Ο Βρετανός πρώην οδηγός αγώνων και Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA) Max Rufus Mosley, αυτοπυροβολήθηκε αφού έμαθε ότι ο καρκίνος του ήταν σε τελικό στάδιο, κατέληξε ένας ιατροδικαστής.

Ο κ. Mosley πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο τον Μάιο του 2021, έχοντας συμπληρώσει τα 81 χρόνια ζωής (13/4/40 έως 23/5/21). Ο 81χρονος υπέφερε από εξουθενωτικούς πόνους, εξ αιτίας λεμφώματος που διαγνώστηκε το 2019 και αφού είχε ένα τελευταίο γεύμα με την γυναίκα του (Jean Taylor) έγραψε ένα σημείωμα που εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας.

Αυτό κατέθεσε στο δικαστήριο του Westminster η ιατροδικαστής Dr Fiona Wilcox, που κατέληξε στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας. Η Dr Wilcox κατέγραψε ως αιτία θανάτου ένα τραύμα από πυροβολισμό, προσθέτοντας ότι ο καρκίνος ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στο θάνατο ενός «εξαιρετικού ανθρώπου». Είπε επίσης: «Είμαι επίσης απόλυτα ικανοποιημένη που ο κ. Mosley δεν θα είχε αναλάβει αυτή τη δράση παρά για το οδυνηρό και εξουθενωτικό τερματικό λέμφωμα».

Μόσλεϊ

Ο εκλιπών έχοντας εξαντλήσει όλες τις επιλογές θεραπείας με τους γιατρούς να του δίνουν «πολύ περιορισμένο προσδόκιμο ζωής», αποφάσισε να δώσει τέλος στο μαρτύριό του με ένα πυροβολισμό, αφού πρώτα επικοινώνησε με τον προσωπικό του βοηθό το βράδυ πριν βρεθεί νεκρός για να του πει την απόφασή του να αυτοκτονήσει.

Ποιος ήταν – Η πορεία του στον μηχανοκίνητο αθλητισμό

Ο Mosley ήταν Πρόεδρος της FIA από το 1993 έως το 2009, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στις διαδικασίες ασφαλείας στη Formula 1, ειδικά μετά τον θάνατο του Ayrton Senna το 1994.

Όταν έμαθε για τον θάνατό του, το πρώην αφεντικό της Formula 1, Bernie Ecclestone, είπε ότι αισθάνθηκε «σαν να χάνεις έναν αδερφό του» και συνέχισε λέγοντας: «Έκανε πολλά καλά πράγματα όχι μόνο για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και για τη βιομηχανία (αυτοκίνητων). Ήταν πολύ καλός στο να φροντίζει ώστε οι μηχανικοί να κατασκευάζουν ασφαλή αυτοκίνητα».

Μόσλεϊ

Ο Mosley (γιος του Βρετανού φασίστα ηγέτη της δεκαετίας του 1930 Sir Oswald Mosley) έκανε επίσης εκστρατεία για θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών στον Τύπο αφού πρώτα κέρδισε αποζημίωση 60.000 λιρών από το News of the World όταν το τελευταίο δημοσίευσε εσφαλμένα μια ιστορία που ισχυριζόταν ότι είχε παρευρεθεί σε ένα όργιο με θέμα τους Ναζί.

Ο Mosley σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία προτού συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Christ Church της Οξφόρδης, όπου αποφοίτησε με πτυχίο φυσικής. Στη σπούδασε δικηγορία την οποία άρχισε να εξασκεί το 1964. Στην εφηβεία και στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του, συμμετείχε στο μεταπολεμικό πολιτικό κόμμα του πατέρα του, το Κίνημα της Ένωσης (UM). Έλεγε δε ότι, η σύνδεση του επωνύμου του με τον φασισμό τον εμπόδισε να αναπτύξει περαιτέρω το ενδιαφέρον του για την πολιτική, αν και εργάστηκε για λίγο για το Συντηρητικό Κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Μόσλεϊ

Ο Mosley ήταν δικηγόρος και ερασιτέχνης οδηγός αγώνων, αλλά και ιδρυτής – συνιδιοκτήτης της March Engineering, που κατασκεύαζε αγωνιστικά αυτοκίνητα για την Formula 1. Ασχολήθηκε με νομικά και εμπορικά θέματα για την εταιρεία μεταξύ 1969 και 1977 και έγινε ο αντιπρόσωπός της στην Ένωση Κατασκευαστών της Formula 1 (FOCA), το όργανο που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές της Formula 1. Μαζί με τον Bernie Ecclestone εκπροσώπησε την FOCA στη FIA και στις συναλλαγές της με τους διοργανωτές αγώνων. Το 1978, έγινε ο επίσημος νομικός σύμβουλος του FOCA. Σε αυτόν τον ρόλο, αυτός και ο Marco Piccinini διαπραγματεύτηκαν την πρώτη έκδοση της Συμφωνίας Concorde, η οποία έλυσε μια μακροχρόνια διαφωνία μεταξύ της FOCA και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Sport Automobile (FISA), μιας επιτροπής της FIA και του τότε διοικητικού οργάνου της Formula 1.

Μόσλεϊ

Ο Mosley εξελέγη πρόεδρος της FISA (αγωνιστικού τμήματος της FIA) το 1991 και έγινε πρόεδρος της FIA το 1993. Σαν Πρόεδρος συνέβαλε στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων (Euro NCAP ή Encap). Προώθησε επίσης την αυξημένη ασφάλεια και τη χρήση πράσινων τεχνολογιών στους αγώνες αυτοκινήτων. Στο τέλος της θητείας του, το 2009 αντικαταστάθηκε από τον Jean Todt που ο ίδιος είχε υποδείξει για διάδοχό του.

O Max Rufus Mosley όπως ήταν το πλήρες όνομά του, ζούσε και πέθανε στο Λονδίνο, ήταν παντρεμένος από το 1960 με την Jean Taylor και είχε δυο παιδιά.