Το μέλλον ξεκινά από τις λεπτομέρειες, συνεργασία BMW και Thomas Demand

Τα πρώτα στοιχεία του Vision M NEXT μέσα από μία καλλιτεχνική προσέγγιση


AUTO
16:49
25/06/2019
Το μέλλον ξεκινά από τις λεπτομέρειες, συνεργασία BMW και Thomas Demand
loading

Ποια θα είναι τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν τη νέα εποχή της Γνήσιας οδηγικής απόλαυσης; Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει το BMW Vision M NEXT, το οποίο παρουσιάζεται στο Μόναχο σε λίγες ημέρες.

Σε συνεργασία με το BMW Group, ο Thomas Demand δημιούργησε μία σειρά από φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πολύ διακριτικά κάποιες πρώτες λεπτομέρειες του αυτοκινήτου. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Demand συνεργάζεται με το Group.

Ήδη το 2000, η BMW ζήτησε την δημιουργική συνδρομή του Demand για την περίοπτη συλλογή AutoWerke, στην οποία συμμετείχαν 28 καλλιτέχνες διεθνούς φήμης (Candida Höfer, Wolfgang Tillmans, Thomas Struth και Demand) με δημιουργίες τους που είχαν θέμα τα αυτοκίνητα και τη μετακίνηση. Τώρα, ο Demand επιστρατεύει εκ νέου τη δημιουργική φαντασία και τα υλικά της επιλογής του (χαρτί, χαρτόνι και φωτογραφία) για ένα νέο θέμα: τη μετακίνηση του μέλλοντος.

«Όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, γοητεύομαι από πράγματα που δεν έχω ξαναδεί, εικόνες που δεν έχω ανακαλύψει ακόμα. Γι’ αυτό, με χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Adrian van Hooydonk και της ομάδας του. Πιστεύω ότι η φωτογραφική κουλτούρα μου με βοηθά να αναδεικνύω θεμελιώδη, αφηρημένα στοιχεία. Η μελέτη M NEXT είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο όχημα με επαναστατική σχεδίαση που έχει πολύ περισσότερες απαιτήσεις από ένα καθημερινό μοντέλο. Μία τέτοια αυτοκινητιστική φιλοσοφία μου προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία να μυήσω το κοινό σε νέες σχεδιαστικές τάσεις και μελλοντικές φόρμες», σχολίασε ο Thomas Demand.

Έμφαση στις λεπτομέρειες

Η BMW εμπιστεύτηκε στον Demand μερικά στοιχεία για το Vision M NEXT προκειμένου να διεγείρει την φαντασία του. Ο καλλιτέχνης  επέλεξε κάποιες λεπτομέρειες, από τις οποίες εμπνεύστηκε και δημιούργησε μοντέλα από χαρτί και χαρτόνι, όπου και εστίασε στη συνέχεια το φωτογραφικό φακό του. Η φιλοσοφία του Demand βασίζεται σε πραγματικούς χρωματικούς συνδυασμούς και φόρμες του Vision M NEXT. Ωστόσο, ο καλλιτέχνης ζουμάρει τόσο κοντά στην επιφάνεια του οραματικού αυτοκινήτου, ώστε τα μοντέλα από χαρτί και χαρτόνι να εξαφανίζονται από το πλάνο. Η φωτογραφική του ματιά καθρεπτίζεται σε τέσσερις εικόνες που, αν και αποτυπώνουν λεπτομέρειες του Vision M NEXT, εν τούτοις είναι καθαρά αφηρημένη φωτογραφική τέχνη.

Το κοινό θα πρέπει να περιμένει μέχρι την παρουσίαση του Vision M NEXT στο Μόναχο σε λίγες ημέρες, για να το δει με σάρκα και οστά σε μία απτή πραγματικότητα.

Νίκος Τσάδαρης

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει