Πετάει η αγορά καινούριων οχημάτων στην χώρα μας το 2023 με εντυπωσιακές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες που φθάνουν έως και το +226,7% για τα λεωφορεία στο Α΄ δίμηνο του έτους.

Όσον αφορά τα επιβατικά η διψήφια αύξηση του Φεβρουαρίου, δίνει αύξηση για το πρώτο δίμηνο του έτους +46,2%, επίδοση που δίνει προοπτική για περισσότερες από 200.000 πωλήσεις σε σύνολο έτους.

Συγκεκριμένα και με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μαζί με την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα και από την αρχή του έτους έχουν ως εξής:

Στις κατηγορίες που προτιμούν οι Έλληνες καταναλωτές, μεγάλη υποχώρηση σημειώνει η κατηγορία C και πολύ μικρότερη υποχώρηση η κατηγορία Α, με την κατηγορία Β να καρπούται τις απώλειες, ενώ μεγάλη αύξηση (+11,5%) παρουσιάζει η κατηγορία supermini.

Σε σχέση με τα κινητήρια συστήματα οι θερμικοί κινητήρες ανακτούν έδαφος, με τους diesel να σημειώνουν αύξηση σχεδόν 4%, ενώ μικρή ύφεση παρουσιάζουν τα υβριδικά συστήματα και τα διπλού καυσίμου και ελάχιστη αύξηση (+0,8%) τα επαναφορτιζόμενα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως το Φεβρουάριο, έχει ως εξής: