Η Nissan αποκάλυψε στον κόσμο το ολοκαίνουργιο coupé crossover Ariya, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τα ηλεκτρικά οχήματά της. Το πρωτοποριακό EV έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως μέσω μιας εικονικής εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Nissan Pavilion, έναν συναρπαστικό χώρο που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό, στη Yokohama.

Το Ariya, το πρώτο ηλεκτρικό coupé crossover της μάρκας, προσφέρει γρήγορη επιτάχυνση και ομαλή, αθόρυβη λειτουργία, καθώς και ένα εσωτερικό με μια φιλόξενη, πολυτελή ατμόσφαιρα. Οι αυτόνομες δυνατότητες οδήγησης που προσφέρουν χαλάρωση, η προσωποποιημένη φωνητική υποστήριξη και η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση στο δρόμο και παρέχουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ η εκτιμώμενη εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα (βάσει συνδυασμένου κύκλου WLTP), το καθιστά ικανό τόσο στις καθημερινές μετακινήσεις, όσο και τα μεγάλα ταξίδια.

Το Ariya βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο παρόμοιο πρωτότυπο όχημα που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019, όπως και στο όχημα που προηγήθηκε αυτού, του IMx στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017. Είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που αντιπροσωπεύει την νέα “εξηλεκτρισμένη” εταιρική ταυτότητα της Nissan, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια νέα εποχή στην αυτοκίνηση, όπου η ηλεκτροκίνηση, η βελτιστοποιημένη μορφοποίηση της πλατφόρμας και η τεχνολογία AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) εκτός οχήματος, θα γίνουν στάνταρ.

Κατασκευασμένο σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV που έχει αναπτυχθεί από τη Συμμαχία, το Ariya είναι η απόλυτη έκφραση του Intelligent Mobility, της στρατηγικής της εταιρείας για την περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας των οχημάτων της, όπως και για την επίτευξη του τελικού της στόχου για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς θανατηφόρα ατυχήματα.

Εξωτερικός Σχεδιασμός

Η 100% πλατφόρμα ηλεκτρικού μοντέλου του οχήματος, αφαίρεσε τους θεμελιώδεις περιορισμούς και επέτρεψε στους σχεδιαστές να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις στα υπάρχοντα εξαρτήματα.

Αγκαλιάζοντας την ιαπωνική ορολογία του iki, που χαρακτηρίζει την κομψή, αιχμηρή φύση του Ariya, το μπροστινό μέρος του οχήματος προβάλλεται με απρόσκοπτο, κομψό και φρέσκο τρόπο. Τονίζεται από μια ανασχεδιασμένη μάσκα-ασπίδα συνώνυμο της εποχής του EV. Η ασπίδα, που ενσωματώνει ένα τρισδιάστατο, παραδοσιακό ιαπωνικό μοτίβο, γνωστό ως kumiko, ακριβώς κάτω από την λεία επιφάνεια, προστατεύει τον εξοπλισμό των αισθητήρων που χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες ProPILOT και για την ανίχνευση του Έξυπνου Κλειδιού, χωρίς οι αισθητικού τύπου επεμβάσεις, να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητα.

Το επανασχεδιασμένο λογότυπο της Nissan τοποθετείται εμφανώς στο κέντρο της αεροδυναμικής ασπίδας, ακτινοβολώντας μέσω των 20 LED που το συνθέτουν. Το κάτω τμήμα της ασπίδας οριοθετείται από λεπτό φωτισμό που φωτίζεται, μαζί με το λογότυπο, όταν το Ariya είναι έτοιμο για λειτουργία. Τα λεπτά φώτα LED, κατασκευασμένα από τέσσερις μίνι προβολείς των 20 χιλιοστών, συνδυάζονται με διαδοχικά φώτα φλας, επαναπροσδιορίζοντας την υπογραφή V-motion της μάρκας.

Στην πλάγια όψη του, το Ariya δείχνει να “σκίζει” συνεχώς τον αέρα χάρη στην χαμηλή, οροφή του . Οι σπορ, πέντε ακτίνων, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών (σε κάποιες εκδόσεις διαθέσιμες και σε 20 ίντσες) επικοινωνούν τη δυναμική στάση και την σπορ φύση του αυτοκινήτου.

Μια ενιαία, αδιάλειπτη οριζόντια γραμμή που εκτείνεται κατά μήκος του πλευρικού προφίλ, συνδέοντας την μπροστινή όψη με την πίσω πλευρά, μεταφέρει γραμμική κίνηση, δημιουργώντας παράλληλα μια αρχιτεκτονική με ένταση, που είναι αντιληπτή από κάθε οπτική γωνία.

Το πίσω μέρος είναι εξίσου εντυπωσιακό, χαρακτηριζόμενο από μια απότομη κολώνα C που ενσωματώνεται άψογα στον χώρο πίσω. Η μονοκόμματη λεπίδα, που αντιπροσωπεύει τους πίσω συνδυασμούς των φωτιστικών σωμάτων, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εφέ συσκότισης κατά τη στάθμευση και έναν σταθερό κόκκινο φωτισμό κατά την κίνηση. Τα πίσω φτερά, καθώς και μια ψηλά τοποθετημένη πίσω αεροτομή, σηματοδοτούν τις ισχυρές δυνατότητες του Ariya, ως EV.

Ένα πρόσφατα αναπτυγμένο εξωτερικό πακέτο διχρωμίας σε απόχρωση του χαλκού, με την κωδική ονομασία Akatsuki, εκφράζει τη στιγμή λίγο πριν από την αυγή, καθώς ο ήλιος “χαράζει” την αρχή μιας νέας ημέρας. Ο συνδυασμός του χαλκού με τη μαύρη οροφή αναδεικνύει τη ρέουσα φύση του αμαξώματος και την κίνηση ενός EV, ενώ ο ίδιος ο τόνος του χαλκού αναφέρεται στην αγωγιμότητα και στην αυγή μιας νέας εποχής στην αυτοκίνηση.

Μαζί με το Akatsuki, το Ariya προσφέρεται με έξι συνδυασμούς διχρωμίας, ο καθένας με μαύρη οροφή και τέσσερις εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων ολόκληρου του αμαξώματος.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό προσιδιάζει περισσότερο σε ένα κομψό σαλόνι καφέ που βρίσκεται σε ένα διαστημόπλοιο, προκαλώντας για επιδόσεις, παρά σε μια παραδοσιακή καμπίνα αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV της εταιρείας, επέτρεψαν στο Ariya να προσφέρει μια από τις πιο ευρύχωρες καμπίνες στην κατηγορία του.

Η συμπαγής φύση των εξαρτημάτων του κινητήριου συνόλου, επέτρεψε στους μηχανικούς να εγκαταστήσουν το σύστημα ελέγχου του κλιματισμού κάτω από το καπό (εκεί όπου θα βρισκόταν ένας παραδοσιακός βενζινοκινητήρας), επιτρέποντας στους σχεδιαστές να χρησιμοποιήσουν όλο το μήκος της καμπίνας χωρίς εμπόδια, όπως για ένα τούνελ μετάδοσης ή συστήματα της καμπίνας, τοποθετημένα κάτω από τον πίνακα οργάνων. Επίσης, ένα επίπεδο, ανοιχτό δάπεδο, κάτι που καθίσταται δυνατό λόγω της θέσης της μπαταρίας στη βάση του σασί, αλλά και του λεπτού προφίλ των καθισμάτων Μηδενικής Βαρύτητας του Ariya, έχουν ως αποτέλεσμα την προσφορά τεράστιων χώρων για τα πόδια και εύκολη αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπρός και πίσω επιβατών.

Το ήσυχο σύστημα μετάδοσης κίνησης EV και η γενναιόδωρη χρήση ηχο-απορροφητικών υλικών, έχουν ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ήσυχη καμπίνα, επιτρέποντας σε όλους όσους βρίσκονται εντός να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον χώρο χωρίς στρες, σαν να βρίσκονται σε ένα σαλόνι.

Οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων έρχονται αντιμέτωποι με το μινιμαλιστικό ταμπλό, το οποίο συνδυάζεται άψογα με το σχήμα της καμπίνας, μεταβαίνοντας στις πόρτες, χωρίς κουμπιά και διακόπτες που συναντώνται στα συμβατικά οχήματα. Οι κύριες λειτουργίες ελέγχου του κλιματισμού ενσωματώνονται στην κεντρική κονσόλα με τη μορφή χωρητικών απτικών διακοπτών που προσφέρουν την ίδια αίσθηση με τους μηχανικούς διακόπτες, καθώς προκαλούν δονήσεις με το άγγιγμα. Εμφανίζονται μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι ενεργοποιημένο, παρέχοντας μια τεχνολογική και ταυτόχρονα πολυτελή πινελιά στο cockpit.

Τοποθετημένο κάτω από το κέντρο του ταμπλό είναι ένα κεντρικό ντουλαπάκι και ένα αναδιπλούμενο συρτάρι. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός πτυσσόμενου τραπεζιού, μετατρέπει το χώρο της καμπίνας σε χώρο εργασίας, ως φορητό γραφείο.

Η ρυθμιζόμενη κεντρική κονσόλα μπορεί να μετακινηθεί για να ταιριάζει στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού και οι ρυθμίσεις μπορούν να αποθηκευτούν ως μέρος του προφίλ του, για αυτόματη προσαρμογή κατά τη διάρκεια μελλοντικών εξορμήσεων. Η επιφάνεια φιλοξενεί μια νέα μετατόπιση, που ταιριάζει στην παλάμη του χεριού για να ενθαρρύνει μια χαλαρή θέση οδήγησης με απτά χειριστήρια ελέγχου των λειτουργιών οδήγησης, όλα εύκολα προσβάσιμα.

Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων έχουν στην διάθεσή τους αφθονία χώρων για το κεφάλι και τα πόδια, χάρη στο επίπεδο πάτωμα της καμπίνας που τους επιτρέπει να κάθονται εύκολα (ακόμα και σταυροπόδι) και να χαλαρώνουν. Τα λεπτά μπροστινά καθίσματα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να αποκρύπτουν την κολόνα Β, προσφέροντας στους επιβάτες μια πανοραμική θέα προς τα έξω. Το Ariya είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλιοροφή που με το άνοιγμά της, προσφέρει ακόμα πιο έντονα συναισθήματα.

Τετρακίνηση e-4ORCE

Όλα τα τετρακίνητα μοντέλα του Ariya, με τον δίδυμο ηλεκτρικό κινητήρα θα διαθέτουν την πιο προηγμένη τεχνολογία τετρακίνησης της Nissan, το e-4ORCE. Το “e” στο e-4ORCE σημαίνει το 100% ηλεκτρικό σύστημα κίνησης της Nissan. Το “4ORCE” αναφέρεται στη φυσική ισχύ και ενέργεια του οχήματος, με το “4” να αντιπροσωπεύει τον έλεγχο όλων των τροχών.

Με συγκεκριμένη διαχείριση της απόδοσης της ισχύος και της απόδοσης της πέδησης για ομαλότητα και σταθερότητα, το σύστημα ενισχύει την εμπιστοσύνη του οδηγού εντοπίζοντας την επιθυμητή γραμμή οδήγησης, σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια του δρόμου, χωρίς αυτός να χρειάζεται να αλλάξει στυλ οδήγησης ή εισόδου. Για παράδειγμα, όταν στρίβει σε χιονισμένους δρόμους, το όχημα μπορεί να ανιχνεύσει πιστά την επιθυμητή γραμμή του οδηγού, χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας έλεγχο του κινητήρα και των φρένων.

Οι μηχανικοί βελτίωσαν την τεχνολογία ελέγχου ακρίβειας του e-4ORCE και τους δύο ηλεκτρικούς κινητήρες για να προσφέρουν απαράμιλλη άνεση στην οδήγηση. Το βήμα και η “βύθιση” του οχήματος ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη αναγεννητικής πέδησης στον πίσω κινητήρα, σε σχέση με το συνηθισμένο σύστημα ανάκτησης ενέργειας από την πέδηση στον εμπρός κινητήρα, που χρησιμοποιείται σήμερα από τυπικά EV και υβριδικά συστήματα.

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της κατανομής ροπής εμπρός και πίσω, το σύστημα εφαρμόζει ανεξάρτητο έλεγχο πέδησης σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς για τη μεγιστοποίηση της πλευρικής δύναμης που δημιουργεί ο καθένας. Αυτό προσφέρει κατευθυντικότητα που ακολουθεί πιστά τις προθέσεις του οδηγού, με ελάχιστες ρυθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης.

Intelligent Power

Με πέντε βασικές εκδόσεις που θα διατεθούν για την ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένων των δικίνητων και των τετρακίνητων, το Ariya καλύπτει τις ανάγκες οδήγησης ενός ευρέος φάσματος αγοραστών.

Η δικίνητη έκδοση 63kWh προσφέρεται για αυτούς που αναζητούν ποιότητα και στυλ στο επόμενης γενιάς EV τους, για αστικές και προαστιακές μετακινήσεις. Οι δικίνητες εκδόσεις 87kWh αποτελούν επέκταση των 63kWh, με ένα αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης και πρόσθετη εμβέλεια, για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερες διαδρομές.

Η τετρακίνητη έκδοση e-4ORCE 63kWh προσφέρει ισορροπία ανάμεσα σε επιδόσεις και αξία. Χωρίς σχεδόν κανένα συμβιβασμό στην εμβέλεια, αυτό το μοντέλο προσφέρει πλούσιες επιδόσεις και καινοτόμες, νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των δίδυμων ηλεκτρικών κινητήρων και της τεχνολογίας ελέγχου e-4ORCE που παρέχουν ισορροπημένη, προβλέψιμη ισχύ και στους τέσσερις τροχούς. Το Ariya e-4ORCE 87kWh θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, σε συνδυασμό με άφθονη ισχύ, χάρη στην τεχνολογία e-4ORCE. Κορυφαίο στη γκάμα, το Ariya e-4ORCE 87kWh Performance θα επωφεληθεί από υψηλότερη απόδοση ισχύος και θα αποτελέσει την επιτομή του καλύτερου συνδυασμού τεχνολογίας και επιδόσεων.

Επίσης, για αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια με ρυμουλκούμενο, το Ariya εκτιμάται ότι θα έχει ελκτική δυνατότητα 1500 κιλών.

Εύχρηστο, ήσυχο και σταθερό

Η πλατφόρμα EV του Ariya έχει βελτιστοποιηθεί για να προσφέρει εξαιρετικό χειρισμό. Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από το κέντρο του οχήματος για να εξασφαλίσει χαμηλό κέντρο βάρους, με σχεδόν ίση κατανομή του, μπροστά και πίσω. Η επίπεδη σχεδίαση της μπαταρίας και ο ενσωματωμένος εγκάρσιος δοκός στη θήκη της μπαταρίας, επιτρέπουν στο Ariya να έχει επίπεδο δάπεδο και εντυπωσιακή δομική ακαμψία. Τα μέρη της ανάρτησης έχουν βελτιστοποιηθεί για να επωφεληθούν από αυτό, εξασφαλίζοντας σταθερό χειρισμό και άνετη οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα απορροφούν τους κραδασμούς και τον θόρυβο, εμποδίζοντας να εισέλθουν στο χώρο της καμπίνας.

Στο πίσω μέρος, η δομή της ανάρτησης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πολλαπλών συνδέσμων και του πίσω ηλεκτροκινητήρα (εάν υπάρχει), δημιουργεί μια εξαιρετική ισορροπία στην άνεση, το χειρισμό και τις οδηγικές επιδόσεις.

Με τρεις λειτουργίες οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των Standard, Sport και ECO (τα μοντέλα e-4ORCE περιλαμβάνουν μια επιπλέον λειτουργία Snow), οι οδηγοί έχουν την δυνατότητα να προσαρμόσουν την εμπειρία τους ώστε να ταιριάζει με τη διάθεση και το περιβάλλον τους. Η εξαιρετικά άκαμπτη δομή του αμαξώματος και το υπερ-υψηλής απόκρισης σύστημα της κρεμαγιέρας, παρέχουν στο όχημα υψηλό βαθμό κατευθυντικότητας, ενώ η κατανομή του βάρους κατά σχεδόν 50:50, βοηθά το ηλεκτρικό όχημα να συμπεριφέρεται με προβλέψιμο τρόπο σε οδήγηση υπό γωνία. Η επίπεδη αεροδυναμική φύση του πατώματος συμβάλει στην σταθερότητα κατά την οδήγηση, ενώ ο σφικτός κύκλος στροφής προσδίδει περισσότερες δυνατότητες στο μοντέλο, όχι μόνο στον αυτοκινητόδρομο, αλλά και σε στενούς δρόμους και χώρους στάθμευσης.

Κάθε έκδοση θα έχει εντυπωσιακή, για την κατηγορία της, εμβέλεια οδήγησης, ενώ θα διαθέτει και αξιοσημείωτη ανάκτηση της εμβέλειας αυτής, καθώς και αντίστοιχες επιδόσεις ταχυφόρτισης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη λειτουργία θερμικού ελέγχου της μπαταρίας, η οποία βελτιστοποιεί συνεχώς τη θερμοκρασία λειτουργίας του υγρού ψύξης της μπαταρίας. Με έναν κατάλληλο φορτιστή (πάνω από 350Α), το Ariya μπορεί να ανακτήσει έως και 300 χιλιόμετρα σε 30 λεπτά χρησιμοποιώντας το Σύστημα Συνδυασμένης Φόρτισης στην Ευρώπη. (Εκτίμηση για την οποία εκκρεμεί έγκριση τύπου και εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες).

Οι εκδόσεις του Ariya των 63kWh φέρουν φορτιστή 7,4 kW για οικιακή χρήση, ενώ τα μοντέλα των 87kWh περιλαμβάνουν τριφασικό φορτιστή 22kW, για οικιακή φόρτιση, ενώ το όχημα μπορεί επίσης να υποστηρίξει ταχεία φόρτιση έως 130kW, για ένα μεγάλο ταξίδι χωρίς στρες.

Intelligent Driving

Το Ariya εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα άνεσης και εμπιστοσύνης παρέχοντας στους επιβάτες τις τελευταίες τεχνολογίες της μάρκας, συμπεριλαμβανομένης μιας βελτιωμένης έκδοσης ProPILOT, που είναι ένα πρακτικό υποστηρικτικό σύστημα που βοηθά τους οδηγούς να παραμένουν στο κέντρο της λωρίδας τους, να πλοηγούνται στην βεβαρυμμένη κυκλοφορία των αυτοκινητοδρόμων και να διατηρούν μια καθορισμένη ταχύτητα και απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Το ProPILOT με Navi-link προσφέρει βελτιωμένες υπηρεσίες. Με την προσθήκη οδικών δεδομένων και τεχνολογίας ανίχνευσης, το σύστημα είναι σε θέση να προσφέρει ομαλότερη κύλιση κατά την οδήγηση σε μια λωρίδα, στον αυτοκινητόδρομο. Συνδεδεμένο με το σύστημα πλοήγησης και τη χρήση δεδομένων από τον οδικό χάρτη, το πρακτικό σύστημα υποστήριξης του οδηγού μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της ταχύτητας του οχήματος, με βάση το αναγραφόμενο όριο. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της ταχύτητας του οχήματος με βάση τις επερχόμενες συνθήκες στον δρόμο, όπως για παράδειγμα μια ομαλότερη επιβράδυνση πριν από μια απότομη στροφή, προσφέροντας σε όλους τους επιβάτες μια ευχάριστη κύλιση.

Όταν φτάσει στον προορισμό, το ProPILOT Park απαλλάσσει τον οδηγό από το άγχος της στάθμευσης, βοηθώντας στην αναγνώριση μιας ανοικτής θέσης στάθμευσης και κατευθύνοντας το όχημα προς τα εκεί. Η στάθμευση ολοκληρώνεται σε τρία εύκολα βήματα, καθιστώντας την μπροστινή, την οπίσθια και την παράλληλη στάθμευση μια εμπειρία χωρίς άγχος (διατίθεται σε περιορισμένες αγορές).

Εκτός από τις ολοκαίνουργιες προηγμένες τεχνολογίες που προσφέρουν μια ομαλότερη, χαλαρωτική διαδρομή, το Ariya διαθέτει επίσης χαρακτηριστικά οδηγικής υποστήριξης, που ήδη απολαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί σε όλο τον κόσμο. Το e-Pedal, επιτρέπει στον οδηγό να ξεκινήσει, να επιταχύνει και να επιβραδύνει μέχρι την πλήρη στάση, χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ γκαζιού. Το σύστημα λειτουργεί δίνοντας εντολή στον ηλεκτρικό κινητήρα για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβράδυνσης του οχήματος, όταν ο οδηγός χαλαρώνει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, φέρνοντας το όχημα σε πλήρη στάση. Όταν το όχημα έρθει σε πλήρη στάση, τα φρένα ενεργοποιούνται αυτόματα για να κρατήσουν το όχημα στη θέση του. Αν μείνει σταματημένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενεργοποιείται το ηλεκτρικό χειρόφρενο. Σε επιφάνειες με χαμηλή πρόσφυση, τα φρένα εφαρμόζονται ταυτόχρονα με τον κινητήρα, επιτρέποντας και στους τέσσερις τροχούς να επιβραδύνουν με ασφάλεια το όχημα. Στο Ariya που είναι εξοπλισμένο με το e-4ORCE, η αναγεννητική ροπή κατανέμεται όχι μόνο στους μπροστινούς τροχούς, αλλά και στους πίσω, με αποτέλεσμα μια ακόμη πιο ομαλή και πιο άνετη οδήγηση όταν το όχημα επιβραδύνει σε πλήρη στάση.

Επιπλέον, το μοντέλο είναι εξοπλισμένο με πρόσθετες καινοτόμες λειτουργίες ασφαλείας 360 μοιρών, όπως το Safety Shield που περιλαμβάνει τα Intelligent Around View Monitor, Intelligent Forward Collision Warning, Intelligent Emergency Braking και Rear Automatic Emergency Brake.

Intelligent Integration

Στο Ariya περιλαμβάνεται εξοπλισμός με την πιο πρόσφατη συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, καθώς και ασύρματες αναβαθμίσεις λογισμικού. Η ευφυής τεχνολογία προσωποποιημένης βοήθειας, διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα αναγνώρισης φωνής με προηγμένη τεχνολογία κατανόησης του φυσικού λόγου για να διαχειριστεί τη βοήθεια στο όχημα, χωρίς ο οδηγός να αφήσει τον δρόμο από τα μάτια του.

Ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Ariya προωθεί μια απρόσκοπτη εμπειρία και άνεση, οι οδηγοί μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση της μπαταρίας από την άνεση του σπιτιού τους. Όταν υπάρχει προγραμματισμένος προορισμός, το Intelligent Route Planner θα στείλει μια υπενθύμιση όταν έρθει η ώρα της αναχώρησης για να μην υπάρχει απόκλιση στο πρόγραμμα της ημέρας. Κατά την οδήγηση, το σύστημα παρακολουθεί τις οδικές συνθήκες και προτείνει εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο χρόνος του ταξιδιού. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή NissanConnect στο smartphone, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει τον κλιματισμό στο Ariya του, ακόμη και πριν εισέλθει στο όχημα.

Όταν ο οδηγός πλησιάζει το όχημα, έχοντας μαζί του το Έξυπνο Κλειδί, οι πόρτες ξεκλειδώνουν. Τα εξωτερικά εμπρός και πίσω φώτα, καθώς και το σήμα της μάρκας, ανάβουν αυτόματα σηματοδοτώντας ότι το όχημα έχει ανιχνεύσει την παρουσία του οδηγού. Τα εσωτερικά φώτα ενεργοποιούνται απαλά όταν ανοίγει η πόρτα, επιτρέποντας στον οδηγό και τους επιβάτες να δουν ολόκληρη την καμπίνα. Το κάθισμα, η θέση του τιμονιού και η κεντρική κονσόλα αυτόματης ολίσθησης ρυθμίζονται με βάση το αποθηκευμένο προφίλ οδηγού, που συνδέεται με το Έξυπνο Κλειδί. Η τρόπος φωτισμού με την κωδική ονομασία andon, αντηχεί μια ιαπωνική τεχνική. Μόλις όλοι οι επιβάτες καθίσουν και κλείσουν οι πόρτες, ο εσωτερικός φωτισμός σβήνει απαλά, ωθώντας τον οδηγό να πιέσει το διακόπτη “Start” που αυτομάτως παράγει ένα «παλλόμενο» εφέ, καλώντας τον οδηγό να κρατήσει το τιμόνι.

Το σύστημα απεικόνισης απαρτίζεται μια οθόνη λειτουργιών 12,3 ιντσών και μια κεντρική οθόνη 12,3 ιντσών σε έναν μόνο ορίζοντα. Με την εμφάνιση πολλαπλών όψεων πληροφοριών σε ένα οριζόντιο επίπεδο, οι πληροφορίες μπορούν να αφομοιωθούν γρήγορα χωρίς να αποσπάται ο οδηγός από το δρόμο. Οι δύο οθόνες είναι προσανατολισμένες σε κυματοειδές σχήμα για να διασφαλιστεί ότι σημαντικές πληροφορίες για το όχημα, όπως οι πληροφορίες μπαταρίας, εμβέλειας και πλοήγησης, είναι εύκολα προσβάσιμες και κυλιόμενες με την αφή. Περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των οθονών για προσαρμογή και ιεράρχηση των πληροφοριών που εμφανίζονται ακριβώς πίσω από το τιμόνι για μια απαράμιλλη, προσωποποιημένη εμπειρία.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, το Ariya διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα, έγχρωμα heads-up display (σύστημα προβολής οθόνης στο παρμπρίζ) της κατηγορίας. Η προβαλλόμενη οθόνη εμφανίζει παρόμοιες πληροφορίες που βρίσκονται στην οθόνη με τα χειριστήρια, παρέχοντας ευκρινείς πληροφορίες οδήγησης στο οπτικό πεδίο του οδηγού, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.

Λέγοντας “Hello Nissan” ή “Hey Nissan”, οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες για το όχημα και να διαχειριστούν τη διαδρομή του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για σημεία ενδιαφέροντος, προφορικά. Λειτουργίες εντός του οχήματος όπως η επιλογή λίστας αναπαραγωγής μουσικής ή η ρύθμιση της θερμοκρασίας της καμπίνας γίνονται χωρίς κόπο και χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να κοιτάξει μακριά από το δρόμο. Οι εντολές εντός του οχήματος εκτελούνται από ένα υβριδικό σύστημα αναγνώρισης φωνής που βασίζεται στην κατανόηση του φυσικού λόγου, επιτρέποντας κανονικές, προτάσεις και διαλόγους. Με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα (4G), το σύστημα μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα cloud για καλύτερη κατανόηση μοναδικών αιτημάτων.

Το Ariya διαθέτει ενημερώσεις firmware, με το σύστημα που ονομάζεται Remote Software Upgrade. Η τεχνολογία ενημερώνει αυτόματα διάφορα λογισμικά μέσα στο όχημα, όπως το λογισμικό που ελέγχει το σύστημα πολυμέσων, την ηλεκτρική και ηλεκτρονική αρχιτεκτονική, το πλαίσιο, το σύστημα κλιματισμού και τις ρυθμίσεις EV, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί το όχημα σε ένα συνεργείο για σέρβις. Με περιοδικές ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, το μοντέλο λειτουργεί πάντα στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Ένα σύστημα διπλής τράπεζας μνήμης, επιτρέπει ακόμη και ενημερώσεις ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Οι ενημερώσεις λαμβάνονται και αποθηκεύονται σε ξεχωριστή τράπεζα μνήμης. Όταν το σύστημα επιβεβαιώσει τη λήψη, μεταβαίνει στην ενημερωμένη τράπεζα μνήμης. Οι ενημερώσεις εφαρμόζονται γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας αυτές ενημερώσεις, όπως και την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών μια απρόσκοπτη εμπειρία.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές του Ariya στην Ευρώπη θα κοινοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.