Το νέο XC90 (θα παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη Αυγούστου) διαθέτει τον πιο πλούσιο και τεχνολογικά εξελιγμένο βασικό εξοπλισμό ασφάλειας στον κόσμο του αυτοκινήτου.

Ο βασικός εξοπλισμός ασφάλειας στο τετρακίνητο, 7θέσιο, πολυτελές SUV θα περιλαμβάνει δύο τεχνολογίες ασφάλειας που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στον κόσμο: ένα σύστημα προστασίας σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο και δυνατότητα αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση με αντίθετα ερχόμενο όχημα.

Προστασία σε περίπτωση εκτροπής από το δρόμο

Η εκτροπή ενός αυτοκινήτου από το δρόμο είναι ένας συνηθισμένος τύπος ατυχήματος με διαφορετικές αιτίες, όπως η διάσπαση της προσοχής του οδηγού, η κόπωση ή οι κακές καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι μισοί θάνατοι από τροχαία ατυχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες οφείλονται στην έξοδο του αυτοκινήτου από τον δρόμο, ενώ στη Σουηδία, τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκεται ένα μόνο αυτοκίνητο αποτελούν το ένα τρίτο όλων των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων.

Η Volvo θεωρεί αυτά τα στατιστικά στοιχεία ανησυχητικά. Παρότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή θεσπισμένοι έλεγχοι ή δοκιμές αξιολόγησης που να εξετάζουν την ικανότητα ενός αυτοκινήτου να αντιμετωπίζει ατυχήματα εκτροπής από το δρόμο, η εταιρεία αποφάσισε να εξελίξει την τεχνολογία για την προστασία των επιβαινόντων σε ανάλογες περιπτώσεις.

Έτσι η Volvo εξέλιξε το σύστημα Safe Positioning για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Η δυνατότητα Safe Positioning σημαίνει ότι σε περίπτωση εκτροπής του αυτοκινήτου από το δρόμο, το σύστημα αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και σφίγγει τις ζώνες ασφαλείας εμπρός, συγκρατώντας τους επιβαίνοντες στη θέση τους. Οι ζώνες παραμένουν σταθερά σφιγμένες όσο το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται.

Προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη, μια λειτουργία απορρόφησης της ενέργειας ανάμεσα στο κάθισμα και τον σκελετό του καθίσματος απορροφά τις κατακόρυφες δυνάμεις που αναπτύσσονται όταν το αυτοκίνητο προσγειώνεται ανώμαλα στο έδαφος. Η λύση αυτή μπορεί να περιορίσει τις κατακόρυφες δυνάμεις που δέχεται το σώμα ακόμα και στα 2/3 των αρχικών. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, οι οποίοι είναι σοβαροί και συχνοί σε τέτοιου είδους ατυχήματα.

Το νέο XC90 διαθέτει επίσης τεχνολογίες που βοηθούν τον οδηγό να αποφύγει τέτοια ατυχήματα: το σύστημα Lane Keeping Aid εφαρμόζει αντίσταση στο τιμόνι όταν το αυτοκίνητο βγαίνει κατά λάθος από τη λωρίδα του, ενώ το σύστημα Driver Alert Control, το οποίο είναι επίσης στάνταρ, ανιχνεύει κόπωση ή χαλάρωση της προσοχής του οδηγού και τον ειδοποιεί. Περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία Rest Stop Guidance που καθοδηγεί τον οδηγό προς τον πλησιέστερο χώρο ανάπαυσης.

Αυτόματο φρενάρισμα στις διασταυρώσεις

Το XC90 γίνεται το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία που φρενάρει το αυτοκίνητο αυτόματα αν ο οδηγός στρίψει εμπρός από όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, με αυξημένο κίνδυνο για τα δύο οχήματα. Αυτή είναι μια συνηθισμένη περίπτωση σε πολυσύχναστες διασταυρώσεις μέσα στην πόλη, αλλά και σε λεωφόρους όπου το όριο ταχύτητας είναι μεγαλύτερο. Το σύστημα ανιχνεύει τον κίνδυνο σύγκρουσης και φρενάρει αυτόματα προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση ή να μετριάσει τις επιπτώσεις της.

Το XC90 περιλαμβάνει και πολλές άλλες καινοτομίες στον τομέα της ασφάλειας. Συγκεκριμένα:

Έγκαιρη προστασία σε περίπτωση πρόσκρουσης από πίσω

Ραντάρ στραμμένα προς τα πίσω ανιχνεύουν αν επίκειται πρόσκρουση από πίσω και σφίγγουν εγκαίρως τις ζώνες ασφαλείας για να συγκρατήσουν τους επιβαίνοντες σταθερά στη θέση τους. Αρχίζουν επίσης να αναβοσβήνουν τα φώτα κινδύνου (alarm) για να προειδοποιήσουν τον οδηγό του πίσω οχήματος και ενεργοποιούνται τα φρένα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στους επιβαίνοντες.

Σε συνδυασμό με τη νέα σχεδίαση των καθισμάτων της Volvo, η οποία ενσωματώνει την επόμενη γενιά του επαναστατικού συστήματος προστασίας αυχένα και πλάτης WHIPS (Whiplash Protection System), ο ολιστικός τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η έγκαιρη αντιμετώπιση της πρόσκρουσης από πίσω, περιορίζει τις επιπτώσεις για τους επιβαίνοντες.

Επαναστατικό σύστημα αποτροπής και προστασίας από ανατροπή

Το XC90 διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό το τελευταίας γενιάς σύστημα Roll Stability Control (RSC). Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες για να υπολογίσει τον κίνδυνο ανατροπής. Αν υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος, περιορίζεται η ροπή του κινητήρα και εφαρμόζονται ελαφρά τα φρένα στους τροχούς που χρειάζεται ώστε να αντισταθμιστεί η τάση ανατροπής.

Αν η ανατροπή αποδειχθεί αναπότρεπτη, ενεργοποιούνται οι αερόσακοι οροφής, τύπου κουρτίνας. Καλύπτουν και τις τρεις σειρές καθισμάτων για αρκετό χρόνο, προκειμένου να αποτραπούν τραυματισμοί στο κεφάλι.

Και οι επτά θέσεις του πολυτελούς SUV διαθέτουν πυροτεχνικούς προεντατήρες στις ζώνες ασφαλείας, οι οποίοι επίσης ενεργοποιούνται σε περίπτωση ανατροπής.

Αυτόματο φρενάρισμα με το City Safety

Το City Safety θα χρησιμοποιηθεί ως το όνομα/ομπρέλα που θα περικλείει όλες τις λειτουργίες αυτόματου φρεναρίσματος της Volvo – που ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό του νέου XC90.

Σκοπός του νέου συστήματος αποτροπής σύγκρουσης είναι να βοηθήσει τον οδηγό σε περίπτωση υψηλού κινδύνου σύγκρουσης με άλλο όχημα, πεζό ή ποδηλάτη, χρησιμοποιώντας μια διαισθητική στρατηγική προειδοποίησης και συστήματος υποστήριξης των φρένων. Αν η σύγκρουση είναι σχεδόν αναπότρεπτη, το σύστημα φρενάρει αυτόνομα όταν ο οδηγός αποτύχει να ανταποκριθεί στην άμεση απειλή.

Αναβαθμισμένη αναγνώριση οδικής σήμανσης

Επίσης το XC90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην αγορά με στάνταρ τεχνολογία αναγνώρισης οδικής σήμανσης. Η τεχνολογία αυτή έχει αναβαθμιστεί περαιτέρω, για να μπορεί να εμφανίζει στην ψηφιακή οθόνη εμπρός από τον οδηγό ακόμα περισσότερες πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς και διάφορες άλλες οδικές σημάνσεις.

Κάλυψη των τυφλών σημείων

Το σύστημα Blind Spot Information System (BLIS) ειδοποιεί τον οδηγό για οχήματα που κινούνται στα τυφλά σημεία των εξωτερικών καθρεφτών. Ειδοποιεί επίσης τον οδηγό για οχήματα που πλησιάζουν γρήγορα από πίσω.

Queue Assist

Το σύστημα αυτό επιτρέπει την ασφαλή και άνετη οδήγηση, ακολουθώντας το προπορευόμενο όχημα σε ουρές που κινούνται αργά. Επιτάχυνση, φρενάρισμα και πλέον και κίνηση του τιμονιού ελέγχονται αυτόματα.

Ισχυρότερο από κάθε άποψη

Για να μπορέσει να μείνει ανέπαφος ο χώρος των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης, το XC90 έχει γίνει κυριολεκτικά ισχυρότερο από κάθε άποψη. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση θερμοδιαμορφούμενου βοριούχου χάλυβα, που είναι ο ισχυρότερος τύπος χάλυβα που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο κλωβός ασφαλείας γύρω από τους επιβαίνοντες κατασκευάζεται στο σύνολό του αποκλειστικά από θερμοδιαμορφούμενο βοριούχο χάλυβα και έχει σχεδιαστεί για μέγιστη προστασία των επιβαινόντων σε κάθε είδους σύγκρουση. Ο συγκεκριμένος τύπος χάλυβα αποτελεί το 40% του βάρους του αμαξώματος.

Το όραμα του 2020 (Vision 2020)

Το όραμα της Volvo είναι να σχεδιάζει αυτοκίνητα που δεν θα συγκρούονται. Μεσοπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι μέχρι το 2020 να έχουμε εξελίξει και παρουσιάσει τέτοια τεχνολογία ώστε να μη σκοτώνεται ή τραυματίζεται κάποιος σοβαρά σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο Volvo.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υπολογίζει ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 50 εκατομμύρια τραυματίζονται σε τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία αν δεν ληφθούν μέτρα.

Η ομάδα έρευνας τροχαίων ατυχημάτων της Volvo μελετά τροχαία ατυχήματα από το 1970. Σήμερα, διαθέτει στη βάση δεδομένων της πληροφορίες για περίπου 43.400 ατυχήματα.