Το νέο Audi A3 Sportback 40 TFSI e, η plug-in υβριδική έκδοση του μοντέλου, με συνδυασμένη ισχύ 204 ίππους, είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, αποτελώντας ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για ιδιώτες όσο – κυρίως – εταιρικούς χρήστες, λόγω της σχετικής ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής. Το best-seller της Audi κινείται ηλεκτρικά χωρίς εκπομπές ρύπων, προσφέροντας αυτονομία έως 78 χιλιόμετρα. Παράλληλα, η μάρκα παρουσιάζει και το νέο A3 Sportback 45 TFSI e, μία ακόμα ισχυρότερη plug-in υβριδική έκδοση, με συνδυαστική ισχύ 245 ίππων. Το A3 Sportback 40 TFSI e είναι άμεσα διαθέσιμο στην Ελλάδα, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ξεκινούν από 42.670 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα plug-in υβριδικά μοντέλα (PHEV) έχουν 75% μειωμένο τέλος ταξινόμησης, εφόσον η λιανική τιμή προ φόρων είναι κάτω από 40.000 ευρώ και, παράλληλα, οι εκπομπές CO2 κάτω από 50γρ/χλμ, προϋποθέσεις που πληρούν και οι δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις του Α3. Επιπλέον, οι εταιρικοί χρήστες απαλλάσσονται από την σχετική φορολογία εισοδήματος για χρήση εταιρικού αυτοκινήτου.

Οι plug-in υβριδικές εκδόσεις του A3 έχουν τις ίδιες εξωτερικές διαστάσεις με τις υπόλοιπες εκδόσεις του μοντέλου (μήκος 4,34, πλάτος 1,82, ύψος 1,46 μέτρα),με μόνο το πορτάκι που αποκαλύπτει την υποδοχή φόρτισης, στο φτερό εμπρός από τον οδηγό, να προδίδει τη διαφορά. Ο γνωστός 1.4 TFSI είναι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ο 4κύλινδρος βενζινοκινητήρας αποδίδει 150 ίππους και ροπή 250 Nm. Ο ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 109 ίππων και ροπή 330 Nm, με τις συνδυασμένες συνολικές τιμές να διαμορφώνονται σε 204 ίππους και 350 Nm, αντίστοιχα. Η επιπλέον ιπποδύναμη (+41 ίπποι) και ροπή (+50 Nm) του πιο ισχυρού A3 Sportback 45 TFSI e, που διαθέτει το ίδιο κινητήριο σύστημα, οφείλεται αποκλειστικά στο διαφορετικό λογισμικό που ελέγχει την απόδοση του ηλεκτροκινητήρα. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ηλεκτροκινητήρας αποτελεί ενιαία συμπαγή μονάδα με το 6τάχυτο κιβώτιο Stronic.

Η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα του A3 Sportback 40 TFSI e είναι 7,6 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα στα 227 χλμ/ώρα. Η κατανάλωση (NEDC) είναι 1,4-1,5 λίτρα/100 χλμ και αντιστοιχεί σε εκπομπές CO2 30-34 γρμ./χλμ. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 13,0 kWh βρίσκεται κάτω από το αμάξωμα, στο πίσω μέρος. Κινούμενο μόνο ηλεκτρικά, το μοντέλο έχει τελική ταχύτητα 140 χλμ/ώρα.

Στον εξοπλισμό του A3 Sportback 40 TFSI e περιλαμβάνεται (στάνταρ) το drive select και ένας μετρητής ισχύος. Το πρώτο, επιτρέπει στον οδηγό να επιλέγει δυναμική συμπεριφορά και προτιμήσεις χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας του μοντέλου μέσω διαφορετικών προφίλ, ενώ ο μετρητής εμφανίζει ανά πάσα στιγμή την διαθέσιμη ισχύ, την κατάσταση του κινητήριου συστήματος, την ανάκτηση ενέργειας, την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας και την αυτονομία, στον πίνακα ψηφιακών οργάνων ή στο προαιρετικό virtual cockpit.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα οικονομοτεχνικά στοιχεία του A3 Sportback 40 TFSI e. Όσον αφορά στο A3 Sportback 45 TFSI e, θα διατίθεται κατόπιν ειδικής παραγγελίας.

Νίκος Τσάδαρης