Ο πολικός εξερευνητής Marek Kaminski έφθασε στην Ιαπωνία, μετά από μια δύσκολη διαδρομή 16.000 χιλιομέτρων, έχοντας ξεκινήσει τρεις μήνες νωρίτερα από την  Πολωνία, το ταξίδι του με την ονομασία NoTraceExpedition, στο τιμόνι του αμιγώς ηλεκτρικού Nissan Leaf.

Το φιλικό προς το περιβάλλον ταξίδι του Marek , είχε ως αφετηρία το  Zakopane της Πολωνίας  και μέσω οκτώ χωρών σε δύο ηπείρους, αλλά και με πλήθος διαφορετικών συνθηκών οδήγησης που “εκτυλίχθηκαν” στη Λιθουανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Μογγολία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, κατάφερε να φτάσει στον τελικό προορισμό του, το Τόκιο.

Η εκστρατεία NoTraceExpedition, καταδεικνύει τη σκοπιμότητα ενός ταξιδιού μηδενικών εκπομπών ρύπων  με ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και θέτει το παράδειγμα για εκείνους τους εξερευνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη,  χωρίς να βλάψουν το περιβάλλον.

Αν και ο Marek μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει περάσει από τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο μέσα στο ίδιο έτος, η αποστολή του με ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο,  θα του μείνει  εξίσου αξέχαστη. Μεταξύ των περιπετειών του Marek, αξιοσημείωτες είναι οι παρακάμψεις κατά μήκος των χωματόδρομων της  Μογγολίας, όπως  και κάποιες  “πατέντες”  φόρτισης  στην  Ρωσία.

Αισιόδοξος από τα πρώτα 16.000 χιλιόμετρα της αποστολής του, ο Marek θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής από το Τόκιο στην Πολωνία, με το ίδιο αυτοκίνητο.

Στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει τους μύθους  γύρω από το βιώσιμο ταξίδι,  ο Marek βλέπει στο νέο Leaf ένα ιδανικό συνεργάτη για αυτή την δύσκολη αποστολή και δήλωσε:

«Για μένα, αυτό το ταξίδι δεν είχε ως μοναδικό σκοπό  να φτάσω στον προορισμό μου. Είναι  επίσης η αρχή για να κάνουμε μια  απλή, αλλά σπουδαία αλλαγή, για να στρέψουμε το βλέμμα μας στη βιωσιμότητα. Είτε βρισκόμουν στην  άγρια φύση της Ρωσίας, ή στα απομακρυσμένα μονοπάτια της Μογγολίας  και στους πολυσύχναστους δρόμους του Τόκιο, το Leaf υπήρξε για μένα  ένας αξιόπιστος συνεργάτης,  καθ ‘όλη τη διαδρομή. Το αυτοκίνητο και  ο εξοπλισμός του, όπως το ProPilot,  ήταν εντυπωσιακά ικανά σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης, όπου  ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με μηδαμινές υποδομές  φόρτισης, καταφέραμε να είμαστε συνεχώς εν κινήσει. Το αυτοκίνητο μου έδωσε την ευκαιρία να επιμείνω στον  στόχο μου και να ταξιδεύω χωρίς περιβαλλοντικό ίχνος, επομένως  ελπίζω ότι αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, στο ταξίδι προς τη βιώσιμη κινητικότητα.»

Κλείνοντας, να συμπληρώσουμε ότι, το νέο Leaf είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά με τιμή που ξεκινά από τις 32.990€.

Νίκος Τσάδαρης