Στη φυλακή οδηγήθηκε ένας Βρετανός που καταδικάστηκε για διαδικτυακή ρητορική μίσους και υποκίνηση σε βία. Όταν αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του 40χρονου, στην κομητεία Ντάρμπισιρ της κεντρικής Αγγλίας, εντόπισαν σημαίες και σύμβολα των Ναζί, φασιστικά μανιφέστα και βιβλία, καθώς και ένα πορτρέτο του Αδόλφου Χίτλερ.

Σε διαδικτυακές αναρτήσεις του, ο Σάμιουελ Ντόιλ ζητούσε την εξόντωση των Εβραίων, ενώ προέτρεπε ομοϊδεάτες του να σκοτώσουν μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Δικαστήριο του Μάντσεστερ καταδίκασε τον Ντόιλ σε φυλάκιση τριών ετών.

Η ελευθερία του λόγου έχει κατοχυρωθεί νομικά, αλλά «δεν είναι άνευ ορίων» και είναι «ξεκάθαρο ότι ο Σάμιουελ Ντόιλ τα ξεπέρασε», είπε ο επιθεωρητής της Αντιτρομοκρατικής Κρις Μπρετ. «Οι αναρτήσεις του ήταν απεχθείς, προέτρεπε ευθέως σε χρήση βίας» εναντίον συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, συμπλήρωσε.

Ο βρετανός επιθεωρητής διαφωνεί με όσους επιμένουν πως οι διαδικτυακές αναρτήσεις πρέπει να θεωρούνται ήσσονος σημασίας και βαρύτητας. «Έχουμε διαπιστώσει παγκοσμίως πώς τέτοιου είδους διαδικτυακές αναρτήσεις είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον… πραγματικό κόσμο – συμπεριλαμβανομένων και θανάτων, δυστυχώς», είπε ο Κρις Μπρετ.

Επισημαίνοντας την αύξηση υποθέσεων που αφορούν ρητορική μίσους και εξτρεμιστικές απόψεις, ο επιθεωρητής Μπρετ προέτρεψε όσους ανησυχούν για τη συμπεριφορά συγγενικών ή φιλικών προσώπων να ζητήσουν βοήθεια από τις αρχές.

Η έρευνα σε βάρος του Σάμιουελ Ντόιλ ξεκίνησε άλλωστε, όπως σημείωσε ο Κρις Μπρετ, όταν οι αρχές έλαβαν καταγγελίες σχετικά με τη διαδικτυακή του δραστηριότητα σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αναρτήσεων από διαδικτυακά προφίλ που συνδέθηκαν με τον Ντόιλ, ο οποίος τελικά συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2022.