Η Citroën αποκάλυψε τα νέα ë-C4 X και C4 X, τα οποία απευθύνονται σε πελάτες που αναζητούν μια ελκυστική και φρέσκια σε σχεδίαση εναλλακτική πρόταση. 

Η σχεδίαση των ë-C4 X και C4 X αμφισβητεί τους παραδοσιακούς ορισμούς των compact αμαξωμάτων, για να προσφέρει στους πελάτες της Γαλλικής εταιρείας ένα σχεδιαστικό «μίγμα» που συνδυάζει την κομψή σιλουέτα ενός fastback, με τη μοντέρνα διάθεση ενός SUV και τη διαχρονική φινέτσα και ευρυχωρία ενός sedan μοντέλου.

Με μήκος 4.600 χιλιοστά, τα νέα Citroën τοποθετούνται στη γκάμα της μάρκας ανάμεσα στα C4 C-Cross και C5 X. Το μεταξόνιο των 2.670 χιλιοστών είναι ίδιο με το C4 C-Cross, καθώς και τα δύο βασίζονται στην πλατφόρμα CMP της εταιρείας. Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,29 Cd, η αεροδυναμική απόδοση έχει βελτιστοποιηθεί, κάτι που προσφέρει όφελος και στην αυτονομία, αλλά και την οικονομία του καυσίμου. 

Από το πλάι, η γραμμή της οροφής δημιουργεί μια fastback σιλουέτα, με την διαμόρφωση του πίσω μέρους να κρύβει τις διαστάσεις του αμαξώματος και ιδιαίτερα το μήκος, χάρη στο οποίο ο χώρος των αποσκευών είναι 510 λίτρα.

Χαρακτηριστικά νέα πίσω φώτα αποτελούμενα από LED’s, τοποθετούνται εκατέρωθεν του ανοίγματος του πορτμπαγκάζ και περνούν μέσα από τις γραμμές της πόρτας του χώρου αποσκευών. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία φωτισμού LED Vision την παροχή μέγιστης ορατότητας. Οι μεγάλοι τροχοί διαμέτρου 690 χιλ. σε συνδυασμό με τον κοντό εμπρός πρόβολο, δίνουν στο αυτοκίνητο αυξημένη απόσταση από το έδαφος, κάτι που μεταφράζεται και σε σιγουριά για τον οδηγό που είναι τοποθετημένος ψηλά, έχοντας πολύ καλή περιφερειακή ορατότητα. Οι μαύροι ματ προστατευτικοί θόλοι τροχών και οι ποδιές στο κάτω μέρος του αμαξώματος, αλλά και τα Airbump στις πλευρές με τα χρωματιστά ένθετα, ενισχύουν την αίσθηση της στιβαρότητας του συνόλου.

Ευρύχωρο και Πλούσιο Εσωτερικό

Στο εσωτερικό των ë-C4 X και C4 X, οι οδηγοί και οι επιβάτες θα απολαύσουν ηρεμία, άνεση και ευρυχωρία, χάρη στην ποιότητα του προγράμματος Citroën Advanced Comfort, με τα Advanced Comfort καθίσματα και την ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions. Η άνεση για τους επιβάτες, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή για τους πίσω, που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλο χώρο για τα γόνατα (198 χιλιοστά) και μεγαλύτερη κλίση στην πλάτη του καθίσματος που είναι πλέον 27 μοίρες. Το εξωτερικό του πλάτος των 1.800 χιλιοστών σημαίνει ότι, τρία άτομα μπορούν να κάθονται άνετα πίσω, με αρκετό χώρο και χωρίς παραχωρήσεις. 

Τεχνολογικά προηγμένα

Η ξεχωριστή αισθητική της νέας Γαλλικής πρότασης, συνδυάζεται με κορυφαία τεχνολογία.

Με έως και 20 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης κάτω από την «ομπρέλα» του ADAS, του συστήματος που εξελίχθηκε για τη βελτίωση της ασφάλειας κατά την οδήγηση, τα νέα ë-C4 X και C4 X έρχονται με: Αυτόματο φρενάρισμα και ειδοποίηση κινδύνου, αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 με Adaptive Cruise Control που αναλαμβάνει και τη στάση, αλλά και την επανεκκίνηση του αυτοκινήτου στο μποτιλιάρισμα, σύστημα παρακολούθησης της κόπωσης του οδηγού, προειδοποίηση για την ακούσια αλλαγή λωρίδας κυκλοφορίας, έξυπνους προβολείς αυτόματης ενεργοποίησης και όλα όσα περιμένει κανείς από ένα πολυτελές αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας.  

Για πρόσθετη άνεση και ασφάλεια, διατίθεται και το πακέτο διασυνδεδεμένων υπηρεσιών Citroën Connect που συμπληρώνουν το MyCitroën Drive Plus.

Για το αμιγώς ηλεκτρικό ë-C4 X, η Citroën έχει προβλέψει να το εφοδιάσει με κορυφαία τεχνολογία σε ότι έχει να κάνει με τη φόρτιση. Η μάρκα προσφέρει 8ετή εγγύηση (ή 160.000 χιλιόμετρα) για την καλή λειτουργία της μπαταρίας του αυτοκινήτου, διασφαλίζοντας το 70% της χωρητικότητας των 50kWh της. Χάρη στην τεχνολογία των 400V που εξασφαλίζει η προηγμένη πλατφόρμα του μοντέλου, η γρήγορη φόρτιση είναι πραγματικά γρήγορη, καθώς στο 80% η φόρτιση της μπαταρίας φτάνει μόλις σε 30 λεπτά της ώρας, χρησιμοποιώντας ταχυφορτιστή DC 100 kW, κάτι που σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει πως κάθε λεπτό σύνδεσης στον ταχυφορτιστή, το ë-C4 X «κερδίζει» 10 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Επιπλέον, το C4 X θα είναι διαθέσιμο με σύγχρονους κινητήρες βενζίνης και diesel φιλικούς προς το περιβάλλον. Τα υπερτροφοδοτούμενα PureTech και BlueHDi σύνολα, με απόδοση ισχύος από 100 έως 130 ίππους και μετάδοση με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ταχυτήτων ή αυτόματο 8 σχέσεων, δίνουν τη βάση για μια πλούσια γκάμα εκδόσεων, η οποία θα καλύψει μεγάλο εύρος αναγκών και απαιτήσεων από το αγοραστικό κοινό της κατηγορίας.    

Τα ë-C4 X και C4 X θα κατασκευαστούν αποκλειστικά στην Ευρώπη, στις εγκαταστάσεις της Stellantis, στο Villaverde της Μαδρίτης στην Ισπανία, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στις αρχές του 2023.