Ένα Osprey, υβριδικό αεροσκάφος οριζόντιας και κάθετης προσγείωσης-απογείωσης, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνετρίβη σήμερα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη βόρεια Αυστραλία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Νεκροί είναι τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες ενώ αρκετοί άνθρωποι έλαβαν τις πρώτες βοήθειες μετά τη συντριβή του κοντά στις νήσους Τίουι, βόρεια του Ντάργουιν, σύμφωνα με το δημόσιο αυστραλιανό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC NEWS.

«Υπήρχαν συνολικά 23 επιβαίνοντες. Τρεις είναι νεκροί και πέντε άλλοι, οι οποίοι έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκαν στο Βασιλικό Νοσοκομείο Ντάργουιν», αναφέρει ο αξιωματούχος αυτός σε ανακοίνωσή του.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί πριν από το περιστατικό και παραχώρησε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες για τις επιχειρήσεις διάσωσης που καταβάλλονταν στο σημείο όπου συνέβη το περιστατικό, το οποίο, όπως διευκρίνισε, σημειώθηκε στη Νήσο Μέλβιλ, η οποία βρίσκεται βόρεια του Ντάργουιν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης Exercise Predator’s Run 2023.

«Ο στόχος μας ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Άμυνας είναι η ανταπόκριση στο περιστατικό και στην εξασφάλιση του ότι παρέχεται κάθε υποστήριξη και βοήθεια αυτήν την δύσκολη ώρα», σημείωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Το περιστατικό αυτό δεν αφορά προσωπικό των αυστραλιανών δυνάμεων, διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι περιστατικό με αεροσκάφος με αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό σημειώθηκε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια γυμνασίων στην Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας.

Το Sky News Australia μετέδωσε ότι ένα v-22 Osprey στο οποίο επέβαιναν περίπου 20 Αμερικανοί πεζοναύτες συνετρίβη ανοιχτά της ακτής του Ντάργουιν και ότι γινόταν έρευνα.

«Οι αρχικές πληροφορίες δείχνουν ότι το περιστατικό αφορά αμυντικό προσωπικό των ΗΠΑ και ότι δεν αφορά μέλη των Αυστραλιανών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε επίσης το υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το περιστατικό σημειώθηκε στη Νήσο Μέλβιλ, βόρεια του Ντάργουιν, κατά τη διάρκεια της άσκησης Predator’s Run 2023.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι προγραμματιζόταν προηγουμένως να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 08:20 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το γραφείο του.