Οι μοτοσυκλέτες είναι από τα πιο συναρπαστικά καταναλωτικά αγαθά (και μέσα μετακίνησης). Πολλοί την αντιμετωπίζουν σαν σπορ, όμως για τη μεγάλη πλειοψηφία των μοτοσυκλετιστών η οδήγησή της είναι από μόνη της ικανή διασκέδαση.

Οι μοτοσυκλετιστές αυτοί δεν θα πήγαιναν ποτέ σε κάποιον αγώνα μακριά από τον τόπο τους και θεωρούν ίσως όσους το κάνουν «περίεργους» ή «παράξενους». Οι αγώνες είναι γι’ αυτούς «από άλλον πλανήτη», κάτι μη αντιληπτό και αδιάφορο –μην έχοντας καμία σχέση με την πραγματικότητα της ζωής.

Έχοντας κάνει αυτή την διάγνωση, κάποιοι Νεοζηλανδοί αποφάσισαν να βρουν έναν τρόπο, ώστε να προσελκύσουν τον καθημερινό μοτοσυκλετιστή στη αθλητική πλευρά του μοτοσυκλετισμού.

Διοργάνωσαν λοιπόν το Auckland City Scramble, ένα event που εξελίσσεται στο κέντρο της πόλης Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, δίπλα στη ζωή των κατοίκων και των μοτοσυκλετιστών της. Με διαδρομή και εμπόδια καθόλου εξωτικά, αντίθετα, φιλικά και αναγνωρίσιμα. Ο τελευταίος αγώνας έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και μάζεψε 10.000 θεατές.

Η ιδιαιτερότητα του γεγονότος δεν έγκειται μόνον στο ότι διεξάγεται στο κέντρο μιας πόλης -όπου ζει ο κόσμος- αντί σε κάποια έρημη γωνιά της χώρας. Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι στο Auckland City Scramble ακόμα και ο πιο άσχετος από αγώνες, νιώθει άνετα.

Λίγοι αντιλαμβάνονται ή ενδιαφέρονται για την αγωνιστική οδήγηση επιπέδου MotoGP, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τι πρέπει να γίνει όταν η διαδρομή τους περνάει από μια μισοβυθισμένη στο νερό γέφυρα, από ένα ξυλόδετο μονοπάτι ή από μια στοίβα λάστιχα.

Αυτά είναι πράγματα που αναγνωρίζει κάθε απλός μοτοσυκλετιστής ή θεατής –ιδιαίτερα αυτός που δεν θα αποκτήσει ποτέ αντίληψη του τι σημαίνει να στρίβεις με 270km/h στην πίστα Losail του Κατάρ.

Δείτε φωτογρφίες και τo βίντεο του Auckland City Scramble: