Πρώην φίλος του Κρίστιαν Μπρίκνερ, του κύριου ύποπτου στη υπόθεση της εξαφάνισης της Μαντλίν ΜαΚάν ισχυρίστηκε ότι αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες στη Scotland Yard το 2008, αλλά αγνοήθηκε. Ο Helge Busching ισχυρίστηκε πως ο παιδόφιλος του είχε πει «Δεν ούρλιαξε» κατά τη διάρκεια συνομιλίας για την εξαφανισμένη Βρετανίδα.

Η Μαντλίν Μακάν εξαφανίστηκε λίγο πριν κλείσει τα 4 χρόνια της, στις 3 Μαΐου 2007, από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Πράια ντα Λουζ, όπου περνούσε τις διακοπές με την οικογένειά της. Οι γονείς της δειπνούσαν εκείνη την ώρα με φίλους τους σε ένα γειτονικό εστιατόριο. Η εξαφάνισή της οδήγησε σε μια διεθνή εκστρατεία για τον εντοπισμό της και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αστυνομικά αινίγματα των τελευταίων ετών.

Ο Busching αποκάλυψε στην Bild ότι επικοινώνησε με την ειδική τηλεφωνική γραμμή της Scotland Yard για να δώσει τις πληροφορίες που έμαθε αλλά αγνοήθηκε η μαρτυρία του. Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί αλλά το 2017 τηλεφώνησε εκ νέου στη Scotland Yard αλλά αγνοήθηκε ξανά!

«Κάλεσα τη Scotland Yard το 2008, στην ειδική τηλεφωνική γραμμή. Τους είπα ότι ξέρω κάποιον που έχει σχέση και τους έδωσα το όνομά του. Ζήτησαν τα στοιχεία μου αλλά δεν συνέβη τίποτα. Δεν μου τηλεφώνησαν ποτέ. Υπέθεσα πως κάποια στιγμή θα το έκαναν, αλλά δεν το έκαναν».

O Helge, ο οποίος ήταν φυλακισμένος στην Ελλάδα για παράνομη μεταφορά μεταναστών, είχε μεταφερθεί στην Αθήνα από τις φυλακές Χανίων όπου κρατούνταν για να καταθέσει και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο.

Όλα αυτά το 2017, ωστόσο το 2018 κλήθηκε να καταθέσει κατά του Μπρίκνερ μεν, αλλά για άλλη υπόθεση δε. Η δική αφορούσε τον βιασμό μιας ηλικιωμένης το 2005. Ο Γερμανός παιδόφιλος καταδικάστηκε.

Έχοντας αποφυλακιστεί στην Ελλάδα το 2017 μετά την καταδίκη του για λαθρεμπόριο ανθρώπων, ο Helge δήλωσε ότι η 10η επέτειος από την εξαφάνιση του κοριτσιού τον οδήγησε να επικοινωνήσει ξανά μαζί τους. Είπε ότι δύο αξιωματικοί ήρθαν στην Αθήνα για να τον συναντήσουν και αργότερα τον μετέφεραν αεροπορικώς στο Λονδίνο και τον ανέκριναν επίσημα εκεί.

«Δεν φώναξε…»

Λίγα χρόνια πριν, το 2008, οι δυο άνδρες συναντήθηκαν ξανά, στην Órgiva της Ισπανίας. Ο Helge είχε προσπαθήσει να τον αποφύγει. «Ήταν δύσκολο για μένα, ήξερα τι είχε κάνει και ότι ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος».

Τελικά ήπιαν μερικές μπύρες και ο Μπρίκνερ ρώτησε τον Helge αν συνέχιζε να ταξιδεύει στην Πορτογαλία για να βγάλει χρήματα. «Του είπα: “Από τότε που εξαφανίστηκε αυτό το κορίτσι υπάρχουν πάρα πολλοί αστυνομικοί τριγύρω και δεν το κάνω”. Αρχίσαμε να μιλάμε για τη Maddie και είπα: “Δεν καταλαβαίνω πώς η μικρή εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος”. Ο Κρίστιαν είχε πιει δύο ή τρεις μπύρες και σε απάντηση είπε: “Δεν φώναξε”. Αμέσως κατάλαβα τι εννοούσε».