Μασκοφόροι άνδρες που ισχυρίζονται ότι ανήκουν στην ομάδα Wagner Group κυκλοφόρησαν ένα ανατριχιαστικό βίντεο στο οποίο υπόσχονται εκδίκηση μετά τον θάνατο του ηγέτης τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο ηγέτης των μισθοφόρων, ο οποίος ηγήθηκε μιας σύντομης εξέγερσης κατά του ρωσικού στρατού νωρίτερα φέτος, θεωρείται νεκρός μετά από συντριβή αεροσκάφους βόρεια της Μόσχας, κατά την οποία σκοτώθηκαν και οι 10 επιβαίνοντες.

Ο Πριγκόζιν βρισκόταν στο αεροπλάνο, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας, η οποία επικαλείται την αεροπορική εταιρεία. Η συντριβή προκάλεσε αμέσως υποψίες, καθώς η τύχη του ιδρυτή της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner αποτελεί αντικείμενο έντονων εικασιών από τότε που οργάνωσε την ανταρσία, γράφει η βρετανική Mirror.

Τότε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε την εξέγερση ως «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» και ορκίστηκε να την εκδικηθεί. Όμως οι κατηγορίες εναντίον του Πριγκόζιν σύντομα αποσύρθηκαν. Ο αρχηγός του Βάγκνερ, του οποίου τα στρατεύματα ήταν από τις καλύτερες μαχητικές δυνάμεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αφέθηκε να υποχωρήσει στη Λευκορωσία, ενώ φέρεται να εμφανίζεται κατά καιρούς στη Ρωσία.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε μετά τη συντριβή, μασκοφόροι φαίνεται να υπόσχονται εκδίκηση στη Μόσχα. Στο βίντεο ένας άνδρας λέει: «Υπάρχει πολλή συζήτηση αυτή τη στιγμή για το τι θα κάνει η ομάδα Βάγκνερ. Μπορούμε να σας πούμε ένα πράγμα, ξεκινάμε, ετοιμαστείτε για εμάς». Το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα εκ μέρους της ομάδας.

Η συντριβή έρχεται μετά την αναφορά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένας κορυφαίος στρατηγός που συνδέεται με τον Πριγκόζιν απολύθηκε από τη θέση του διοικητή της πολεμικής αεροπορίας.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τρία μέλη του πληρώματος και επτά επιβάτες και το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη κατέπεσε σχεδόν 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Tass.