Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα αποτελούν τις μόνιμες σταθερές της τουρκικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Πάγια θέση μας είναι η επιδίωξη ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου όχι εφ’ όλης της ύλης όπως επιθυμεί η Τουρκία, αλλά μόνο επί των συγκεκριμένων θεμάτων που αναγνωρίζουμε ως διμερείς διαφορές.

Γραφεί ο Δημήτρης Μαρκόπουλος*

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας συστήνοντας προς την γείτονα χώρα να απέχει από μονομερείς προκλητικές ενέργειες αλλά και τονίζοντας την αταλάντευτη θέση μας να αποκρούσουμε την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία σπάνια ευκαιρία, να στηρίξει την ελληνογαλλική συμφωνία που είναι από τις πιο σημαντικές που έχει υπογράψει η Ελλάδα, με προφανή οφέλη, απόλυτα διαφανή και αδιάβλητη. Όντας όμως βαθύτατα εγκλωβισμένος στις εμμονικές ιδεοληπτικές του αγκυλώσεις την καταψήφισε διαπράττοντας ένα μεγάλο ιστορικό λάθος, προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες και ενστερνιζόμενος επιεικώς αστεία επιχειρηματολογία.

Καταψήφισε μία συμφωνία που χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής του ελληνικού λαού, που αντιμετωπίστηκε με έκδηλο εκνευρισμό από την Άγκυρα, η οποία αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τους διεθνείς παράγοντες, την Ευρωπαϊκή Ένωση (καθώς μάλιστα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού), ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν φάνηκε να προβληματίζονται, αλλά τόνισαν ότι καλωσορίζουν την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπενθυμίζω ότι όταν ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στην αντιπολίτευση, ψήφισε «όχι» στην κύρωση για την επέκταση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, που είχε υπογράψει ο ίδιος ως πρωθυπουργός! Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση, απλά, για την αντιπολίτευση, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν σφοδρές διαφωνίες στο εσωτερικό του για την καταψήφιση αυτής της συμφωνίας, αλλά και στις τάξεις των ψηφοφόρων του και ιδίως σε εκείνους που προέρχονται από το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. O ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε σε όλα αυτά ως κόμμα του 3% κι όχι του 30%.

*Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είναι βουλευτής ΝΔ Β’ Πειραιώς