Η NASA ψάχνει οποιοδήποτε σήμα με το Voyager 2 αφού έχασε επαφή με το διαστημικό σκάφος, το οποίο βρίσκεται δισεκατομμύρια μίλια μακριά.

Τρέχοντας όλο και πιο βαθιά στο διάστημα, το Voyager 2 έχει χάσει την επαφή από τότε που οι ελεγκτές πτήσης έστειλαν μια λάθος εντολή πριν από μια εβδομάδα και πλέον, η οποία έστρεψε την κεραία του μακριά από τη Γη. Η κεραία του διαστημικού σκάφους μετατοπίστηκε μόλις κατά 2%, αλλά ήταν αρκετό για να διακοπεί η επικοινωνία, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

Αν και θεωρείται απίθανο, η NASA δήλωσε τη Δευτέρα ότι η τεράστια κεραία της στην Καμπέρα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν «αδέσποτα» σήματα από το Voyager 2, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 12 δισ. μίλια (19 δισ. χλμ.). Χρειάζονται περισσότερες από 18 ώρες για να φτάσει ένα σήμα στη Γη από τόσο μακριά.

Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το 1977 για να μελετήσει το εξωτερικό ηλιακό σύστημα καθώς και τον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα – και στάλθηκε μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το πανομοιότυπο δίδυμό του, το Voyager 1. Εισήλθε στο διαστρικό διάστημα το 2018, έχοντας ανακαλύψει μια σειρά από νέα φεγγάρια στον Ουρανό και ένα στον Δία.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η κεραία Canberra – μέρος του Deep Space Network της NASA – θα βομβαρδίσει επίσης την περιοχή του Voyager 2 με τη σωστή εντολή, με την ελπίδα ότι θα πετύχει το στόχο της, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory της Nasa, το οποίο διαχειρίζεται τις αποστολές Voyager.

Διαφορετικά, η NASA θα πρέπει να περιμένει μέχρι τον Οκτώβριο για μια αυτόματη επαναφορά του διαστημικού σκάφους που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το Voyager 1, που εξακολουθεί να έχει επαφή με τη Γη, βρίσκεται τώρα σχεδόν 24 δισ. χλμ. μακριά, καθιστώντας το το πιο μακρινό διαστημικό σκάφος της ανθρωπότητας.