«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί και δυο κράτη» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα μικρό νησί και σε αυτό το νησί πρέπει να συνεργαστούμε (σ.σ. με τους Ελληνοκύπριους) σε όλους τους τομείς προς όφελος των λαών και για να μπορούν οι νέοι μας να ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα. Η συνεργασία, διάλογος και η καλή επικοινωνία θα πρέπει να έχουν συνέχεια. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει μια ελληνοκυπριακή κοινότητα που μας καταλαβαίνει πραγματικά».

Παράλληλα παραδέχεται πως οι θέσεις του περί δύο κρατών δεν βρίσκουν διεθνή ανταπόκριση, ενώ αναφέρεται σε πιθανά νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας πως «υπάρχουν πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν. Αυτά αποτελούν φυσικά μια προειδοποίηση για εμάς», ενώ στο ερώτημα αν μπορεί ο ίδιος να ενεργεί αυτόνομα, χωρίς τις οδηγίες της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο εισηγητής «της νέας στρατηγικής στο Κυπριακό με την οποία η Τουρκία συμφώνησε».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τατάρ, δήλωσε πως το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις. «Το έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Δεν θεωρούμε ότι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που θα επιλυθεί το Κυπριακό. Εμείς θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να συμβάλλουμε θετικά στην καλλιέργεια θετικού κλίματος, να προωθούμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας. Στόχος μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» όπως είπε.