Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης για την αγορά αυτοκινήτου έχει πολλούς κανόνες. Και άλλες τόσες παγίδες.

Όταν μάλιστα το ζητούμενο είναι να κρατήσουν και το δικό μας αμάξι, τότε η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά.

Αυτό μας λέει ο ειδικός στις πωλήσεις αυτοκινήτων Philip Reed, που εργάστηκε για χρόνια στην ιστοσελίδα πωλήσεων αυτοκινήτων Edmunds και πλέον γράφει για τέτοια μυστικά στο NerdWallet.

Η συμβουλή του; «Να μην αναφέρεις πως έχεις αμάξι για πώληση παρά στο τέλος της διαδικασίας».

Να παίζεις πάντα με κλειστά τα χαρτιά σου, μας λέει πάντα ο Reed, καθώς αν πεις εκ των προτέρων για το δικό σου αμάξι, ο πωλητής θα εκμεταλλευτεί την πληροφορία εναντίον σου.

Και μας δίνει ένα παράδειγμα. Ας πούμε, μας λέει, πως κοιτάς ένα αυτοκίνητο με τιμή πώλησης τα 22.000 δολάρια. Και ας πούμε πως η κατώτερη τιμή που θα το πουλήσει ο πωλητής είναι τα 18.000 δολάρια, κάτι που εσύ φυσικά δεν γνωρίζεις.

Αν το δικό σου αυτοκίνητο έχει αξία 2.000 δολαρίων, ο πωλητής μπορεί να σου προσφέρει το αμάξι στα 20.000 δολάρια, κρατώντας το δικό σου για 2.000. Κι έτσι η τιμή της αγοράς-ανταλλαγής θα φτάσει στα 18.000 δολάρια.

«Αν δεν είχες αναφέρει το αμάξι για πώληση, θα μπορούσες να είχες διαπραγματευτεί την τιμή στα 18.000 δολάρια και να πεις μετά στον πωλητή για το δικό σου, καταλήγοντας έτσι σε μια συνολική τιμή 16.000 δολαρίων».

Δεν θα ρίξει περισσότερο το δικό του αυτοκίνητο αν γνωρίζει εκ των προτέρων για την πώληση του δικού σου, μας λέει. Γι’ αυτό και «να διαπραγματεύεσαι πάντα ξεχωριστά αυτές τις δύο πτυχές της αγοράς αυτοκινήτου. Να διαπραγματευτείς πρώτα την καλύτερη δυνατή τιμή που μπορείς για το αμάξι που θες να αγοράσεις και μετά να βγάλεις όσα περισσότερα μπορείς για το δικό σου αυτοκίνητο»…