Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς ότι η χώρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο λίγο αργότερα εξέφρασε την οργή του, για το γεγονός ότι η Συμμαχία έθεσε προϋποθέσεις για την ένταξη της Ουκρανίας.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter τόνισε πως «εκτιμούμε τους συμμάχους μας», αλλά είπε ότι πρόκειται για κάτι «πρωτοφανές και παράλογο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας».

«Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο της», έγραψε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου:

«Εκτιμούμε τους συμμάχους μας. Εκτιμούμε την κοινή μας ασφάλεια. Και πάντα εκτιμούμε μια ανοιχτή συζήτηση.

Η Ουκρανία θα εκπροσωπηθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Γιατί πρόκειται για σεβασμό.

Αλλά και η Ουκρανία αξίζει σεβασμό. Τώρα, στο δρόμο προς το Βίλνιους, λάβαμε μηνύματα ότι συζητούνται ορισμένες διατυπώσεις χωρίς την Ουκρανία.

Και θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή η διατύπωση αφορά την πρόσκληση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, όχι για την ένταξη της Ουκρανίας.

Είναι πρωτοφανές και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονικό πλαίσιο ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ασαφής διατύπωση περί “προϋποθέσεων” ακόμη και για την πρόσκληση της Ουκρανίας.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Αυτό σημαίνει ότι αφήνεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να διαπραγματευτεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Και για τη Ρωσία, αυτό σημαίνει κίνητρο για να συνεχίσει τον τρόμο της.

Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά στη σύνοδο κορυφής».