Πήρες επιτέλους το δίπλωμα αυτοκινήτου και είσαι έτοιμος να βάλεις μπρος και να οργώσεις την άσφαλτο! Ή τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική σκέψη, καθώς όσο περνάει η ώρα το άγχος του πρωτάρη αρχίζει να σε καταβάλει και η πρώτη σου βόλτα χωρίς την καθοδήγηση του δασκάλου σου φαίνεται πιο τρομακτική απ’ ότι περίμενες.

Μην ανησυχείς όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο και είναι φυσιολογικό ως νέος οδηγός να έχεις άγχος. Χρειάζεται αρκετή εξοικείωση τόσο με το όχημα, όσο και με το δρόμο μέχρι να πάρεις τελείως τον αέρα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει τον παρακάτω οδηγό με tips και συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες διαδρομές.

Ν όπως Νέος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις ως νέος οδηγός είναι να ενημερώσεις τους άλλους οδηγούς για την απειρία σου. Πώς θα το κάνεις αυτό; Με το να προμηθευτείς και να τοποθετήσεις το σύμβολο Ν στο πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ακολουθείς τους κανονισμούς που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ., αλλά ενημερώνεις του υπόλοιπους οδηγούς ότι θα πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί απέναντι σου. Θα διαπιστώσεις ακόμη και εσύ ο ίδιος ότι με την παρουσία του συμβόλου οι περισσότεροι οδηγοί θα είναι πιο επιεικείς απέναντι σου.

Εξωτερική πίεση

Η πίεση που νιώθει ένας αρχάριος οδηγός να μην κάνει λάθος και να μην ενοχλήσει τους άλλους οδηγούς ίσως είναι και μια από τις μεγαλύτερες αιτίες λαθών. Ως νέος οδηγός χρειάζεται να είσαι διπλά προσεκτικός μέχρι να εξοικειωθείς με το αυτοκίνητο και το δρόμο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο στις διασταυρώσεις, στα φανάρια, στο παρκάρισμα και γενικά στην οδική σου συμπεριφορά.

Όταν όμως έχουμε κάποιον άλλο οδηγό από πίσω μας νιώθουμε πίεση να βιαστούμε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λάθη και ατυχήματα. Δεν θα πρέπει ποτέ να σε αγχώνει ο πίσω οδηγός ακόμη και αν δεν είναι υπομονετικός και αρχίζει να κορνάρει.

Α, και να είσαι σίγουρος ότι στην αρχή η μηχανή θα σου σβήσει αρκετές φορές, δεν χρειάζεται να ντραπείς ούτε να πανικοβληθείς, συμβαίνει ακόμη και μετά από χρόνια εμπειρίας.

Με τη σειρά σου βέβαια πρέπει να είσαι και εσύ ανεκτικός με τους άλλους. Να θυμάσαι η καλή οδήγηση, θέλει καλούς τρόπους.

Εσωτερικοί αντιπερισπασμοί

Ένας από τους κυριότερους λόγους ατυχημάτων είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών κατά την οδήγηση. Νούμερο ένα κανόνας για κάθε οδηγό είναι να έχει οποιαδήποτε συσκευή κλειστή ή έστω στο αθόρυβο. Η μοναδική χρήση κινητού που θα σε βοηθήσει να απολαύσεις την οδήγηση, απλά, διασκεδαστικά και με ασφάλεια είναι το ΜΙΝΕΤΤΑDRIVE! Κατέβασε την εφαρμογή σήμερα (χωρίς χρέωση για όλους τους οδηγούς) για να μάθεις πόσο σωστός οδηγός είσαι, αλλά και να βελτιώσεις την οδηγική σου συμπεριφορά με συμβουλές από τη σχολή του ΙΑΒΕΡΗ, πάντα χωρίς να μιλάς την ώρα που οδηγείς. Οι φίλοι σου δεν θα πάθουν κάτι αν δεν απαντήσεις αμέσως… και μιλώντας για φίλους είναι ωραίο να έχεις παρέα μέσα στο αυτοκίνητο καλό όμως είναι στην αρχή μέχρι να εξοικειωθείς, οι άνθρωποι που θα αποφασίσεις να έχεις μέσα να σεβαστούν την απειρία σου, να είναι ήσυχοι και να μην σου αποσπούν την προσοχή. Επίσης, είναι θεμιτό οι πρώτες διαδρομές να γίνονται με κάποιον έμπειρο οδηγό ο οποίος  θα είναι σε θέση να σε προειδοποιήσει για μια επικίνδυνη κατάσταση που δεν έχεις αντιληφθεί.

Καλή διάθεση και ψυχολογία

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το πιο σημαντικό απ’ όλα. Η ψυχολογία και η διάθεση μας επηρεάζουν άμεσα όλες μας τις δραστηριότητες και φυσικά και τον τρόπο που οδηγούμε. Αν νιώθεις περίεργα καλό είναι να μην οδηγήσεις. Η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί ενός καλού οδηγού. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το πάμε στο άλλο άκρο. Η οδήγηση θέλει να είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή. Ακόμη και αν κάνεις κάποιο μικρό λάθος, άνθρωποι είμαστε μην το παίρνεις κατάκαρδα αλλά προσπάθησε να μάθεις από αυτό και να μην το επαναλάβεις στο μέλλον.

Είσαι έτοιμος για την πρώτη σου βόλτα; Μισό λεπτό! Πριν ξεκινήσεις σιγουρέψου ότι έχεις επιλέξει τη σωστή ασφάλιση για το αυτοκίνητο σου. Τα προγράμματα ασφάλισης οχήματος της ΜΙΝΕΤΤΑ σου προσφέρουν πραγματική κάλυψη απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζεις καθημερινά κατά την κυκλοφορία σου, με ξεκάθαρους, κατανοητούς όρους και προσιτά ασφάλιστρα.

Γιατί αυτή είναι η ουσία της ασφάλειας. Και στη ΜΙΝΕΤΤΑ δίνουν σημασία στην ουσία. Ανακάλυψε τις πολλαπλές βασικές και συμπληρωματικές καλύψεις και διαμόρφωσε το δικό σου πρόγραμμα.