Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι διακινητές ανθρώπων, υπέγραψαν την Κυριακή ο πρόεδρος της Τυνησίας και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Τυνησία έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες σε σημείο αφετηρίας για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.

Τη συμφωνία ανακοίνωσαν η τυνησιακή προεδρία και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Τυνησίας, της ΕΕ, της Ιταλίας και της Ολλανδίας περιέχει «συμφωνίες για τη διατάραξη του επιχειρηματικού μοντέλου των διακινητών ανθρώπων, την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων και τη βελτίωση της καταγραφής και της επιστροφής» των μεταναστών. «Όλα τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση», έγραψε στο Twitter ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, στις δηλώσεις τις από την Τύνιδα, μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ΕΕ-Τυνησίας, υπογράμμισε ότι «η σχέση συνεργασίας με την Τυνησία αποτελεί υπόδειγμα για νέες σχέσεις συνεργασίας με τους γείτονες της βόρειας Αφρικής».

«Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα αποτελεί σημαντικό αποτέλεσμα, χάρη σε μια ουσιαστική διπλωματική προσπάθεια», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε, δε, ότι την ερχόμενη Κυριακή, 23 του μηνός, στη Ρώμη πρόκειται να οργανωθεί διεθνής διάσκεψη για την μετανάστευση και την ανάπτυξη.

H συμφωνία καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.

Ο ενισχυμένος πολιτικός διάλογος στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας πριν από το τέλος του έτους θα προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την αναζωογόνηση των πολιτικών και θεσμικών δεσμών, με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση κοινών διεθνών προκλήσεων και τη διατήρηση της τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε τη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.