Η Nissan συνεργάζεται με τον «Ηλεκτρικό Μαραθώνιο» (Electric Marathon), παρέχοντας έξι αμιγώς ηλεκτροκίνητα Leaf σε πανεπιστημιακές ομάδες που θα τρέξουν από το Ταλίν της Εσθονίας, έως το Μόντε Κάρλο.

Η μορφή του μαραθωνίου έχει αλλάξει σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. «Φέτος, οι αγώνες διεξάγονται σε δύο κατηγορίες: μεταξύ πανεπιστημίων από έξι διαφορετικές χώρες που χρησιμοποιούν όλα τα ίδια νέα Leaf των 40 kWh και στη λεγόμενη «ανοιχτή κατηγορία» με απεριόριστο αριθμό διαφορετικών τύπων ηλεκτρικών οχημάτων. Όλοι οι οδηγοί EV είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Jόri Tamm, Επίτιμος Πρόξενος του Πριγκιπάτου του Μονακό και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής.

«Είναι δυνατό να συμμετάσχετε σε ολόκληρο το μαραθώνιο ή σε κάθε στάδιο ξεχωριστά και στους νικητές θα απονεμηθούν διπλώματα και μετάλλια. Σκοπός του μαραθωνίου, είναι η υποστήριξη φιλικών προς το περιβάλλον μεταφορών. Το τελετουργικό του τερματισμού και η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία μπροστά από το παλάτι του Πρίγκιπα στο Μονακό, στις 29 Σεπτεμβρίου».

Ο Ηλεκτρικός Μαραθώνιος για το 2018 ξεκίνησε στις 18 Σεπτεμβρίου στο Ταλίν της  Εσθονίας και θα λήξει στις 29 Σεπτεμβρίου, περνώντας από 10 χώρες, με στάσεις σε 37 πόλεις. Για πρώτη φορά, θα ακολουθήσει τη διαδρομή του Ράλι Ταλίν-Μόντε Κάρλο, που πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1930.

Ο Ηλεκτρικός Μαραθώνιος του  2018, που είναι υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του 2ου του Μονακό, ξεκίνησε στο Ταλίν, μπροστά στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Εσθονίας την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου, όπου  περίπου 40 ηλεκτρικά οχήματα ήταν παρατεταγμένα στη γραμμή εκκίνησης.

Νίκος Τσάδαρης