Ο Joan Lascorz σήμερα επιστρέφει στην πατρίδα του. Ο άτυχος αναβάτης της WSBK Kawasaki που τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στη διάρκεια δοκιμών τη Δευτέρα, στην Imola, θα μεταφερθεί από την Μπολόνια στην Bαρκελώνη με ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο.

Την πτήση οργάνωσε η ισπανική ομοσπονδία μοτοσυκλέτας που κινητοποιήθηκε άμεσα μετά τον τραυματισμό του Lascorz. Από το αεροδρόμιο θα μεταφερθεί κατευθείαν στο νοσοκομείο Vall d’Hebron.

Στην πτήση θα τον συνοδεύουν οι Guim και Biel Roda, πρώην διοργανωτές αγώνων που άλλαξαν επάγγελμα το 2005 για να βοηθήσουν τον Joan στην καριέρα του. Βρίσκονται δίπλα του σε όλα τα εντυπωσιακά αγωνιστικά του βήματα, από το ισπανικό πρωτάθλημα CEV στο WSS (Παγκόσμιο Supersport) και το WSBK (Παγκόσμιο Superbike). Για τους δυο τους ο Lascorz είναι παραπάνω από φίλος, είναι αδερφός.

Δυστυχώς η κατάσταση του Ισπανού δεν εμπνέει αισιοδοξία. Παρότι έχει πλέον σταθεροποιηθεί, παραμένει κρίσιμη. Η ζημιά στους αυχενικούς σπονδύλους C6 και C7 είναι σοβαρή και παρά την «επιτυχή» εγχείρηση για τη σταθεροποίηση της περιοχής, η ζημιά στο νωτιαίο μυελό είναι κατά πάσα πιθανότητα μόνιμη.

«Το πρώτο πράγμα που δήλωσα στα μέλη της ομάδας του, ήταν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει ο Lascorz παράλυτος», σημείωσε ο Massimo Corbascio, προϊστάμενος της Clinica Mobile στο World Superbike. «Υπάρχει ακόμα περίπτωση το τραύμα να επηρεάσει τη δυνατότητα χρήσης και των άνω άκρων, αλλά για την ώρα πρέπει να παρακολουθήσουμε την μετεγχειρητική του εξέλιξη».

Η μοτοσυκλέτα του Lascorz παρελήφθη από την αστυνομία της Μπολόνια και όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών όπως του Ισπανού, έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι ερευνητές της αστυνομίας έφτασαν στην πίστα στις 2.30 μ.μ. της Δευτέρας, τρεισήμισι ώρες μετά το συμβάν, όταν η ομάδα είχε ήδη αρχίσει να αποσυναρμολογεί την ZX-10R. Έτσι οι αρχές την παρέλαβαν σε κομμάτια.

Παρατηρητές πρόσεξαν ότι η αριστερή δοκός του πλαισίου ήταν κομμένη 3 με 4 εκατοστά από τον λαιμό. Λέγεται ότι ο Lascorz είχε την στιγμή του ατυχήματος 5η σχέση στο κιβώτιο και περίπου 220km/h. Η τηλεμετρία της ομάδας μέτρησε επιβράδυνση 2,5G!

Οι συνθήκες του ατυχήματος είναι κάπως παράξενες: ο Lascorz έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας του σε ευθεία, καταλήγοντας στο χορτάρι, μετά το οποίο χτύπησε στις μπαριέρες. Είχε μόλις φύγει από τα πιτς, τρεις στροφές πιο πίσω. Επειδή όμως δεν έμεναν παρά 6 λεπτά μέχρι τη λήξη της περιόδου, τα είχε δώσει όλα, για να προλάβει τον χρόνο…