Η Solid Power, κορυφαία κατασκευάστρια μπαταριών στερεάς κατάστασης για ηλεκτρικά οχήματα, ανακοίνωσε επένδυση ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων, με τις εταιρείες BMW Group, Ford Motor Company και Volta Energy Technologies να ηγούνται του 2ου γύρου χρηματοδότησης. Η Ford και το BMW Group έχουν επίσης επεκτείνει τις υφιστάμενες συμφωνίες κοινής ανάπτυξης με την Solid Power προκειμένου να εξασφαλίσουν μπαταρίες στερεάς κατάστασης για τα ηλεκτρικά οχήματα του μέλλοντος.

Η επένδυση θα βοηθήσει την Solid Power στη μαζική κατασκευή μπαταριών αυτοκινήτων, στην αύξηση της παραγωγικότητας σχετικών υλικών και στην επέκταση δυνατοτήτων εσωτερικής παραγωγής για μελλοντική ενσωμάτωση στα αυτοκίνητα. Από την πλευρά τους BMW και Ford στοχεύουν να αξιοποιήσουν την χαμηλού κόστους και υψηλής ενεργειακής πυκνότητας μπαταρία στερεάς κατάστασης της Solid Power στα προσεχή ηλεκτρικά οχήματα.

Η Solid Power έχει αποδείξει την ικανότητά της στην παραγωγή και επέκταση της επόμενης γενιάς μπαταριών στερεάς κατάστασης που είναι σχεδιασμένες για μεγαλύτερη αυτονομία, μικρότερο κόστος και ασφαλέστερα ηλεκτρικά οχήματα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου. Επίσης, η εταιρία έχει αποδείξει τις κορυφαίες ικανότητές της στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης με την παράδοση εκατοντάδων κυψελών μπαταριών προερχόμενων γραμμή παραγωγής, οι οποίες και αξιολογήθηκαν από την Ford και την BMW στο τέλος της περσινής χρονιάς, επισημοποιώντας τα σχέδια εμπορευματοποίησης της Solid Power με τους δύο μακροχρόνιους εταίρους της από το χώρο του αυτοκινήτου.

Η Solid Power παράγει σήμερα μπαταρίες 20Ah στερεάς κατάστασης πολλαπλών στρωμάτων στη γραμμή παραγωγής που βασίζεται αποκλειστικά στις βιομηχανικές διαδικασίες και τον εξοπλισμό παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου. Με την σειρά τους οι δυο αυτοκινητοβιομηχανίες θα λάβουν τις μαζικής παραγωγής κυψέλες 100 Ah για δοκιμές συμβατότητας και ενσωμάτωσης σε οχήματα το 2022. Η τεχνολογία της πλατφόρμας στερεάς κατάστασης της Solid Power επιτρέπει την παραγωγή μοναδικών σχεδίων κυψελών που αναμένεται να ικανοποιούν τις απαιτήσεις απόδοσης για κάθε εταίρο-κατασκευαστή. Τα σχέδια κυψελών στερεάς κατάστασης της Solid Power πετυχαίνουν υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, είναι ασφαλέστερα και αναμένεται να κοστίζουν λιγότερο από τις καλύτερες κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Νίκος Τσάδαρης