Για πρώτη φορά, η Mini λανσάρει μία νέα υπηρεσία που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της να τα μοιράζονται με φίλους, γνωστούς και άτομα της οικογένειάς τους.

Με το νέο Mini Sharing app, οι ιδιοκτήτες Mini μπορούν να παραχωρούν σε φίλους, μέλη της οικογένειας ή συναδέλφους την άδεια να ανοίγουν και να βάζουν εμπρός το όχημά τους μέσω smartphone. Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος στην Ισπανική πρωτεύουσα, αυτή η κοινοχρησία οχήματος (car sharing) σε προσωπικό επίπεδο δοκιμάζεται τώρα σε καθημερινές συνθήκες.

Η δοκιμή peer-to-peer sharing είναι σχεδιασμένη για ένα στόλο έως 500 οχημάτων. Οι ιδιοκτήτες σημερινών μοντέλων Mini που κατασκευάζονται από το Μάρτιο του 2018 θα προσκληθούν να συμμετάσχουν, και το αυτοκίνητό τους θα εξοπλίζεται με το Sharing Module που επιτρέπει πρόσβαση και εκκίνηση του κινητήρα μέσω smartphone.

mini-launches-peer-4

Η δοκιμή της Μαδρίτης θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για την παγκόσμια επέκταση των δραστηριοτήτων της οικονομίας κοινοχρησίας (sharing economy) της μάρκας. Το BMW Group (στο οποίο ανήκει η Mini) θεωρεί τις ψηφιακές υπηρεσίες μετακίνησης σημαντικό τομέα μελλοντικής εξέλιξης, στο πλαίσιο της στρατηγικής Number One> Next.

Συνεχίζοντας τη δέσμευσή της στους τομείς Σχεδίασης, Αυτόνομης Οδήγησης, Συνδεσιμότητας, Ηλεκτροκίνησης & Υπηρεσιών – D-ACES (Design, Autonomous, Connected, Electrified & Services), η εταιρία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μετακίνησης του μέλλοντος.

mini-launches-peer-2

Το Mini Sharing app επιτρέπει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων της μάρκας να μοιράζονται το όχημά τους με μέχρι δέκα άτομα της επιλογής τους, με τη διαθεσιμότητα του αυτοκινήτου να φαίνεται στη ενσωματωμένη λειτουργία του ημερολογίου της εφαρμογής.

mini-launches-peer-3

Οι προσκεκλημένοι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να κάνουν αίτημα κράτησης από το smartphone τους απλά με μερικές κινήσεις. Αφού ο ιδιοκτήτης δώσει τη συγκατάθεσή του, η θέση του οχήματος και οι οδηγίες προς πεζούς εμφανίζονται στο τηλέφωνό τους. Φτάνοντας στο όχημα, το smartphone στο οποίο είναι εγκατεστημένο το Mini Sharing App γίνεται κλειδί αυτοκινήτου. Μία σύνδεση Bluetooth μεταξύ του smartphone και του αυτοκινήτου, του επιτρέπει να ανοίγει τις πόρτες και να βάζει εμπρός πιέζοντας το διακόπτη start / stop.

Εάν ο ιδιοκτήτης το επιθυμεί, μπορεί να χαρακτηρίσει ορισμένα άτομα ως VIP χρήστες του Sharing App. Τα άτομα αυτά μπορούν να κάνουν κράτηση του οχήματος ανεξάρτητα, χωρίς να περιμένουν τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Όταν ο προσκεκλημένος οδηγός ολοκληρώσει το ταξίδι του, παρκάρει το όχημα σε μία περιοχή συμφωνημένη με τον ιδιοκτήτη και το κλειδώνει μέσω smartphone. Το Mini Sharing App παράγει μία αναφορά με δεδομένα του ταξιδιού που απαιτούνται για την τιμολόγηση, και ο προσκεκλημένος οδηγός έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει το ποσό της πληρωμής στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου μέσω PayPal. Ο υπολογισμός κόστους για το Sharing App βασίζεται σε πάγιο τέλος € 0,30 ανά χιλιόμετρο.

Η ασφαλιστική κάλυψη για κάθε όχημα θα μπορεί να επεκτείνεται εύκολα, με ένα εφάπαξ ποσό για κάθε πρόσθετο προσκεκλημένο οδηγό που συμμετέχει στη δοκιμή. Για λόγους προστασίας ιδιωτικότητας, ο ιδιοκτήτης Mini μπορεί να βλέπει τη θέση του οχήματός του ανά πάσα στιγμή μέσω του Sharing App, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου ένας άλλος επιβάτης ταξιδεύει στο όχημα.

Νίκος Τσάδαρης