Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ανακύκλωσης, η Seat ανακοίνωσε ότι κατά τη φετινή χρονιά θα εστιάσει τις προσπάθειες της ως προς το περιβάλλον στη μείωση των αποβλήτων της. Τα τελευταία οκτώ χρόνια η μάρκα κατόρθωσε να μειώσει την παραγωγή αποβλήτων της κατά 34%, ενώ τους επόμενους μήνες πρόκειται να εφαρμόσει επιπρόσθετα μέτρα με στόχο τη μείωση αποβλήτων παραγωγής έως και 60% μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, η εταιρία πρόκειται να αντιμετωπίσει και το θέμα της βελτιστοποίησης του διαχωρισμού αποβλήτων προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους. Επίσης, επιδιώκει να βελτιώσει τα απόβλητα που παράγονται σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως το κονίαμα χρώματος και στεγανοποίησης.

Από το 2010 που η μάρκα ξεκίνησε την περιβαλλοντική της στρατηγική για το Ecomotive Factory, μείωσε την κατανάλωση ενέργειας και νερού κατά 21,6% και 30,9% αντίστοιχα. Επιπλέον, μείωσε τις εκπομπές CO2 και πτητικών οργανικών ενώσεων κατά 63,3% και 21,4% και παρήγαγε συνολικά 34,2% λιγότερα απόβλητα, επενδύοντας 16 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή.

Το επόμενο ορόσημο στην περιβαλλοντική στρατηγική της εταιρίας είναι η βελτίωση των δεικτών της κατά 60% μέχρι το 2025. Ήδη εργάζονται σε πρόσθετα συστήματα, όπως μία εγκατάσταση ανάκτησης θερμότητας απο τις καμινάδες του εργοστασίου στο Martorell, οι οποίες από πλευράς ενέργειας επιτρέπουν εξοικονόμηση ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση 760 νοικοκυριών καθώς και μείωση εκπομπών CO2 που ισούται με την απορροφητική ικανότητα 250.000 δέντρων.

Επιπλέον, η μάρκα πρόκειται να εφαρμόσει τη χρήση χρωμάτων με βάση το νερό σε ολόκληρη τη διαδικασία βαφής συμπεριλαμβανομένης και της επίστρωσης. Αυτή η πρωτοβουλία θα αποτρέψει την εκπομπή πτητικών οργανικών ενώσεων ισοδύναμη με τη χρήση βαφής με διαλύτες για τη βαφή 38.000 αυτοκινήτων.

Η ισπανική φίρμα έχει ήδη εφαρμόσει σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες, όπως το πάρκο ηλιακής ενέργειας στις στέγες του εργοστασίου στο Martorell, το μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη. Εκεί, με 53.000 φωτοβολταϊκά πάνελ που καλύπτουν έκταση ισοδύναμη με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, παράγονται 17 εκατομμύρια kWh ετησίως, αρκετή ενέργεια για να φορτίσει το νέο Seat el-Born συνολικά 293.100 φορές, επιτρέποντας στο πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της μάρκας να καλύψει μια απόσταση 105 εκατομμυρίων χιλιομέτρων .

Με στόχο τη μείωση των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC), εγκαταστάθηκε στο Martorell το 2018 ένα νέο σύστημα βαφής υψηλής απόδοσης. Αυτό το καινοτόμο μέτρο μείωσε το ποσοστό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που παράγονται από τη διαδικασία αυτή κατά 40% ή 10 τόνους ετησίως. Επίσης στο τμήμα χρωμάτων, ένα νέο περίβλημα ψεκασμού τέθηκε σε εφαρμογή το 2018 για να χρωματίσει το δίχρωμο πλαίσιο του Arona και του Audi A1. Ομοίως, η ποσοτική δυναμική της διαδικασία βαφής αυξήθηκε από 2.300 σε 2.400 αυτοκίνητα την ημέρα με πλήρη αυτοματοποίηση μιας από τις γραμμές.

Νίκος Τσάδαρης

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.