Σάλο έχει προκαλέσει στο διαδίκτυο η διάσημη Νορβηγίδα ορειβάτισσα Κριστίν Χαρίλα, γιατί άφησε μέσα στα χιόνια τον τραυματισμένο της αχθοφόρο, ώστε να μπορέσει να κατακτήσει την κορυφή Κ2 της οροσειράς Καρακορούμ.

Σύμφωνα με το Sky News, ο 27χρονος πατέρας τριών παιδιών Μουχάμαντ Χασάν πέθανε, ενώ βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τους ορειβάτες να περνούν δίπλα του και να μην δίνουν σημασία, όσο εκείνος ψυχορραγεί.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 27χρονος συνόδευε την ομάδα που προηγούνταν εκείνης της Χαρίλα, όταν γλίστρησε σε μια στενή προεξοχή, μπλέχτηκε σε σχοινιά, και αργότερα πέθανε πάνω στο βουνό. Δύο άνδρες που πραγματοποιούσαν ανάβαση στο Κ2 την ίδια μέρα άσκησαν κριτική στην ομάδα, λέγοντας ότι ο κ. Χασάν αντιμετωπίστηκε σαν υποδεέστερος άνθρωπος από άλλους ορειβάτες.

Η 37χρονη μετά τον σάλο που προκλήθηκε, έκανε ανάρτηση στο Instagram, όπου υποστήριξε την απόφαση της, αναφέροντας ότι βοήθησε λίγο σε πρώτη φάση και έπειτα συνέχισε την ανάβαση, αφήνοντας άλλους να βοηθήσουν τον άνδρα.

«Είμαι εξοργισμένη από το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι κατηγορούν άλλους για αυτό το τραγικό δυστύχημα… Δεν έφταιγε κανείς για αυτό που συνέβη, δεν μπορείς να σχολιάζεις όταν δεν κατανοείς την κατάσταση και δεν είναι ποτέ οκ να στέλνεις απειλές για τη ζωή ενός ανθρώπου. Πρέπει να θυμάστε ότι στα 8.000+ μέτρα, τα ένστικτα επιβίωσής σου επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν είδα ακριβώς τι συνέβη, αλλά ξαφνικά έπεσε και κρεμόταν από το σχοινί… Αρχικά μείναμε όλοι ακίνητοι, μάλλον από σοκ και φόβο. Έπειτα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι κρεμόταν ανάποδα και δεν μπορούσε να επανέλθει μόνος του. Εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε, αφού η συγκέντρωση πολλών ατόμων στο στενό πέρασμα θα δυσχέραινε τις προσπάθειες διάσωσης» γράφει η ορειβάτισσα, συμπληρώνοντας ότι ο κάμεραμαν της έμεινε πίσω για περίπου 2,5 ώρες προσπαθώντας να βοηθήσει τον αχθοφόρο ενώ άλλοι τον προσπερνούσαν. Νομίζω ότι κάποιοι από τους ορειβάτες δεν αντιλήφθηκαν πόσο σοβαρό ήταν αυτό που είχε πάθει ο Χασάν και γι’ αυτό είδαμε στο βίντεο να περνούν από πάνω του για να φτάσουν με ασφάλεια στην άλλη πλευρά».

«Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συνέβη και αισθάνομαι βαθιά θλίψη για την οικογένεια του Χασάν. Τουλάχιστον ελπίζω να μπορούμε να μάθουμε κάτι από αυτήν την τραγωδία», έγραψε μεταξύ άλλων.