται από μια Οθόνη Πληροφοριών 12,3” και μια Οθόνη Ελέγχου 14,9”. Το τιμόνι έχει επανασχεδιαστεί, με πεπλατυσμένο κάτω τμήμα και απτική ανάδραση στα πάνελ ελέγχου, όπως και ο επιλογέας του κιβωτίου στην κεντρική κονσόλα. Το προαιρετικό Interaction Bar είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο. Η λειτουργική αυτή μονάδα διαθέτει φωτισμό φόντου και κρυσταλλική δομή στην επιφάνειά της και εκτείνεται σε όλο το πλάτος του πίνακα οργάνων μέχρι και τα πάνελ των θυρών, περιλαμβάνοντας επιφάνειες ελέγχου που λειτουργούν με την αφή.

Vegan εσωτερικό

Τα νέας σχεδίασης σπορ καθίσματα ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό. Τα προαιρετικά comfort καθίσματα προσφέρουν ευρεία γκάμα ηλεκτρικών ρυθμίσεων. Η νέα Σειρά 5 Sedan διαθέτει στάνταρ ένα πλήρως vegan εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει τις επιφάνειες των καθισμάτων, το ταμπλό και τα πάνελ των θυρών, καθώς και το τιμόνι, για πρώτη φορά. Οι επιφάνειες των καθισμάτων στην έκδοση Veganza διαθέτουν επένδυση με ιδιότητες που θυμίζουν δέρμα και διατίθενται προαιρετικά με διάτρητη διακόσμηση. Ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει δερμάτινες επενδύσεις Individual Merino σε διάφορες δίχρωμες παραλλαγές.

Αμιγώς ηλεκτρική η κορυφαία έκδοση

Η αμιγώς ηλεκτρική BMW i5 διατίθεται με την εκτενώς βελτιωμένη τεχνολογία eDrive 5ης γενιάς και λανσάρεται σε δύο εκδόσεις. Η i5 M60 xDrive αποδίδει 601 ίππων διαθέτοντας τα γνώριμα χαρακτηριστικά επιδόσεων των μοντέλων M σε συνδυασμό με ειδικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά. Δύο πλήρως ενσωματωμένες μονάδες μετάδοσης κίνησης στον εμπρός και πίσω άξονα συνθέτουν ένα σύστημα ηλεκτρικής κίνησης σε όλους τους τροχούς. Η παραγόμενη ροπή του συστήματος φτάνει τα 820 Nm όταν ενεργοποιείται η λειτουργία M Sport Boost ή το M Launch Control. Στην περίπτωση αυτή, η i5 M60 επιταχύνει από το μηδέν στα 100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική της ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 230 km/h.

Η άλλη έκδοση είναι η i5 eDrive40. Ο ηλεκτροκινητήρας κινεί τους πίσω τροχούς και παράγει μέγιστη ισχύ 340 ίππων και μέγιστη ροπή έως 430 Nm με λειτουργία Sport Boost ή με ενεργοποιημένο το Launch Control. Η έκδοση αυτή επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 6,0 δευτερόλεπτα και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 193 km/h.

Η μπαταρία υψηλής τάσης τοποθετείται στο κάτω μέρος του αμαξώματος εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο και προσφέρει ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο 81,2 kWh. Εκτός από τους αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες, η πιο πρόσφατη έκδοση του προσαρμοζόμενου συστήματος ανάκτησης ενέργειας και ο έξυπνος συνδυασμός της τεχνολογίας αντλίας θερμότητας για τη θέρμανση και ψύξη της καμπίνας, του συστήματος κίνησης και της μπαταρίας υψηλής τάσης, συμβάλλουν στη μεγάλη αυτονομία. Οι αντίστοιχες τιμές σύμφωνα με το πρότυπο WLTP είναι 455 – 516 km για την i5 M60 xDrive και 477 – 582 km για την i5 eDrive40. Με τη νέα λειτουργία Max Range, η αυτονομία μπορεί να αυξηθεί έως και 25% εάν χρειαστεί, περιορίζοντας την ισχύ και την ταχύτητα και απενεργοποιώντας τις λειτουργίες άνεσης.

Η μονάδα συνδυασμένης φόρτισης (Combined Charging Unit – CCU) της i5 επιτρέπει τη φόρτιση εναλλασσόμενος ρεύματος (AC) με ισχύ έως 11 kW στάνταρ και έως 22 kW προαιρετικά. Η μπαταρία υψηλής τάσης μπορεί να φορτιστεί με συνεχές ρεύμα ισχύος έως 205 kW. Για παράδειγμα, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας στην i5 μπορεί να αυξηθεί από το 10 στο 80% σε περίπου 30 λεπτά.

Το νέο Connected Home Charging προσφέρεται για την BMW i5 καθώς και για τα plug-in υβριδικά μοντέλα. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ηλιακή και βελτιστοποιημένη φόρτιση (στάδιο 1) καθώς και για βελτιστοποιημένη βάσει κόστους φόρτισης σύμφωνα με συμβάσεις κυμαινόμενων τιμολογίων με παρόχους ενέργειας (στάδιο 2, από το 2024). Επιπλέον, η προσφορά της υπηρεσίας BMW Charging και του στρατηγικού συνεργάτη της E.ON θέτει τα θεμέλια για τη δικτύωση με τους παρόχους ενέργειας μέσω αμφίδρομης φόρτισης στις μελλοντικές γενιές οχημάτων.

Τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της νέας Σειράς 5 είναι επίσης συμβατά με τη λειτουργία Plug & Charge που επιτρέπει στο όχημα να πιστοποιείται αυτόματα σε συμβατούς δημόσιους σταθμούς φόρτισης χωρίς να χρειάζεται κάποια εφαρμογή ή κάρτα φόρτισης. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η επιλογή πολλαπλών συμβάσεων, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να αποθηκεύουν ψηφιακά στο όχημα έως και πέντε μεμονωμένα συμβόλαια ρεύματος με δυνατότητα Plug & Charge από διαφορετικούς παρόχους.

Νέοι κινητήρες βενζίνης και diesel με ήπια υβριδική τεχνολογία 48- volt

Οι κινητήρες βενζίνης και diesel της νέας γενιάς αρθρωτών μονάδων Efficient Dynamics του BMW Group θα προσφέρονται επιλεκτικά ανάλογα με την αγορά. Διαθέτουν πλέον στο σύνολό τους ήπια υβριδική τεχνολογία 48 Volt και συνδυάζονται στάνταρ με ένα νέο 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά, το λανσάρισμα θα γίνει με τα 4κύλινδρα μοντέλα 520i Sedan με ισχύ 208 ίππων, 520d Sedan και 520d xDrive Sedan με τα δύο τελευταία να αποδίδουν 197 ίππους. Εκτός Ευρώπης διατίθενται και άλλοι κινητήρες βενζίνης με τέσσερις και έξι κυλίνδρους. Η γκάμα των μοντέλων θα συμπληρωθεί την άνοιξη του 2024 από δύο εκδόσεις με plug-in υβριδικούς κινητήρες τελευταίας γενιάς. Ένας νέος 6κύλινδρος σε σειρά κινητήρας diesel θα είναι διαθέσιμος για τη Σειρά 5 Sedan από το 2024, ενώ μια άλλη παραλλαγή της i5 με ηλεκτρική κίνηση σε όλους τους τροχούς θα ακολουθήσει επίσης κατά τη διάρκεια του 2024.

Συνδυασμός σπορ συμπεριφοράς και άνεσης

Η χαρακτηριστική ισορροπία της Σειράς 5 Sedan ανάμεσα στη σπορ συμπεριφορά και την υψηλού επιπέδου άνεση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ενισχύεται για μία ακόμα φορά στη νέα εκδοχή του μοντέλου. Σε αυτό συμβάλουν το μεταξόνιο του αυτοκινήτου, που είναι το μεγαλύτερο στο άνω άκρο των οχημάτων της μεσαίας κατηγορίας, το αυξημένο πλάτος των μετατροχίων στον εμπρός και πίσω άξονα, η σχεδόν τέλεια ισορροπία όσον αφορά την κατανομή βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες σε αναλογία 50 : 50, η έξυπνη ελαφριά κατασκευή και η αυξημένη ακαμψία σύνδεσης αμαξώματος και πλαισίου.

Η προηγμένη τεχνολογία πλαισίου, όπως και τα συστήματα ελέγχου, έχει προσαρμοστεί ειδικά για κάθε μοντέλο στην ισορροπία βάρους που σχετίζεται με την αντίστοιχη τεχνολογία κίνησης. Περιλαμβάνει σύστημα άμεσου ελέγχου της ολίσθησης των τροχών, ενσωματωμένο σύστημα πέδησης και σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού στο βασικό εξοπλισμό. Η σπορ ανάρτηση M, το σπορ σύστημα πέδησης M και η ανάρτηση Adaptive Suspension Professional (στάνταρ στην BMW i5 M60 xDrive) με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, Integral Active Steering και σύστημα δυναμικής διαχείρισης κατά τον κατακόρυφο άξονα, διατίθενται προαιρετικά. Το προαιρετικό Adaptive M Suspension Professional περιλαμβάνει επίσης Active Roll Stabilisation με Active Roll Comfort. Οι ζάντες ελαφρού κράματος σε διαστάσεις 18” ή 19” (για την i5 και τα plug-in υβριδικά μοντέλα) ανήκουν στον στάνταρ εξοπλισμό. Οι ζάντες ελαφρού κράματος σε διάσταση 21” σε συνδυασμό με ελαστικά επιδόσεων προσφέρονται προαιρετικά.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Μια σημαντικά διευρυμένη γκάμα συστημάτων για αυτοματοποιημένη οδήγηση και στάθμευση διατίθεται στάνταρ ή προαιρετικά για τη νέα BMW Σειρά 5 Sedan. Ένα καινοτόμο τεχνολογικό πακέτο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εξαιρετική λειτουργικότητά τους.

Το highlight της γκάμας είναι το προαιρετικό Driving Assistant Professional που περιλαμβάνει Steering & Lane Control Assist και Distance Control με λειτουργία Stop & Go. Στις αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και στη Γερμανία, περιλαμβάνει το Highway Assistant, το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης σε αυτοκινητόδρομο με σαφή διαγράμμιση στις λωρίδες κυκλοφορίας. Σε ταχύτητες οδήγησης έως και 130 km/h, ο οδηγός μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι και να τα τοποθετήσει κάπου άνετα, αρκεί να παρακολουθεί προσεκτικά την κυκλοφορία. Το σύστημα στη νέα Σειρά 5 περιλαμβάνει τώρα και Active Lane Change Assistant με ενεργοποίηση ματιών. Αυτή η λειτουργία άνεσης επιτυγχάνει τώρα ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του οδηγού και του οχήματος. Το όχημα προτείνει μία αλλαγή λωρίδας η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά κοιτάζοντας στον εξωτερικό καθρέφτη για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή. Το Active Lane Change Assistant αναλαμβάνει αυτόματα τις απαραίτητες κινήσεις του τιμονιού, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της κυκλοφορίας.

Η νέα Σειρά 5 Sedan διαθέτει στάνταρ το σύστημα Parking Assistant, συμπεριλαμβανομένου του Reversing Assist. Με το προαιρετικό Parking Assistant Professional, η αυτοματοποιημένη στάθμευση και οι ελιγμοί έως και 200 μέτρα μπορούν να ελέγχονται εντός οχήματος ή μέσω smartphone εκτός αυτού.

Διαισθητική λειτουργία και νέες ψηφιακές εμπειρίες

Το βελτιωμένο σύστημα απεικόνισης και ελέγχου iDrive με «Quick Select» συμβάλλει επίσης στη ευχάριστη οδήγηση του ανανεωμένου μοντέλου. Βασίζεται στο Λειτουργικό Σύστημα BMW 8.5 και διαθέτει επανασχεδιασμένη αρχική οθόνη με κάθετα διατεταγμένα εικονίδια λειτουργιών στην πλευρά του οδηγού. Το «Quick Select» επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες χωρίς να χρειάζεται μετάβαση σε υπομενού. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα έχει βελτιωμένη δομή μενού, παρόμοια με εκείνη που συναντά κανείς σε συσκευές ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης.

Το νέο BMW iDrive συνδυάζεται επίσης με την κυρτή οθόνη Curved Display και τον προσωπικό βοηθό – Intelligent Personal Assistant. Είναι σχεδιασμένο με συνέπεια για να λειτουργεί μέσω της οθόνης αφής και με φυσική χρήση της γλώσσας. Επιπλέον, η νέα Σειρά 5 Sedan διαθέτει επίσης πλήκτρα στο τιμόνι και το iDrive Controller στην κεντρική κονσόλα. Το προαιρετικό Live Cockpit Professional περιλαμβάνει το Head-Up Display και το Augmented View στην οθόνη ελέγχου ή στον πίνακα οργάνων. Διατίθεται επίσης η επιλογή BMW Natural Interaction για τον έλεγχο λειτουργιών με χειρονομίες.

Επιπλέον, το BMW Operating System 8.5 προσφέρει μία ευρύτερη γκάμα ψηφιακού περιεχομένου για ενημέρωση και ψυχαγωγία, ταχύτερους κύκλους ενημέρωσης για λειτουργίες, βελτιωμένες πληροφορίες για σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και βελτιστοποιημένη πρόσβαση σε πολλές ειδικές διαδικτυακές υπηρεσίες. Το video streaming μπορεί να προβάλλεται στην Οθόνη Ελέγχου, όπως και ένα πρωτοποριακό είδος gaming μέσα στο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη νέα Σειρά 5 με την πλατφόρμα Air Console. Ο οδηγός και οι επιβάτες μπορούν να παίζουν τα λεγόμενα casual games ενώ το όχημα είναι σταματημένο, για παράδειγμα για πιο ευχάριστους χρόνους αναμονής κατά τη φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης της i5.

Δικτύωση με κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5 G

Άλλες καινοτομίες είναι το Welcome Scenario με show φώτων και προσωπικό καλωσόρισμα, το οποίο περιλαμβάνει προαιρετικά και το δυναμικό φωτεινό χαλί. Το Digital Key Plus είναι πλέον διαθέσιμο για συμβατά smartphones με λειτουργικά συστήματα iOS ή Android, καθώς και για το Apple Watch. Με δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5G στο βασικό εξοπλισμό και τέσσερις προαιρετικά, το νέο business sedan παρέχει βελτιστοποιημένη συνδεσιμότητα και ποιότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου. Η Προσωπική eSIM ενσωματώνει πλήρως το όχημα στο ψηφιακό οικοσύστημα του πελάτη.

Η νέα Σειρά 5 Sedan προσφέρει επιλογή έως και έξι επιλογές My Modes. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει επίσης βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple Car Play και Android Auto. Με τη λειτουργία Remote Software Upgrades, το όχημα παραμένει πάντα ενημερωμένο με το πιο πρόσφατο λογισμικό. Με τις αναβαθμίσεις BMW ConnectedDrive Upgrades, οι πελάτες μπορούν επίσης να δοκιμάσουν επιλεγμένες λειτουργίες δωρεάν για ένα μήνα και στη συνέχεια να τις κλείσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.