Η επιθετικότητα της Τουρκίας, η αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει την κοινή άμυνα για ασφάλεια, το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τα ανοικτά θέματα οριοθέτησης τω θαλασσιών ζωνών και η ανάγκη για ασφαλή πορεία της Πατρίδας μας, επιβάλλουν την ενίσχυση όλων των παραγόντων που στηρίζουν την Εθνική Ισχύ. Κρίσιμος παράγοντας της Εθνικής Ισχύος είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας.

Το πρόσφατο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας αφορούσε την προμήθεια 6 επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών τύπου RAFALE, 3 Φρεγατών Belharra, κατευθυνόμενων βλημάτων, τορπιλών καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συντήρησης.

Ξεκάθαρα δηλώσαμε τη θετική μας στάση, όπως άλλωστε πράξαμε και με ανάλογα νομοσχέδια για Εθνικά θέματα αλλά ταυτόχρονα θέσαμε όλα τα ζητήματα, ανθρώπινου δυναμικού, διαδικασιών, διαφάνειας και διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και κυρίως το ζήτημα της συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, στην υλοποίηση των συμβάσεων.

Το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, ως δύναμη ευθύνης, πολιτεύεται με την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, με αρχές πατριωτικές, σταθερές και αδιαπραγμάτευτες θέσεις στα εθνικά θέματα.

Θέτουμε το συμφέρον της Ελλάδας πάνω απ’ όλα, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Στηρίζουμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των ΕΔ και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της Εθνικής Ισχύος της χώρας μας, αναγκαία συνθήκη για την Εθνική Ανεξαρτησία.

Η Εθνική Ισχύς στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες: τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, τις αμυντικές συμμαχίες-συνεργασίες, την εθνική αμυντική θωράκιση και την ανάπτυξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία διότι κατά τη γνώμη μου η ενίσχυση της αμυντικής ισχύος πρέπει να συμπορεύεται με την ανάπτυξή της.

Στηρίζουμε σταθερά την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία για το διπλό της ρόλο ως συντελεστή οικονομικής ανάπτυξης αλλά και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ε.Δ. και της Εθνικής Ισχύος. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Με ευθύνη της κυβέρνησης, σημαντικά προγράμματα εξοπλισμών έχουν ισχνές επιστροφές στην Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία. Χάνεται μεγάλη ευκαιρία για τη στήριξη της ανατροφοδότησης της Εθνικής Ισχύος, με προστιθέμενη αξία και τεχνογνωσία, που θα επενδύεται και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δυναμικού κλάδου της οικονομίας.

Οι δυνατότητες της ΕΑΒΙ, από την ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τα Ναυπηγεία, έως τις μεσαίες και μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις της πατρίδας μας είναι τεράστιες.

Δυστυχώς, τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και τα 4,5 του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης και ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης, εξυγίανσης και ανάπτυξης της ΕΑΒΙ.

Το σχέδιο εξυγίανσης που είχε συγκροτήσει και ξεκινήσει η Φώφη Γεννηματά, που ανέτρεψε το κλείσιμο των ΕΑΣ, απαξιώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, οδηγώντας τα ΕΑΣ σε δυσμενή θέση. Τα ΕΑΣ απαξιώθηκαν, περαιτέρω, μέσω του αποκλεισμού τους από την παραγωγή πυρομαχικών προς κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ΕΔ, με επίκληση της υποχρέωσης διαγωνισμών και της ασυνέπειας αλλά και μέσω της εξαγγελίας μετεγκατάστασης των υποδομών τους. Η Κυβέρνηση έχει μετατρέψει τα ΕΑΣ σε ντίλερ, όπως με την σύμβαση πυρομαχικών προς την Αίγυπτο, που υλοποιείται όχι με παραγωγή αλλά με αγορά και μεταπώληση, χωρίς διαφάνεια, με οικονομική ζημιά και δυσφήμιση της χώρας. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προμήθειες Οπλικών Συστημάτων με απευθείας αναθέσεις σε ξένες αμυντικές βιομηχανίες, παρά το ισχύον νομικό πλαίσιο, αλλά όχι σε Ελληνικές.

Σήμερα, τα Ναυπηγεία μας σβήνουν ενώ, πριν το 2010, το 60% των πλοίων του ΠΝ ναυπηγήθηκαν σε ελληνικά ναυπηγεία. Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά και οι εργαζόμενοι είναι στον αέρα με τη μεταβίβαση να μην προχωρεί. Οι εργαζόμενοι στην Ελευσίνα ακόμη περιμένουν τη συνεννόηση μεταξύ των υπουργών μετά από μήνες διγλωσσίας. Δεν ενδιαφέρει η προσωπική άποψη των υπουργών αλλά η κυβερνητική θέση για το σχέδιο εξυγίανσης και την προοπτική.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εφικτός ένας σχεδιασμός αξιοποίησης της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας:

-Να προχωρήσουμε στην προμήθεια και της 4ης φρεγάτας Belharra , με την προϋπόθεση να κατασκευαστεί στην Ελλάδα με τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

  • Να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ που έχουν ακόμη σημαντικό χρόνο ζωής, στα ναυπηγεία της Ελλάδας.
  • Να απαιτήσουμε τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ στην εργοστασιακή συντήρηση των αεροσκαφών τύπου rafale ώστε να έχουμε εγχώρια βιομηχανική υποστήριξη στον αιτούμενο χρόνο και την ένταξη των βιομηχανιών της που θα συμμετάσχουν στα προγράμματα, στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών.

Η Εθνική Άμυνα είναι μια πολύπλευρη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσουν την αναγκαιότητα αυτή και να εγκαταλείψουν συμπεριφορές όπως αυτές που επέδειξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη παραλαβή των 6 πρώτων RAFALE.

Οφείλουμε να συνεννοηθούμε στα Μείζονα και τα Εθνικά.

Οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων διότι οι καιροί ου μενετοί!