Η Ρόδος και η Κέρκυρα δοκιμάζονται από τις φωτιές και πραγματοποιήθηκαν τεράστιες επιχειρήσεις εκκενώσεων. Φυσικά, ανάμεσα στον κόσμο ήταν και χιλιάδες τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονταν στην πατρίδα μας για διακοπές.

Τα γερμανικά αεροδρόμια γεμίζουν από τους τουρίστες που επιστρέφουν από την Ελλάδα, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία ευχαριστούν τις Αρχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το ρεπορτάζ της Ραδιοφωνίας NDR, το οποίο επικαλείται και η Deutsche Welle, στο οποίο μιλούν Γερμανοί για τα όσα έζησα.

«Ήρθαν και μας πήραν από την πισίνα. Γι αυτό δεν φοράμε κανονικά ρούχα», λέει ο Ντάμιαν Φόγκελ. H γυναίκα του, Σιμόνε, συμπληρώνει: «Δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε διαβατήρια, έπρεπε να τα αφήσουμε όλα στο ξενοδοχείο». Η Ντανιέλα Σουλτς λέει: «Βλέπαμε τεράστια σύννεφα καπνού. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Φοβόμασταν ότι δεν θα μπορούμε να πάρουμε ανάσα». Ένας άλλος Γερμανός, ο Κρίστιαν Λίντστετ δηλώνει: «Ήταν πολύ δύσκολα. Δεν κοιμηθήκαμε σχεδόν καθόλου. Μας μετέφεραν σε ένα σχολείο. Τους παραδέχομαι όμως τους Έλληνες, μας στήριξαν, μας εφοδίασαν με νερό, φαγητό, τα πάντα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 9.500 άνθρωποι εξακολουθούσαν να φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σχολεία ή σε σπίτια Ροδιτών. Μάλιστα, οι μεγαλύτεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες της χώρας, δουλεύουν πυρετωδώς για τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών τους.

«Κάποιοι τουρίστες επιστρέφουν ακόμα και με τακτικές πτήσεις, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με πλοίο στην Αθήνα ή στην Τουρκία για να επιστρέφουν στην Γερμανία από εκεί», αναφέρει το ρεπορτάζ.