Από το 2025 και μετά, η επόμενη γενιά των ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης (e-drives) της BMW θα δημιουργείται στο Steyr (με την παραγωγή και την εξέλιξη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου) την αυστριακή πόλη που έγινε γνωστή από τα ιδιαίτερα αξιόπιστα τετρακίνητα οχήματα που χρησιμοποιούντο – κυρίως – για στρατιωτικές και εργοταξιακές χρήσεις.

Το BMW Group θα επενδύσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε αυτό τον τομέα από τώρα μέχρι το 2030. Η σημαντική αύξηση στην παραγωγική ικανότητα, που ανακοινώθηκε από την εταιρεία σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, θα εξασφαλίσει ότι το εργοστάσιο του Steyr στην Άνω Αυστρία θα παραμείνει η κορυφαία εγκατάσταση παραγωγής συστημάτων μετάδοσης κίνησης του Group.

600.000 κινητήρια συστήματα, 4.000 θέσεις εργασίας

Στα πλαίσια της εκδήλωσης για το λανσάρισμα του project, ο Αυστριακός Καγκελάριος, Karl Nehammer, πρόσθεσε: «Η κατασκευαστική βιομηχανία συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της Αυστρίας ως επιχειρηματικού κόμβου, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προωθώντας την καινοτομία. Αποτελεί καταλύτη για μία αποτελεσματική και βιώσιμη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής».

Με την σειρά του, ο Alexander Susanek, Διευθύνων Σύμβουλος του εργοστασίου στο Steyr, έδωσε μία εικόνα για το τί σημαίνει η παραγωγή e-drives για την περιοχή: «Αναμφίβολα, αυτό το βήμα είναι το σημαντικότερο ορόσημο από την έναρξη εργασιών του εργοστασίου το 1979. Θα κατασκευάζουμε πάνω από 600.000 ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης το χρόνο – διατηρώντας παράλληλα υψηλή παραγωγική ικανότητα για κινητήρες diesel και βενζίνης. Μέχρι το 2030, περίπου οι μισοί από τους 4.400 εργαζομένους μας θα απασχολούνται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι επίσης ένα τεράστιο βήμα προς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας εδώ στο εργοστάσιο στο Steyr».

Στο μέλλον, το Steyr θα κατασκευάζει όλα τα βασικά εξαρτήματα για το καινοτόμο, συνδυασμένο και ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης: τον ρότορα και τον στάτη, το κιβώτιο, τον μετατροπέα και το κέλυφος. Τα εξαρτήματα αυτά θα εγκαθίστανται στη συνέχεια σε δύο νέες γραμμές συναρμολόγησης.

Χώρος 60 στρέμματα, επένδυση 710 εκ. ευρώ

Για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής θα ανακαινιστούν και θα δημιουργηθούν νέοι χώροι: μία διώροφη αίθουσα παραγωγής θα φιλοξενεί δύο γραμμές συναρμολόγησης ηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της συναρμολόγησης του κιβωτίου. Το νέο κτίριο θα χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή ηλεκτρονικών ισχύος σε ελεγχόμενο περιβάλλον που θα φιλτράρεται πλήρως από σκόνη, ρύπους και μικροσωματίδια. Ένα δεύτερο νέο κτίριο θα επεκτείνει τους χώρους logistics. Ως αποτέλεσμα, η συνολική επιφάνεια για την παραγωγή θα επεκταθεί κατά περίπου 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Η επένδυση στην παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 710 εκατομμύρια ευρώ περίπου μέχρι το 2030.
Ως τοποθεσία εξέλιξης, το Steyr έφερε την επανάσταση στους κινητήρες diesel και συνεχίζει να τον βελτιστοποιεί από τότε.

Τώρα, αυτό το success story θα επαναληφθεί για τα e-drives: Στο Steyr, εξελίσσεται ένα νέο ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης υψηλής απόδοσης που θα δημιουργήσει μία νέα κατηγορία στο συγκεκριμένο τομέα. Η εγκατάσταση εξέλιξης θα επενδύσει περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ σε αυτά τα νέα e-drives υψηλής απόδοσης, από τώρα μέχρι το 2030. Το ένα τρίτο των 700 εργαζομένων στον τομέα της εξέλιξης στο Steyr ήδη εργάζονται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περίπου στο 90%.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο θα καλύψει το 100% των ενεργειακών του απαιτήσεων από ανανεώσιμες πηγές το αργότερο έως το 2025 – χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια και θερμότητα από τη βιομάζα της περιοχής.