Από την 1η Σεπτεμβρίου, το ανώτατο όριο ταχύτητας στους περισσότερους αυτοκινητοδρόμους της Ολλανδίας ανέβηκε στα 130 χλμ. ανά ώρα. Μέχρι σήμερα το όριο ήταν 120 χ.α.ω.

Πάντως το νέο όριο δεν θα υιοθετηθεί σε όλους τους δρόμους που χαρακτηρίζονται ως αυτοκινητόδρομοι. Κι αυτό γιατί σε πολλές περιοχές, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος ή της ησυχίας όσων κατοικούν πέριξ, τα όρια θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα –στα 100 ή και τα 80 χαω.

Αυτό είναι κάτι το συνηθισμένο στην Ολλανδία αλλά και τη γειτονική Γερμανία. Ταξιδεύεις με 200 χαω [όπου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας] και ξαφνικά φτάνεις σε Ζώνη Προστασίας του Περιβάλλοντος, οπότε πρέπει να πέσεις στα 80 χαω. Παράξενο; Το αληθινά παράξενο είναι ότι οι οδηγοί εκεί προσαρμόζουν αμέσως την ταχύτητά τους…

Σε κάποιους από τους αυτοκινητόδρομους το αυξημένο όριο ταχύτητας θα ισχύει (ανάλογα με την πυκνότητα κυκλοφορίας) μόνον για κάποιες ώρες την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή, θα υπάρχει διακριτή και ευνόητη πινακίδα που θα δηλώνει τον περιορισμό. Οπότε αν σκοπεύετε να οδηγήσετε στην Ολλανδία, να ξέρετε πως μόνον εφόσον δεν υπάρχει πινακίδα με κάποιου είδους περιορισμό, έχετε το ελεύθερο στον αυτοκινητόδρομο να κινηθείτε με 130 χαω.

Το νέο όριο αφορά μόνον αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, καθώς για τα φορτηγά συνεχίζει να ισχύει το όριο των 80 χαω.

Α, και μη διανοηθείτε να παραβιάσετε τα όρια στην Ολλανδία… Σε 10′ σάς έχουν τσιμπήσει, αν δε έχετε μπει οδηγώντας στη χώρα, έχουν και τη φωτογραφία του προσώπου σας. Από τις αρχές Αυγούστου όποιο όχημα μπαίνει οδικώς στην Ολλανδία φωτογραφίζεται, το ίδιο και οι επιβάτες του.