Οι πυροσβέστες προσπαθούν για μια ακόμη ημέρα να σταθεροποιήσουν τα μέτωπα της τεράστιας πυρκαγιάς που κατακαίει δάση στο ισπανικό νησί Τενερίφη εδώ και έξι ημέρες, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τρίτης έχει κάψει μέχρι τώρα περίπου 128.000 στρέμματα δάσους μέσα στο εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο Τέιδε, την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας.

Η προσπάθεια να κατασβεστεί εμποδίστηκε από το δύσκολο ανάγλυφο του εδάφους –που αποτελείται από απότομα φαράγγια και γκρεμούς– και από τον πρόσφατο καύσωνα που ξέρανε το πευκοδάσος. «Τα χειρότερα είναι πίσω μας», δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της περιφέρειας των Κανάριων Νησιών, Φερνάντο Κλαβίχο, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Σήμερα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, σταθεροποιώντας τις περιμέτρους [της φωτιάς]. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για έλεγχο, θα δούμε αν μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Οι αρχές επέτρεψαν χθες Κυριακή σε μερικούς από τους 12.000 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από τα χωριά Αράφο και Καντελάρια να επιστρέψουν στα σπίτια τους, είπε ο Κλαβίχο. «Αξιολογούμε την κατάσταση, καθώς το βορειοανατολικό τμήμα έχει ηρεμήσει, και ελπίζουμε πως οι πτήσεις των αναγνωριστικών αεροπλάνων θα μας επιτρέψουν να δώσουμε στους εκκενωθέντες καλά νέα», πρόσθεσε.

Ο Κλαβίχο σημείωσε πως η φωτιά οφείλεται σχεδόν σίγουρα σε ανθρώπινο χέρι και είπε πως η αστυνομία διεξάγει έρευνα για την ταυτοποίηση και σύλληψη των εμπρηστών. Στο μεταξύ, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET ανέφερε πως ένας ακόμη καύσωνας θα επηρεάσει την ηπειρωτική Ισπανία σήμερα, αυξάνοντας περαιτέρω τους κινδύνους για πυρκαγιές.

Ωστόσο η AEMET ανέφερε πως υπάρχει πιθανότητα η Τενερίφη να δει κάποιες βροχοπτώσεις αργότερα σήμερα.