Η μυρωδιά του καινούριου είναι αυτό που αγαπούν οι περισσότεροι στην αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, μόνο που μια νέα μελέτη μας λέει πως η οσμή περιέχει επικίνδυνα καρκινογόνα που απειλούν οδηγούς και συνεπιβάτες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα δύο ουσιών, του βενζολίου και της φορμαλδεΰδης, μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου και τους «πιθανούς κινδύνους» που διατρέχουν όσοι περνούν πολύ χρόνο μέσα στο αμάξι.

Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στα πατάκια, τις δερμάτινες επιφάνειες και το χρώμα, ενώ το βενζόλιο ενυπάρχει σε πολλά μέρη του αυτοκινήτου.

Αυτά ευθύνονται για την οσμή που είναι γνωστή ως «μυρωδιά του καινούριου αυτοκινήτου», όπως ισχυρίζεται η έρευνα. Και τα δύο είναι όμως καρκινογόνες ουσίες.

«Οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο μέσα στο αμάξι για χρόνια και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και δεκαετίες αντιπροσωπεύουν πιθανότατα μια υποομάδα του πληθυσμού ευάλωτη στην υπερβολική έκθεση στα χημικά του αυτοκινήτου», γράφουν στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Environmental International».

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ημερήσια δόση των δύο χημικών που δέχονται οι οδηγοί της Καλιφόρνια που περνούν τουλάχιστον 20 λεπτά τη μέρα μέσα στο αμάξι. Και βρήκαν πως έχουν τουλάχιστον 10% πιθανότητα να εισπνεύσουν επικίνδυνες δόσεις των καρκινογόνων χημικών.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τις ημερήσιες δόσεις. Αυτοκίνητα με υφασμάτινα καθίσματα, για παράδειγμα, απελευθέρωναν μικρότερες δόσεις βενζολίου από αυτοκίνητα με δερμάτινα καθίσματα.