Η Ταϊλάνδη ανακάλυψε κοίτασμα λιθίου σχεδόν 15 εκατομμυρίων τόνων, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο του μετάλλου αυτού, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το κοίτασμα, το οποίο υπολογίζεται σε 14,8 εκατομμύρια τόνους, βρίσκεται στην επαρχία Φανγκ Νγκα, στη νότια Ταϊλάνδη, κοντά στο τουριστικό νησί Πουκέτ, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ρουντκλάο Ινταουόνγκ Σουουανκίρι σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Είναι μια καλή είδηση. Είναι μια ευκαιρία για την Ταϊλάνδη να γίνει αυτόνομη στην παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτρικά οχήματα», σημείωσε. «Προσπαθούμε να μάθουμε πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί. Αυτό παίρνει καιρό», συνέχισε.

Η ανακάλυψη αυτή κατατάσσει την Ταϊλάνδη στον σχετικό κατάλογο χωρών μετά την Βολιβία (23 εκατομμύρια τόνοι) και την Αργεντινή (20 εκατομμύρια τόνοι), οι οποίες συγκεντρώνουν σχεδόν τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα αυτού του περιζήτητου μετάλλου.

Το λίθιο, το οποίο χαρακτηρίστηκε «κρίσιμο» μέταλλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020, είναι βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο πρωθυπουργός Σρέτα Ταβισίν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, θέλει να επιταχύνει την μετάβαση της Ταϊλάνδης, σημαντικό κέντρο κατασκευής αυτοκινήτων, στα ηλεκτρικά οχήματα.

Η κινεζικός κολοσσός BYD προβλέπει την κατασκευή φέτος των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων του σε νέο εργοστάσιο στην Ραγιόνγκ, στην ανατολική Ταϊλάνδη, το πρώτο του αυτού του είδους στην Νοτιοανατολική Ασία.