H Volkswagen παρουσιάζει το νέο Golf GTI Clubsport, γράφοντας το επόμενο κεφάλαιο της πολύχρονης ιστορίας του Golf. Με 300 ίππους, το Clubsport είναι η ναυαρχίδα της 8ης γενιάς του Golf GTI, έχοντας 55 ίππους επιπλέον ισχύ του κλασικού GTI.

Το πρώτο Golf GTI Clubsport κυκλοφόρησε το 2016 στα 40α γενέθλια του εμβληματικού σπορ χάτσμπακ μοντέλου και απέδιδε ισχύ 265 ίππων, με δυνατότητα προσωρινής ισχύος 290 ίππων σε λειτουργία boost.

Το ίδιο έτος παρουσιάστηκε το Golf GTI Clubsport S, σε περιορισμένη έκδοση 400 μονάδων, με συνεχή διαθέσιμη ισχύ 310 ίππων. Με το τελευταίο, ο Benjamin Leuchter,οδηγός αγώνων και εργοστασιακός δοκιμαστής της εταιρίας, σημείωσε νέο ρεκόρ γύρου για προσθιοκίνητα αυτοκίνητα στο Nürburgring Nordschleife, τον Μάιο του 2016, με χρόνο 07:49:21 λεπτά. Το νέο Golf GTI Clubsport που κυκλοφορεί σήμερα τοποθετείται μεταξύ του πρώτου Clubsport και του Clubsport S, με ισχύ 300 ίππων.

Το νέο Golf GTI Clubsport διαθέτει κινητήρα TSIEA888 evo4 και προσφέρει ακόμα πιο ακριβή απόκριση και καλύτερες επιδόσεις. Το κινητήριο σύστημα έχει αναδιαμορφωθεί πλήρως και διαθέτει σημαντικές βελτιώσεις: στο κλασικό νέο GTI των 245 ίππων, το νέο σύστημα Vehicle Dynamics Manager ήδη ελέγχει τα ηλεκτρονικά μπλοκέ διαφορικά (XDS) και τις πλευρικές δυνάμεις του προαιρετικού προσαρμοζόμενου ελέγχου πλαισίου (adaptive chassis control – DCC). Και ενώ αυτός ο έλεγχος ήδη προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, στο νέο κορυφαίο GTI, το Vehicle Dynamics Manager περιλαμβάνει για πρώτη φορά και το μπλοκέ ηλεκτρομηχανικό διαφορικό του εμπρός άξονα. Το Golf GTI Clubsport είναι τώρα πιο ευκολοδήγητο, στρίβει ακόμη πιο ουδέτερα και με ακρίβεια από το κλασικό Golf GTI.

Ο BenjaminLeuchter, που διαδραμάτισε ο ίδιος προσωπικά σημαντικό ρόλο στο στήσιμο και τη ρύθμιση του νέου σπορ μοντέλου στο Nürburgring, δήλωσε σχετικά: «Το αυτοκίνητο έχει ένα μοναδικό χαρακτήρα. Σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, είναι πιο εύκολο να οδηγηθεί πολύ γρήγορα στις στροφές. Αυτό οφείλεται στη νέα σχεδίαση και δομή του μπροστινού άξονα, με σημαντικά αυξημένη γωνία camber, την «φροντίδα» του Vehicle Dynamics Manager για την άψογη, συνδυασμένη λειτουργία των ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών διαφορικών και το στήσιμο του αυτοκινήτου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια χειρισμού».

Ο έμπειρος οδηγός αγώνων προσθέτει: «Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό, όταν ο οδηγός επιταχύνει στην έξοδο της στροφής, νιώθει τη μεγαλύτερη ελκτική δύναμη λόγω της πολύ υψηλότερης ισχύος, η οποία – σημειωτέον – δεν ισχύει μόνο στα χαρτιά αλλά “περνάει στο δρόμο”».

Ένα νέο, μεγαλύτερο σύστημα φρένων στο GTI Clubsport, 18 ιντσών, βελτιώνει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά φρεναρίσματος που ήδη προσφέρει το κλασικό GTI, των 245 ίππων. Επιπλέον, οι νέες εμπρός και πίσω αεροτομές μειώνουν την άνωση και βελτιστοποιούν την ευελιξία, την απόκριση διεύθυνσης, τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες. Το νέο Golf GTI Clubsport επιταχύνει 0-100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα.

Νίκος Τσάδαρης