Οι φονικές πυρκαγιές που μαστίζουν την ανατολική πλευρά της χώρας, ανάγκασαν τους διοργανωτές του Ράλι Αυστραλίας (πρόεδρος τους ο Έλληνας, Ανδρέας Παπαδόπουλος), να ακυρώσουν τη διεξαγωγή του αγώνα, δυο ημέρες πριν την εκκίνηση.

Η απόφαση αυτή ελήφθη και με την πίεση των ομάδων που θα συμμετείχαν στον αγώνα, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγική, ενώ ακόμα και οι άνθρωποι που εργάζονταν στο σέρβις παρκ, απομακρύνθηκαν λόγω της βαριάς ατμόσφαιρας που επικρατούσε, καθώς οι φωτιές πλησιάζουν στην περιοχή του αγώνα.

Ταυτόχρονα, το εναλλακτικό σχέδιο του «κουτσουρεμένου» αγώνα (περίπου 90 χιλιομέτρων), δεν άρεσε στις ομάδες, αλλά ούτε και πήρε την έγκριση της FIA.

Η εξέλιξη αυτή, έδωσε το πρώτο πρωτάθλημα κατασκευαστών στην ομάδα της Hyundai, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθεί στο WRC, επενδύοντας πακτωλό χρημάτων, ενώ για το 2020 διαθέτει μια πραγματική «dream team» οδηγών, με τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή, Όιτ Τάνακ, να πλαισιώνεται από τους Τιερί Νεβίλ, Σεμπαστιάν Λεμπ και Ντάνι Σόρντο.

Η συνέχεια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι θα δοθεί τον προσεχή Ιανουάριο, με το Ράλι Μόντε Κάρλο 2020, που παραδοσιακά ανοίγει την αυλαία του WRC. Μέχρι τότε θα ξέρουμε και πώς θα διαμορφωθούν και τα σχήματα των ομάδων που συμμετέχουν στην παγκόσμια περιπέτεια των ράλι.

Νίκος Τσάδαρης