Ο πέμπτος αγώνας της Moto2 στο Montmelό είχε νικητή ένα μυαλωμένο(!) Andrea Iannone που οδήγησε εξαιρετικά και με στρατηγική(!!), σπάζοντας παράλληλα και το κακό σερί 7 αγώνων χωρίς νίκη (τελευταία φορά ήταν πέρσι στην Ιαπωνία).

Δεύτερος ο «τετράγωνος» ελβετός Thomas Lüthi, ενώ τρίτος ο «πολυτραγουδισμένος» ισπανός Marc Marquez. Μετά από σύγκρουση του Marquez με τον Espargaro, η Γραμματεία Αγώνα του αφαίρεσε προσωρινά την 3η θέση, στο τέλος όμως κρίθηκε ότι δεν έφταιγε αυτός και τον αποκατέστησαν.

Ο Márquez έφυγε πρώτος στην εκκίνηση, ενώ πίσω του έγινε μπάχαλο για τα… «μάτια» της 2ης θέσης. Στην Κ1 έγινε μια φοβερή «ομελέτα» από τους Mike di Meglio, Julián Simón, Gino Rea και Claudio Corti, από την οποία επέστρεψε στον αγώνα μόνον ο Corti. Κανείς πάντως δεν τραυματίστηκε σωματικά.

Η τακτική του Márquez ήταν σωτήρια στην περίπτωση της καραμπόλας, όμως δεν τον έσωσε και από την επίθεση του «Speed Master» Iannone, που εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του και πέρασε μπροστά.

Ακολούθησαν οι Dominique Aegerter και Toni Elías που «είδαν πόρτα ανοικτή και μπήκαν», ενώ 5ος καραδοκούσε ο Lüthi. Με μια τολμηρή κίνηση μετά από έναν γύρο ο Elías πέρασε δεύτερος, για να παραδώσει αμέσως μετά στο Márquez που ρίχτηκε πίσω από τον Iannone.

Ο Lüthi είχε ήδη ανέβει 3ος και το γκρουπ των Ιannone, Márquez και Lüthi άρχισε να απομακρύνεται. Στον ίδιο γύρο ο Roberto Rolfo της Technomag-CIP δέχτηκε ποινή ride-through, επειδή έκλεψε στην εκκίνηση.

Η μάχη μπροστά όλο και αγρίευε. Στον 5ο γύρο ο Márquez είχε ήδη περάσει τον Iannone στο τέλος της μεγάλης ευθείας, αλλά ο Ιταλός τον ξαναπέρασε μετά από 2 γύρους. Την ίδια στιγμή ο Lüthi βρήκε χώρο και χώθηκε αυτός στη 2η θέση.

Η τριπλή ανταλλαγή θέσεων και χτυπημάτων καθυστέρησε όμως τους 3 πρώτους, επιτρέποντας στον πρωτοπόρο της βαθμολογίας Ισπανό Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti) να τους φτάσει και 11 γύρους πριν το τέλος να μπει και αυτός στη διεκδίκηση της νίκης.

Έναν γύρο αργότερα ο Márquez ξαναπήρε τον Lüthi στην ευθεία της εκκίνησης και άρχισε να κυνηγά πάλι τον Iannone. Πίσω από τους 4 πρώτους ακολουθούσε μια δεύτερη ομάδα από τους Esteve Rabat, Aegerter, Elías, Simone Corsi και το ζευγάρι της Marc VDS Racing Team, Scott Redding και Mika Kallio.

Στον 14ο γύρο ο Márquez ξαναχτύπησε στην ευθεία, αλλά ο Iannone απάντησε μόλις 3 στροφές πιο κάτω. Όμως 2 γύρους αργότερα έκανε το λάθος, άνοιξε γραμμή και ο Ισπανός πέρασε πάλι. Κοντή η χαρά του όμως, καθώς ο απτόητος Andrea και πάλι τον έσπρωξε πίσω. Στον ίδιο γύρο εγκατέλειψε και ο Elias, πέφτοντας ενώ ήταν 6ος.

Δυο γύρους μετά, ξεκίνησε την τελική επίθεσή του ο Espargaró. Πέρασε τον Lüthi για την 3η θέση, αλλά λίγο μετά, στην ευθεία ο Lüthi τον ξαναπέρασε. Οι διαφορές των 4 οδηγών ήταν πολύ μικρές και η ένταση ήταν απτή πλέον στην άσφαλτο αλλά και στον κόσμο που ήθελε νίκη των Ισπανών απέναντι στον Ελβετό και τον Ιταλό.

Μόλις 3 γύρους από το τέλος (23 γύρους διαρκεί ο αγώνας στο Montmelό) το «δράμα» κορυφώθηκε. Ο Lüthi πέρασε τον Márquez, που είχε ένα lowside αλλά το έσωσε εκπληκτικά. Ξαναβρίσκοντας πρόσφυση ο μικρός βρέθηκε στον δρόμο του Espargaro που πίστεψε ότι θα πέρναγε από εκεί που ήταν πριν ο Márquez.

Ο Espargaró έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του και εκτινάχτηκε θεαματικά από ένα μίνι-highside. Δεν τραυματίστηκε μεν, αλλά υπέφερε φανερά από την κατάληξή της προσπάθειάς του, μπροστά στον κόσμο της πατρίδας του.

Ο τελευταίος γύρος ήταν γεμάτος ένταση, καθώς ο Lüthi πέρασε μεν τον Iannone, αλλά στην Κ1 ο Ιταλός πήρε ρίσκο που του βγήκε, και πέρασε πάλι πρώτος.

Συνέχισαν έτσι σε όλη τη διαδρομή μέχρι τον τερματισμό, αλλά η αποφασιστικότητα του Iannone ήταν τέτοια που δεν άφησε στον Ελβετό περιθώρια.

Πίσω από το νικητή τερμάτισαν οι Lüthi και Márquez και ακόμα πιο πίσω οι Esteve Rabat, Simone Corsi, Takaaki Nakagami, Dominique Aegerter, Randy Krummenacher, Mika Kallio και Scott Redding.

Η φάση με τους Espargaró και Márquez ερευνήθηκε από την Γραμματεία του Αγώνα που αρχικά φόρτωσε ποινή 60 δευτ. στον Márquez, στέλνοντάς τον στην… 23η θέση!

Όμως η ομάδα του εφεσίβαλλε την ποινή στους κριτές της FIM που ανέτρεψαν την αρχική απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι ο Márquez διατηρεί την 2η θέση στη βαθμολογία, δύο βαθμούς πίσω από τον Lüthi.

Τώρα σύμφωνα με το Πρωτόκολλο η ομάδα του Espargaro μπορεί να εφεσιβάλλει την απόφαση αυτή στο Διεθνές Πειθαρχικό Δικαστήριο (CDI) της FIM.