Το 1948, ο Ferry Porsche έκανε πραγματικότητα το sport αυτοκίνητο που ονειρευόταν. Μαζί με την ομάδα του, ολοκλήρωσαν την παραγωγή της Porsche 356 «No. 1» Roadster. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε τη γέννηση μιας θρυλικής μάρκας και έθεσε τα θεμέλια για μια ιστορία επιτυχίας του θρύλου που ονομάζεται Porsche. Η μάρκα θα γιορτάσει την 75η επέτειό της το 2023 με εορταστικές εκδηλώσεις ανά τον κόσμο και με την Porsche Vision 357.

Οι εορτασμοί ξεκινούν με την ειδική έκθεση που ονομάζεται «Driven by Dreams. 75 Years of Porsche Sports Cars», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 27 Ιανουαρίου στο «Drive. Volkswagen Group Forum» του Βερολίνου και θα λειτουργήσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθηλωτικά οράματα και εγχειρήματα της ιστορίας επιτυχίας της Porsche, καθώς και να καταγράψουν τα δικά τους όνειρα και αξίες χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή μονάδα.

Αναδρομή στο ταξίδι των concept cars προς το μέλλον

Η Porsche Vision 357, το πρωτότυπο που αποτίνει φόρο τιμής στην 356, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της αναδρομής και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο. Με αυτό, η ομάδα της Style Porsche επαναφέρει τον μονολιθικό σχεδιασμό στο παρόν και επιδεικνύει πιθανές υλοποιήσεις μιας μελλοντικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας: ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι η συνεπής αναβάθμιση του σχεδιασμού μειωμένου βάρους, ο οποίος είναι τόσο προοδευτικός όσο και αντιπροσωπευτικός του οράματος της εταιρείας για το μέλλον. Η θεμελιώδης φιλοσοφία του σχεδιασμού αναδεικνύει την αλληλεπίδραση μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας. Πώς θα ονειρευόταν ο Ferry Porsche το sport αυτοκίνητοτου σήμερα;

«Με την Porsche Vision 357, δημιουργήσαμε ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο γενεθλίων. Υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του σχεδιαστικού DNA της Porsche που βασίζεται στην 365», λέει ο Michael Mauer, Αντιπρόεδρος της Style Porsche. «Το πρωτότυπο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια να συνδυαστούν με συνεκτικό τρόπο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Οι αναλογίες παραπέμπουν στο ιστορικό μοντέλο, ενώ οι λεπτομέρειες οπτικοποιούν τη ματιά προς το μέλλον». Κατασκευασμένη στην πλατφόρμα της 718 Cayman GT4 RS των 500 ίππων, η Porsche Vision 357 αντιπροσωπεύει τις εξαιρετικές επιδόσεις του sport αυτοκινήτου.

Ο σχεδιασμός υπήρξε βασικό στοιχείο του θρύλου της μάρκας από τα πρώτα βήματα της εταιρείας. Οι μελέτες και τα πρωτότυπα που εκφράζουν ένα όραμα αποτελούν το θεμέλιο του αλάνθαστου και καινοτόμου σχεδιασμού.

Περιφερειακές εκδηλώσεις

Η Porsche θα συνεχίσει τους επετειακούς της εορτασμούς λίγο έξω από τη Στουτγάρδη, στην έκθεση Retro Classics. Η κορυφαία αυτή εμπορική έκθεση κλασικών αυτοκινήτων πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, στις 9 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μια εκτενής ιδιαίτερη έκθεση στο Μουσείο της εταιρίας, στο Zuffenhausen της Στουτγάρδης.

Στις 10 και 11 Ιουνίου, η Porsche Germany θα αναδείξει την επέτειο με την παρουσία της στο «Festival of Dreams» στο Hockenheimring. Στο Porsche Experience Center που υπάρχει εκεί, η εταιρεία θα παρουσιάσει την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της μάρκας. Θα υπάρχουν οχήματα ως εκθέματα, «Dream Talks», ζωντανές παραστάσεις, διάφορες θεματικές εμπειρίες και μια πληθώρα ξεχωριστών εκδηλώσεων και συναρπαστικών εμπειριών για τους λάτρεις της Porsche, τα μέλη των Porsche Club, τις διάφορες κοινότητες αυτοκινήτου, αλλά και τους κάθε ηλικίας οπαδούς και πελάτες της μάρκας. Οι επισκέπτες μικρότερων ηλικιών θα ενθουσιαστούν στον χώρο που ονομάζεται «Kids World». Το «Festival of Dreams» προσφέρει επίσης επιλογές με διανυκτέρευση, καθώς και έναν ειδικά σχεδιασμένο χώρο για φορτηγά τύπου βαν. Σημαντικό ρόλο θα έχει και η αγωνιστική αυτοκίνηση: Παράλληλα με μια ζωντανή μετάδοση του αγώνα 24 Hours of Le Mans, θα δώσουν το παρόν οι οργανώσεις Porsche Carrera Cup Deutschland, Porsche Carrera Cup Benelux και ADAC GT Masters.

Roadshow και εκθέσεις ανά τον κόσμο

Η ιστορία με τον τίτλο «75 Years of Porsche Sports Cars» θα εορταστεί επίσης στο Petersen Automotive Museum στο Λος Άντζελες, στην έκθεση αυτοκινήτου Grossglockner, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο κάθε άλλης έκθεσης στον κόσμο, καθώς και στο Swiss Museum of Transport στη Λουκέρνη. Επιπλέον, τα εκθέματα της έκθεσης «Driven by Dreams» θα μεταφερθούν σε περισσότερους από 60 προορισμούς στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με ένα «Heritage Truck» που σχεδιάστηκε ειδικά για το επετειακό έτος. Οι εκδηλώσεις ανά τον κόσμο θα ολοκληρωθούν στο φεστιβάλ «Rennsport Reunion» στην Καλιφόρνια, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Εξήντα χρόνια 911 και 100 χρόνια Le Mans

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα «75 Years of Porsche Sports Cars» υπάρχουν δύο ακόμα μεγάλες επέτειοι: Τα εξήντα χρόνια της 911 και τα 100 χρόνια του αγώνα 24 Hours of Le Mans. Από την πρώτη της παρουσίαση στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) τον Σεπτέμβριο του 1963, η 911 έχει εντυπωσιάσει. Παράλληλα, με τον εμβληματικό της σχεδιασμό και την ασύγκριτη οδηγική εμπειρία που προσφέρει, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μνήμης των οπαδών των sport αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διοργανωτές του πιο φημισμένου αγώνα αντοχής του κόσμου έχουν και αυτοί λόγο να γιορτάζουν: Στις 10 και 11 Ιουνίου θα γιορτάσουν την 100ή επέτειο του Αγώνα 24 Hours of Le Mans στη Sarthe της Γαλλίας. Κάθε κατασκευαστής sport αυτοκινήτων ονειρεύεται την επιτυχία στο Circuit des 24 Heures du Mans και η Porsche έχει ιδιαίτερα στενή σχέση με αυτόν τον γαλλικό κλασικό αγώνα αντοχής: έχει καταγράψει τις περισσότερες επιτυχίες στο Le Mans, ενώ επίσης είναι η μόνη εταιρεία που εκπροσωπείται σε αυτόν τον 24ωρο αγώνα ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1951.Στη διάρκεια αυτών των ετών, η εταιρεία έχει αποσπάσει 110 νίκες κατηγορίας και 19 νίκες γενικής κατάταξης.