Με το νέο ADAC Opel e-Rally Cup η μάρκα «εξηλεκτρίζει» και τους αγώνες Ράλι. Η μοναδική, μέχρι στιγμής, φιλοσοφία είναι γεμάτη καινοτομίες και μία από αυτές είναι η κινητή υποδομή φόρτισης του πρώτου ενιαίου πρωταθλήματος αγώνων στον κόσμο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι οδηγίες ήταν σαφείς: έπρεπε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση. Οι γεννήτριες δεν έχουν θέση στη φιλοσοφία του ADAC Opel e-Rally Cup. Η λύση έπρεπε να είναι ισχυρή, ευέλικτη και φιλική προς το χρήστη, ώστε να ικανοποιεί τις υψηλές απαιτήσεις ενός αγώνα ράλι.

Στη διαδικασία επιλογής, επικράτησε τελικά η κινητή λύση της εταιρείας eLoaded από τη Γερμανία. Η ενέργεια τροφοδοτείται από το δημόσιο δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης και κατανέμεται στις μονάδες φόρτισης μέσω ενός «DCBus». Με αυτόν τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι απώλειες ενέργειας μεταξύ δικτύου και της θύρας φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος. Αντίθετα με τα συστήματα φόρτισης που βασίζονται σε μπαταρία, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου επικίνδυνες ουσίες, που επίσης σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι αντίστοιχοι περιορισμοί μεταφοράς.

Η υποδομή φόρτισης για το ηλεκτρικό αγωνιστικό Corsa χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Το ρεύμα μέσης τάσης τροφοδοτείται σε έναν μετασχηματιστή ειδικά προσαρμοσμένο για χρήση ράλι («DCSource»), το λεγόμενο Power House. Έτσι αποφεύγεται μία ενδιάμεση αποθήκευση ενώ η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 2.0 megawatts σε 18 σημεία φόρτισης, καθένα από τα οποία βρίσκεται στο χώρο τεχνικής υποστήριξης του κάθε αυτοκινήτου που μετέχει στον αγώνα.

Κάθε σημείο φόρτισης τροφοδοτεί το όχημα με έως 140 kW, ενώ το Corsa-e Rally μπορεί να φορτίζεται με μέγιστη ισχύ 100 kW με συνεχές ρεύμα (DC). Η μπαταρία 50 kWh φορτίζεται στο 80% σε περίπου 30 λεπτά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μικρότερου σέρβις, η επαναφόρτιση για τις επόμενες ειδικές διαδρομές δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τα σημεία επαναφόρτισης δεν είναι συνδεδεμένα σε μία σταθερή δομή, αλλά μπορούν να τοποθετούνται ελεύθερα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το σύστημα της eLoaded υιοθετεί αρθρωτή σχεδίαση, επομένως προσαρμόζεται στις αντίστοιχες απαιτήσεις κάθε χρήστη και μιας ευρείας γκάμας εφαρμογών -όπως η χρήση σε ένα service park. Χάρη στους ταχυσυνδέσμους, η εγκατάσταση των καλωδιώσεων γίνεται σε χρόνο μηδέν, ενώ ολόκληρο το σύστημα μπορεί να στήνεται και να αποσυναρμολογείται μέσα σε μία ημέρα.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.