Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλισε την επί της αρχής υποστήριξη του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλωνία) προς την σοσιαλίστρια υποψήφια πρόεδρο της ισπανικής βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου, την Φρανθίνα Αρμεγκόλ.

Η νέα 350μελής βουλή, στην οποία κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, συγκροτείται σήμερα Πέμπτη σε σώμα και οι εργασίες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ξεκινούν με την εκλογή προέδρου, σε μία υψηλής σημασίας ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα αποτελέσει σαφή δείκτη για τις πιθανότητες που έχει ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Επικεφαλής του κόμματος Junts per Catalunya είναι ο Κάρλες Πουτσντεμόν, εξόριστος στο Βέλγιο και καταζητούμενος από την ισπανική δικαιοσύνη από το 2017 και την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας από την Ισπανία.

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε την Τετάρτη ότι προτίθεται να ζητήσει την υποστήριξη της ισπανικής βουλής για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, έπειτα από τις εκλογές της 23ης Ιουλίου κατά τις οποίες το Δεξιό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο σε ψήφους χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι Ισπανοί βουλευτές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε έναν εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του ηγέτη των Σοσιαλιστών ή εάν η χώρα θα οδηγήσει εκ νέου στις κάλπες.

Το PSOE του Σάντσεθ, μαζί με το συμμαχικό κόμμα της Αριστεράς Sumar, διαθέτουν 152 έδρες και χρειάζονται τις 14 ψήφους των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (Esquerra Republicana de Catalunya-ERC) και του Junts, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στη Βουλή που αποτελείται από 350 έδρες.