Τρία άτομα, που δεν αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία τους, καταδικάστηκαν για εμπορία ανθρώπων στη Λιβύη, με τη Γενική Εισαγγελία να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι δικαστήριο της Τρίπολης τους επέβαλε βαριές ποινές. Συγκεκριμένα, θα εκτίσουν ισόβια κάθειρξη ο ένας και 20 χρόνια κάθειρξη οι άλλοι δύο, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Πρόκειται για τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις στη Λιβύη για εμπορία ανθρώπων που γίνονται γνωστές.

Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για «εμπορία ανθρώπινων όντων», «απαγωγή και βασανισμούς» παράτυπων μεταναστών και διότι ανάγκασαν συγγενείς τους να καταβάλουν λύτρα για να τους αφήσουν ελεύθερους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Λιβύη έγινε κόμβος για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη από το 2011, αφότου επικράτησε χάος στο κράτος της βόρειας Αφρικής, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Σε έκθεσή της τον Μάρτιο, αποστολή του ΟΗΕ που ερεύνησε την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λιβύη στηλίτευσε πως μετανάστες και μετανάστριες που έχουν παγιδευτεί στη χώρα μετατράπηκαν σε σκλάβους και σεξουαλικές σκλάβες, κάτι που αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η ομάδα ειδικών του Οργανισμού αναφέρθηκε επίσης σε πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε βάρος μεταναστών σε κέντρα κράτησης.

Τον Οκτώβριο του 2021, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ επέβαλαν κυρώσεις σε Λίβυο, τον Οσάμα αλ Κούνι Ιμπραήμ, για «φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος μεταναστών» από την υποσαχάρια Αφρική σε κέντρο κράτησης στη Λιβύη.