Στο πολυτελές DS Store επί της Λεωφόρου Κηφισίας οι άνθρωποι της DS Automobiles (όμιλος Συγγελίδη), παρουσίασαν στους εκπροσώπους του Τύπου το τέταρτο μοντέλο της γκάμας DS που είναι απότοκη της θρυλικής Citroen DS που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1955 όντας δεκαετίες μπροστά από την εποχή της.

Το αντικειμενικά πανέμορφο Γαλλικό SUV που συναντήσαμε, ακούει στο όνομα DS 4 και τοποθετείται στην καρδιά της κατηγορίας Premium C της ελληνικής αγοράς. Το DS 4 ξεχωρίζει με την σχεδίαση του και την προηγμένη τεχνολογία, ενώ προσφέρεται σε τρεις εκδόσεις: DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line.

Ισορροπημένες αναλογίες

2021

Το DS 4 έχει φαρδύ και χαμηλό αμάξωμα, ενώ απέχει πολύ από το έδαφος υποσχόμενο και εκτός ασφαλτόδρομου δυνατότητες. Έχει μήκος 4,40 μέτρων, πλάτος 1,83 μέτρων, ύψος 1,47 μέτρα και μεγάλους τροχούς συνολικής διαμέτρου 720 χιλιοστών (με ζάντες ελαφρού κράματος έως 20 ιντσών.
Το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από νέα φωτιστική «υπογραφή». Οι πολύ λεπτοί προβολείς με το σύστημα DS Matrix Led Vision, συνδυάζουν τον τυπικό φωτισμό με αυτόν της κατεύθυνσης που ακολουθεί το στρίψιμο του τιμονιού. Συμπληρώνεται με φώτα ημέρας που αποτελούνται από δύο γραμμές LED εκατέρωθεν. Τα DS Wings συνδέουν τους προβολείς με τη μάσκα, ενώ ανάλογα με την έκδοση, αυτό αποτελείται από δύο μέρη με μοτίβα που προσομοιάζουν με διαμαντένια άκρα και τονίζουν την αίσθηση της 3D μάσκας. Η σιλουέτα του αυτοκινήτου παρουσιάζεται ακόμα πιο δυναμική, χάρη στο μακρύ καπό πάνω από τα φωτιστικά σώματα.

2021

Το προφίλ συνδυάζει αρμονία και αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές. Οι λαβές των θυρών στο ίδιο χρώμα με το αμάξωμα, συνδυάζονται με γλυπτές επιφάνειες στα πλάγια. Η αναλογία του αμαξώματος προς τους τροχούς μεγάλης διαμέτρου, προέρχεται από το πρωτότυπο DS Aero Sport Lounge, αναδεικνύοντας την επιβλητική εμφάνιση του μοντέλου.

Στο πίσω μέρος, η οροφή κατεβαίνει πολύ χαμηλά σε ένα έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ, που τονίζει την κομψή και αεροδυναμικά αποδοτική σιλουέτα. Τα πίσω φτερά εντείνουν τη σπορ εμφάνιση με καμπύλες και αιχμηρές ακμές, που δίνουν έμφαση στο C pillar του αμαξώματος, που έχει γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα με το ένθετο έμβλημα τηςDS Automobiles. Μια νέα γενιά φωτεινής υπογραφής αποκαλύπτεται και στο πίσω μέρος με τα ιδιαίτερα φωτιστικά σώματα.

2021

Το DS 4 Cross, διαθέτει στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα ειδική προστατευτική επιφάνεια σε μαύρο ματ χρώμα. Τα γυαλιστερά μαύρα μέρη στο επάνω τμήμα και στα πλαϊνά, η γυαλιστερή μαύρη μάσκα, οι ξεχωριστές ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και οι μπάρες οροφής το κάνουν να ξεχωρίζει. Επιπλέον, περιλαμβάνει στο βασικό του εξοπλισμό το Advanced Traction Control για βελτιωμένη πρόσφυση με προγράμματα για κίνηση σε έδαφος με άμμο, χιόνι και λάσπη, ενώ παράλληλα διαθέτει και το προηγμένο σύστημα Hill Assist Descent Control.

Το DS 4 Performance Line τέλος, έχει εξωτερικά διακοσμητικά σε μαύρο χρώμα, που ανήκουν σε συγκεκριμένο χρωματικό «πακέτο», ιδιαίτερες ζάντες αλουμινίου με μαύρο λαμπερό φινίρισμα, καθώς και ξεχωριστές λεπτομέρειες στην καμπίνα.

Εσωτερικό

2021

Το DS 4 διαθέτει ψηφιακό ευανάγνωστο πίνακα οργάνων, εργονομικό, με κάθε μέρος να είναι ενσωματωμένο διαισθητικά, τόσο για τη λειτουργία, όσο και για την εμφάνιση. Με αυτό το ταξίδι αναδεικνύεται σε υψηλή τέχνη με μια νέα προσέγγιση των χειριστηρίων ελέγχου, που είναι ομαδοποιημένα σε τρεις ζώνες για απλοποίηση της εμπειρίας. Τα ανάγλυφα ένθετα Clous de Paris, που είναι εμπνευσμένα από την υψηλής ποιότητας ωρολογοποιία, δίνουν έμφαση στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Στο ταμπλό στα χειριστήρια του καινοτόμου συστήματος κλιματισμού DSAIR.
  • Στους διακόπτες των ηλεκτρικών παραθύρων που ευθυγραμμίζονται με τους πλευρικούς αεραγωγούς και είναι ενσωματωμένοι στο άνω τμήμα των θυρών.
  • Στο DS Smart Touch, μια οθόνη αφής 5 ιντσών που συνδέεται με το DS Iris System και στο DS E-Toggle, ένα συμπαγές χειριστήριο για το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, που είναι τοποθετημένα στην κεντρική κονσόλα.
06/2021

Το εσωτερικό διαθέτει καθίσματα αφρού υψηλής πυκνότητας με επένδυση σε δέρμα που ξεχωρίζει για την υφή του. Το ταμπλό είναι επίσης επενδυμένο με δέρμα. Οι διακοσμητικές επενδύσεις προσθέτουν μια επιπλέον πινελιά στην αισθητική της καμπίνας, ενώ τα ηλεκτρικά μπροστινά καθίσματα διαθέτουν ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη, ενώ ψύχονται, θερμαίνονται και κάνουν μασάζ.

06/2021

Η αίσθηση της αρμονίας στο εσωτερικό, τονίζεται από εσωτερικό ατμοσφαιρικό φωτισμό με δυνατότητα χρωματικής επιλογής που μπορεί να εξατομικευτεί και να συμβάλει στη συνολική αίσθηση ηρεμίας. Η ακουστική ατμόσφαιρα αποδίδεται από ένα συνδυασμό του ακριβού ηχοσυστήματος με 14 ηχεία και τα ηχομονωτικά κρύσταλλα εμπρός και πίσω, καθώς και στα πλευρικά παράθυρα, που είναι άλλη μια πρωτιά για την κατηγορία.

Ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα προστατεύει ενεργά την καμπίνα με αισθητήρες για σωματίδια PM2.5 εσωτερικής και εξωτερικής ανίχνευσης ρύπανσης. Η διαχείριση του αέρα που μπαίνει στο όχημα βελτιστοποιείται με την προσθήκη ενός συστήματος φιλτραρίσματος που μπορεί να καθαρίσει τον αέρα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά. Η ποιότητα του αέρα καταγράφεται και εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη.

Υψηλή τεχνολογία

Βασισμένο στη νέα πλατφόρμα EMP2, το DS 4 προσφέρει την plug-in υβριδική τεχνολογία από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του (225 ίππους και αυτονομία έως 55 χιλιόμετρα σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων στον συνδυασμένο κύκλο WLTP).

Η αρθρωτή πλατφόρμα του, επιτρέπει τη χρήση διαφορετικών κινητήρων και επιτρέπει τη βελτίωση πολλών χρήσιμων χαρακτηριστικών. Η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί ειδικά για να επιτύχει τις επιθυμητές αναλογίες και την ιδιαίτερη αεροδυναμική απόδοση. Διαθέτει νέα μέρη κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά, δομικά μέρη θερμικής επεξεργασίας και πιο συμπαγή στοιχεία, όπως η μονάδα κλιματισμού, απελευθερώνοντας περισσότερο χώρο για εκμετάλλευση σε άλλα σημεία. Ο χώρος για τις αποσκευές είναι 430 λίτρα και η πόρτα του είναι ηλεκτρική, με σύστημα ανέπαφου ανοίγματος. Η νέα έκδοση της πλατφόρμας EMP2 σχεδιάστηκε για να συμμορφώνεται με τα τελευταία και αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων και κατανάλωσης καυσίμου, χωρίς να διακυβεύεται το συνολικό βάρος.
Τα πλήρως νέα ανασχεδιασμένα εξαρτήματα στην ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, εγγυώνται την άνεση στην οδήγηση μέσω της ακαμψίας του αμαξώματος, που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση εξαιρετικού κρατήματος στο δρόμο για απολαυστική οδήγηση.

Ποικιλία κινητήρων

Στην plug-in υβριδική του έκδοση, το DS 4 E-TENSE 225 κληρονομεί την τεχνογνωσία από την DS Performance με τους τέσσερις τίτλους στη Formula E (Οδηγών και Ομάδων). Οι υψηλές επιδόσεις και η απόδοση της συγκεκριμένης μονάδας, προκύπτουν από τον 4κύλινδρο κινητήρα PureTech των 180 ίππων και τον ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 110 ίππων με μπαταρία 12,4 kWh, με τη χρήση του οποίου το μοντέλο έχει αυτονομία σε λειτουργία μηδενικών εκπομπών ρύπων, έως και 55 χιλιόμετρα (στο συνδυασμένο κύκλο WLTP). Η ροπή των 360 Nm επιτρέπει την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 7,7 δευτερόλεπτα και την κάλυψη των πρώτων 1.000 μέτρων σε 27,3 δευτερόλεπτα, με κατανάλωση καυσίμου μόλις 1,3 λίτρα/ 100 χιλιόμετρα και εκπομπές CO2 από 29 γρ/χλμ στον συνδυασμένο κύκλο WLTP.

Επίσης, διατίθενται δύο βενζινοκίνητες επιλογές, PureTech 130 EAT8 και PureTech 180 EAT8, αλλά και ένας Diesel BlueHDi 130 EAT8, και κατανάλωση από 4,8 λίτρα/100 χλμ. για το diesel και 5,9 λίτρα/100 χλμ. για τη βενζίνη (στον συνδυασμένο κύκλο WLTP) και εκπομπές CO2 125 g/km για το diesel και 135 g/km για τη βενζίνη.

Τέλος, μέχρι το 2024, το DS 4 θα διατίθεται σε μια 100% ηλεκτρική εκδοχή που θα βασίζεται στη νέα τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων και των μπαταριών.

Υποβοήθηση οδηγού – Συνδεσιμότητα

Από την έκδοση εξοπλισμού Trocadero, ο οδηγός δε χρειάζεται να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο, χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία που ονομάζεται DS Extended Head-Up Display. Η χρήση της νέας αυτής εντυπωσιακής τεχνολογίας, επιτρέπει στις βασικές πληροφορίες για την οδήγηση να προβάλλονται απευθείας στο δρόμο. Βασικές πληροφορίες όπως η ταχύτητα κίνησης, τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, η πλοήγηση, οι ειδοποιήσεις ή ακόμα και πληροφορίες για τη μουσική που ακούγεται στην καμπίνα και την τηλεφωνική κλήση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του hands free του ηχοσυστήματος εμφανίζονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Αυτή η αισθητηριακή και βιωματική τεχνολογία είναι μέρος ενός πλήρως ανασχεδιασμένου συστήματος ψυχαγωγίας με οθόνη 10 ιντσών, του DS Iris System. Η νέα διεπαφή εκμεταλλεύεται τη χρηστικότητα ενός smartphone με απτή, απρόσκοπτη και άμεση στην απόκριση, που βασίζεται στην ιδέα της εξατομίκευσης των προφίλ με τη χρήση εικονιδίων. Οι ρυθμίσεις και η οθόνη φορτώνονται αυτόματα κατά την εκκίνηση. Το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα ελέγχου με φωνητικές εντολές και χειρονομίες, δημιουργώντας έναν πολύ ικανό βοηθό on board που “εκτελεί” τα αιτήματα των επιβατών. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από ένα σύστημα ελέγχου χειρονομιών, το DS Smart Touch, που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα. Ο αισθητήρας που βρίσκεται πίσω από την οθόνη αφής 5 ιντσών, αναγνωρίζει την κίνηση του χεριού που αντιστοιχεί σε κάποια από τις προεπιλεγμένες λειτουργίες. Το DS Smart Touch, αναγνωρίζει χειρονομίες που αντιστοιχούν σε κινήσεις όπως μεγέθυνση και σμίκρυνση για αναγνώριση χειρόγραφου.

Επίσης διατίθεται και το DS Drive Assist που επιτρέπει αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 (το υψηλότερο Επίπεδο που επιτρέπεται σε δημόσιους δρόμους αυτή τη στιγμή). Το σύστημα αυτό στη 2η του γενιά περιλαμβάνει επιπλέον τρία νέα χαρακτηριστικά: προσπέραση κατά τη διάρκεια της αυτόνομης οδήγησης, ρύθμιση της ταχύτητας στις στροφές και προσαρμογή της ταχύτητας βάσει της οδικής σήμανσης. Οι νέες “γωνίες ραντάρ” επιτρέπουν άλλες λειτουργίες, όπως παρακολούθηση τυφλών σημείων σε μεγάλες αποστάσεις (με εμβέλεια 75 μέτρων) και ηχητική ειδοποίηση κατά την οπισθοπορεία, για την αποφυγή σύγκρουσης στα τυφλά σημεία.

Ένα από τα δυνατά σημεία του μοντέλου είναι η το σύστημα DS Active Scan Suspension, ένα σύστημα που βλέπει και προβλέπει τις ανωμαλίες του δρόμου, στέλνοντας τα δεδομένα σε μια μονάδα διαχείρισης. Με τέσσερις αισθητήρες θέσης και τρία επιταχυνσιόμετρα, το σύστημα ελέγχει ανεξάρτητα τον κάθε τροχό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει, καθιστά την ανάρτηση πιο σκληρή ή πιο μαλακή ανάλογα με το τι απαιτείται σε κάθε τροχό ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την αυξημένη άνεση των επιβατών ανεξάρτητα από την κατάσταση του οδοστρώματος.

Τέλος, το DS Night Vision βελτιώνει την ορατότητα και μειώνει τους κινδύνους της νυχτερινής οδήγησης. Μια κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας, που βρίσκεται στη μάσκα, εντοπίζει πεζούς και ζώα σε απόσταση έως 150 μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο, τη νύχτα και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας. Ο οδηγός ενημερώνεται για τους κινδύνους του δρόμου στην οθόνη που έχει μπροστά του, στον ψηφιακό πίνακα οργάνων (αλλά και ως προειδοποιήσεις στο head-up display) και με τον τρόπο αυτό μπορεί να αντιδράσει εγκαίρως.

Άπλετο φως

Με τη νέα γενιά φωτιστικών σωμάτων DS Matrix Led Vision, οι προβολείς είναι πιο λεπτοί, με δυναμική σχεδίαση και συνδυάζουν τις τεχνολογίες Matrix Beam και Dynamic Bending Light (Δυναμικός Φωτισμός Στροφών) στο ίδιο σύστημα αποκτώντας μια ξεχωριστή και μοναδική ταυτότητα. Οι προβολείς αυτοί εξακολουθούν να περιλαμβάνουν τρεις μονάδες LED που προσαρμόζονται στις συνθήκες κυκλοφορίας, τη γωνία του τιμονιού, την ταχύτητα και τις καιρικές συνθήκες με πέντε προκαθορισμένες λειτουργίες: εντός πόλης, εκτός πόλης, αυτοκινητόδρομου, κακοκαιρίας και ομίχλης. Επίσης, χάρη στην κάμερα που βρίσκεται στο επάνω μέρος του παρμπρίζ, οι προβολείς προσαρμόζουν αυτόματα τη φωτεινή τους δέσμη με εμβέλεια 300 μέτρων, ανάλογα με τις συνθήκες κυκλοφορίας, χωρίς να ενοχλούν τους διερχόμενους οδηγούς. Οι προβολείς συμπληρώνονται με νέα μεγαλύτερα φώτα ημέρας (με 98 από τα 150 συνολικά LED’s).

Περιβαλλοντικά ευαίσθητο

Το DS 4 αποτελείται σε ποσοστό 95% από επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά, με το 85% να είναι ανακυκλώσιμα. Το 30% του βάρους του αφορά ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά, που εντοπίζονται τόσο στα μεταλλικά μέρη, όσο και στα συνθετικά. Μεταξύ των ανακυκλωμένων υλικών, οι ίνες πολυπροπυλενίου, πολυεστέρα και ενός συγκεκριμένου ελαστομερούς, χρησιμοποιούνται κάτω από το πλαίσιο ως διαφράγματα, για μείωση θορύβου ή ως σημεία στερέωσης.

Γκάμα – Τιμές

Η γκάμα αποτελείται από τρεις εκδόσεις: DS 4, DS 4 Cross και DS 4 Performance Line, με πολλαπλά επίπεδα εξοπλισμού: Τρία επίπεδα για το DS4: Bastille+, Trocadero & Rivoli. Δύο επίπεδα (Cross Trocadero & Rivoli) για το DS 4 Cross και ένα επίπεδο για το DS4 Performance Line. Τα διαθέσιμα χρώματα είναι επτά εκ των οποίων τα δυο (Cooper Gold & Lacquered Grey) νέα.
Οι τιμές ξεκινούν από τα 28.500 ευρώ (1.2 PureTech 130 EAT8 Bastille) και κορυφώνονται στα 50.550 ευρώ (E-Tense 225 Rivoli), ενώ οι diesel εκδόσεις ξεκινούν από τα 30.100 ευρώ (1.5 BlueHDI 130 EAT 8 Bastille).