Στο βέτο που άσκησε στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κορέας και Ε.Ε. εμμένει η ιταλική κυβέρνηση, εκφράζοντας φόβους ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με αυτοκίνητα κορεατικής προελεύσεως με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη γηγενή αυτοκινητοβιομηχανία.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η συμφωνία αναμένεται να αποφέρει 19 δισεκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κορέας και Ε.Ε. θεωρώντας ότι το ιταλικό “όχι” είναι ζημιογόνο για το προφίλ της Ε.Ε.

«Η άρνηση της Ιταλίας στέλνει λανθασμένο μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη πρέπει να θεωρείται ανοιχτή σε νέες ευκαιρίες επιχειρηματικού χαρακτήρα αλλά αντί για αυτό εμείς σηκώνουμε τείχη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Robert Sturdy μέλος της Ευρωβουλής προσκείμενο στους συντηρητικούς.

Ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 κρατών-μελών σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, αρνήθηκαν το αίτημα της ιταλικής κυβέρνησης για καθυστέρηση της υπογραφής της συμφωνίας κατά έξι μήνες, προχωρώντας όμως σε κάποιες υποχωρήσεις που ευελπιστούν ότι θα κάμψουν τις αντιστάσεις της Ρώμης.

Μεταξύ αυτών και η υπόσχεση ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα είναι εξίσου κερδοφόρα με την εκκρεμή, αντίστοιχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κορέας, αλλά κυρίως, ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός προστασίας για τις πωλήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Fiat, με ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τις εισαγωγές των κορεατικών αυτοκινήτων σε περίπτωση που δημιουργηθεί πρόβλημα.